İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD), A+OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) işbirliğiyle, İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Zirvesi ve Fuarı’nı 3’üncü kez düzenleyecek. 20-22 tarihleri arasında, Bayraklı Tepekule Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek organizasyonun tanıtım toplantısında; İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Başkan Yardımcısı ve Organizasyon Komitesi Başkanı Cengiz Yavaş ile İZSİAD Genel Sekreteri ve A+OSGB Yönetim Kurul Başkanı Şenol Aslanoğlu konuştu.

Hedef, farkındalığı artırmak

İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, “Ülkemiz iş dünyasının en önemli sorunlarından biri olan iş sağlığı ve güvenliği meselesine kayıtsız değiliz. Türkiye genelinde bir patron örgütünün organize ettiği ilk ve tek İSG Zirvesi ve Fuarı’nı da İZSİAD olarak biz düzenliyoruz. Ulusal çaptaki bu iki organizasyonuüçüncü kez gerçekleştireceğiz. Hedefimiz, İSG kültürü ve bilinci konusundaki farkındalığı artırmak” dedi. 

Devler zirvede buluşacak

İZSİAD Başkan Yardımcısı ve Organizasyon Komitesi Başkanı Cengiz Yavaş, zirveye ve fuara; Tüpraş’tan Tüprag’a, Yaşar Holding’den Nemport’a, Çimentaş’tan Total’e, JTI’dan Pirelli’ye, Hugo Boss’tan Philip Morris’e yerel, ulusal ve uluslararası çapta pek çok tanınmış firmanın üst yöneticilerinin katılacağını vurguladı; şu bilgileri verdi: “İSG uzmanları, işyeri hekimleri, hemşireleri ve yüzlerce firmadan bine yakın temsilcinin izleyeceği oturumlarda; Meslek Hastalıkları, Lojistik İSG Uygulamaları, Müteahhit Yönetiminde İSG, Ergonomi, Kaza Araştırma ve İSG’de İnsan Kaynakları gibi başlıklar altında iyi ve örnek İSG uygulamaları anlatılacak.”

Her yıl 100 bin iş kazası oluyor

İZSİAD Genel Sekreteri ve A+OSGB Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Aslanoğlu ise Türkiye’nin İSG kültürü ve uygulamaları açısından oldukça geride olduğunu vurguladı. İş kazaları istatistiklerinde ülkemizin, Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada olduğuna dikkat çeken Aslanoğlu, “Türkiye’de her yıl ortalama 100 bin iş kazası meydana geliyor. Yaklaşık bin çalışanımızı bu kazalara kurban veriyoruz. 3500-4000 kişi de sürekli iş görmezlik raporu alıyor. Bu demektir ki her gün yaklaşık 20 çalışanımız ya ölüyor ya da çalışamaz derecede sakat kalıyor” dedi. 

Bunun en büyük nedeninin, İSG kültürünün zayıflığı olduğunu söyleyen Aslanoğlu,  şöyle devam etti: “Günümüzde bu bilinci artırma çabaları, çalışmaları, madalyonun bir yüzü… Ancak bir de çok daha önemli gördüğümüz ikinci yüzü var ki o da yarının büyüklerini eğitmek, geleceğin çalışanlarına, patronlarına şimdiden İSG kültürünü aşılamak. Bu amaç doğrultusunda da İSG Zirvesi ve Fuarı kapsamında ilk ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik ‘İSG’ temalı resim yarışması düzenliyoruz. Çocuklarımızda bu konuda bilinç yaratmayı, aileler içinde İSG konusunun konuşulmasını amaçlıyoruz. Bu yıl çocukların özellikle acil durumlara ilişkin biliş düzeylerini de artırmayı düşündük ve yaklaşık 1000 metrekarelik bir alanı “ilkyardım ve İSG eğitimi”ne ayırdık. İlköğretim öğrencileri gelecek, itfaiye, acil kurtarma gibi konularda hem araç ve ekipmanı tanıyacak hem de olası acil bir durumda yapmaları gerekenleri öğrenecek. Meslek lisesi öğrencileri için ayrıca İSG temel eğitimlerimiz olacak.” 

Son teknoloji, fuarda olacak

Aslanoğlu, zirveye paralel olarak bir de İSG Fuarı olduğunu hatırlattı, “Fuar 2000 metrekarede kurulacak. İSG alanındaki ekipman, donanım, danışmanlık firmaları, ilkyardım firmaları gibi İSG sektörünün tüm bileşenleri boy gösterecek. Kişisel koruyucu donanımların en yenileri tanıtılacak” dedi. 

Yarının büyüklerine aşılanmalı

Toplantının soru cevap bölümünde ise İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, “Üç yıldır bu organizasyonun altına imza atıyorsunuz. İSG kültürüne ne kadar katkı yaptığınızı düşünüyorsunuz?” sorusuna, şu yanıtı verdi: “Ne biz, ne bir başka kurum ne de devlet tek başına iş kazalarını bıçak gibi kesemez. Bu bir süreç. Hepimiz elimizi taşın altına koyacağız. Eğitim çok önemli. Bu konu ilk ve ortaöğretim okullarında ders olmalı. Yarının çalışanlarına, işverenlerine şimdiden İSG kültürü ve bilinci aşılanmalı. Biz İZSİAD olarak üzerimize düşeni yapıyoruz.”

 

Ümmiye Koçak ve  Sunay Akın da geliyor

Organizasyonun bu yılki onur konuğu, New York Avrasya Film Festivali’nde “Sinemada En İyi Avrasyalı Kadın Sanatçı” ödülünü alan “Yün Bebek” filminin yazarı ve yönetmeni olan, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek içinArslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu’nu kuran Ümmiye Koçak olacak. Adana’dan çıkmış, ulusal ve uluslararası pek çok ödül almış bu isim, mücadele ruhu ışığındaki başarı öyküsünü paylaşacak. Bunun yanı sıra şair, yazar, gazeteci, araştırmacı ve tiyatro oyuncusu Sunay Akın da sevilen gösterisini zirve katılımcılarına sergileyecek. Ünlü Kişisel Gelişim Uzmanı Görkem Başaran ise ayrı bir seminerde “İknanın Psikolojisi” konulu sunum yapacak. 

 

İki oturumu Yorgancılar ve Akdurak yönetecek

Zirvenin, özel katılımcıları da olacak. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar “Makine Emniyeti” konusundaki oturumu yönetecek, tecrübelerini paylaşacak.İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebii Akdurak, “Otomotiv Sektöründe İSG Uygulamaları” oturumunda moderatörlük yapacak. İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak, “Mesleki Yeterlilik” hakkında bilgiler verecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’ndan üst düzey bürokratlar, alanlarıyla ilgili mevzuatları anlatacak, merak edilenleri yanıtlayacak. Öte yandan Türkiye’nin en büyük işçi örgütlerinden DİSK’in Genel Başkanı Kâni Beko ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da açılış törenine katılacak.