DENİZ DOĞAN / EGE MECLİSİ - Türkiye'de özellikle motosiklet sürücülerinin artmasıyla  birlikte motosiklet kazalarında ciddi bir artış meydana geldi.
Peki bu kazalar neden meydana geliyor? Motosiklet kullanmayı mı bilmiyoruz yoksa alınan önlemler yetersiz mi kalıyor? EGE MECLİSİ olarak konun uzmanlarından olan İzmir'in tanınmış motosiklet eğitmeni Sedat Karayılanoğlu'na sorduk  İşte cevaplar...



BİLİNÇSİZCE ARAÇ KULLANMAK
EGE MECLİSİ:Motosiklet kazalarının sebepleri nelerdir?

Sedat Karayılanoğlu: Bu konuda alınan önemler yetersiz kalıyor. Kazalar Trafik yoğunluğu ve bilinçsizce araç kullanımından kaynaklanıyor.  Bu problemin çözülmesi için, yalnızca bu işin eğitimini veren okulların yapılması gerekiyor. Bu konuda eğitim veren özel kuruluşlar yalnızca ehliyet vermeye yönelik olduğu için yetersiz kalıyor. Ailelelerin de bilinçli olması gerek.Bizler motosiklet eğitmenleri bir çok kez ücretsiz eğitimler verdik ve vermeyede devam ediyoruz ancak talep hiç de iç açıcı değil. Bence asıl problem genel olarak kimsenin kurallara uymaması. Hem trafikte seyir halindeyken uyulmuyor, hem de araç ve kişi emniyetine uyulmuyor. Genel olarak hiç dikkat edilmiyor ve kural tanımamazlık da var. Trafik işaretlerine, levhalara hiç uyulmuyor. Üstelik sürücüler gereken tedbirleri de almıyor. Mesela kask takması gerekirken, kask kullanmıyorlar. Emniyetli araç sürmek çok önemli. Aracınızın bakımdan geçmesi gerekiyor.  Özellikle bayramda yapılan kazalar tamamıyla insan hatasından kaynaklanıyor.



TEHLİKELİ OLAN MOTOSİKLET DEĞİL SÜRÜCÜ
EGE MECLİSİ:Motosiklet tehlikeli mi?

Sedat Karayılanoğlu: Türkiye'de sürücülerin çoğu motosikleti nasıl kullanılacağını bilmiyor. Bununla ilgili eğitim almıyoruz, üstelik bilmiyoruz ve bilmediğimizin farkında da değiliz.Motosiklet tehlikeli değildir üzerine bindiğiniz anda tehlike başlıyor. Ama  şöyle bir değerlendirme yaparsak genel anlamda Türkiye'nin bir çok yerinden daha bilinçli İzmir diyebilirim. Özellikle büyük cc kullanıcıları daha  bilinçli nedenine gelince, motosiklet ne kadar büyük olursa kişi eğitim alma ihtiyacı hissediyor.



EHLİYETLER YETERSİZ KALIYOR
EGE MECLİSİ:Ehliyetler sizce yeterli mi?

Sedat Karayılanoğlu: Maalesef ülkemizde ehliyet almak oldukça basit.Ehliyetler yetersiz kişilere veriliyor. Bunların hepsi bir araya gelince kaza da kaçınılmaz oluyor. Ülkemizde 2 kutu arasında 8 dairesi çizebilen herkese verildiği için kazaları da tetikliyor. Keşke ehliyetleri bizler verebilseydik kesinlikle temel nokta eğitim.