EGE MECLİSİ - Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, aralarında emekli orgeneraller Çevik Bir, Erdal Ceylanoğlu, Çetin Doğan'ında yargılandığı 28 Şubat davası ile ilgili eski devlet bakanları Hasan Denizkurdu, Işılay Saygın ile dönemin milletvekili İsmail Köse, tanık olarak İzmir'de ifade verdi.



28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, eski kuvvet komutanları Teoman Koman, Fevzi Türkeri ile emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, emekli Korgeneral Kamuran Orhon, MHP eski İstanbul Milletvekili Engin Alan ve eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de bulunduğu 103 kişi hakkında 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak' suçundan, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezaları istendi. 28 Şubat kapsamında 14 operasyon yapıldı. İddianamede, 1 numaralı sanık Karadayı, 2 numarada Bir, 3 numarada Özkasnak yer alıyor. 199'u asker toplam 438 sivil mağdurun bulunduğu davada, dönemin Başbakanı Tansu Çiller mağdurların başında geliyor. Adalet eski Bakanı Hasan Denizkurdu, dönemin kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın ve DYP eski Erzurum Milletvekili İsmail Köse, esas davanın görüldüğü Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde gönderilen talimat ile 'tanık ' sıfatıyla ifade verdi. 3 tanık, sanıklar Çetin Doğan ve Çevik Bir'in avukatlarının hazırladığı 17 soruya cevap verdi. Refahyol Hükümeti zamanında bakan olan Köse, şöyle dedi:



"Üzerinde çok çalıştığım 4320 sayılı yasa maddesini çıkartmak için komisyon oluştu. Refah Partili komisyon üyeleri bu yasanın buradan çıkmayacağını söylediler. Bende buna tepki gösterip komisyonu terk ettim. Durumu Genel Başkanım Tansu Çiller'e ilettim. Uzun süre uğraştığım yasa komisyondan geçmeyince partimden ve bakanlıktan istifa ettim. Üç ay bağımsız olarak milletvekili kaldım. Yeni hükümet kurulunca da ANAP'a geçtim, burada da aynı bakanlıkta görev aldım. Yasa Bakanlar Kurulu kararı ile onandı. Benim partimden istifa etmem ve ANAP'a geçmem konusunda, baskı, tehdit ve cebir olmadı. Refahyol Hükümeti'nin kurulmasında ve mecliste güvenoylamasında Genel Başkanımız Çiller, destek verdiği için bende destek verdim. Anlaşma iki yılda bir başbakan değişecekti. Necmetin Erbakan süresi dolunca istifasını Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sundu. Yeni hükümeti kurmak için Tansu Çiller harakete geçti. Bizden de destek istedi. 'Bizde ana muhalefet partisini destekleyelim, kenarda kalalım, bir dahaki seçimde daha çok oy alırız' diye uyardım. Kendisi bana '280 oy cebimde' dedi. Kendisine destek için liste hazırlamış. Bu listede benim adım yoktur. Para verilip, tehdit edilmedim. İstifam partimle görüşlerim ters geldiği içindir. 28 Şubat darbesinde yabancı devletlerin parmağı olduğunu düşünmüyorum."

Hasan Deniskurdu da “Refahyol Hükümeti'nin kurulmasında mecliste güven oyu verdim. Daha sonra yeni hükümet kurulacaktı, genel başkanımız Tansu Çiller'i hükümeti kurmaması konusunda uyardım. Bizi bu işe katmayın, yeniden Refah ile koalisyon yapacaksanız size güven oyu vermeyeceğim diye söyledim. Seçmenime seçim zamanı 8 yıllık eğitimle ilgili vaatte bulundum. Tansu Çiller, seçim öncesi bana söz vermesine rağmen buna karşı çıktı. Ben de, partimin politik görüşleri bana ters geldiği için partimden istifa ettim. İstifa etmem konusunda kimseden baskı görmedim" dedi.

İsmail Köse de benzer ifadeler verdi. İfadelerin ardından 3 kişi adliyeden ayrıldı.Bahri KARATAŞ/(DHA)