EGE MECLİSİ - Doğalgaz kullanımının artmasıyla birlikte artık eski rağbeti görmeyen sobalar, nostalji yapmak isteyenlere hitap etmeye başladı. Hem tüketiciler hem de soba satıcıları doğal gaza karşı ayakta kalmaya çalışan sobaların ihtiyaçtan ziyade anıları tazelediğini söyledi. 

Doğal gazın hayatımıza girmesiyle birlikte satışların azaldığı soba sektörü ayakta kalmaya çalışıyor. Sobacılar, sobaları artık düşük gelir seviyesi olan tüketicilere satmaktan ziyade zengin insanların nostalji yapmak için almaları üzerine onlara hitap etmeye başladıklarını söyledi.

“Şehir hayatında sobayı unuttuk”

Şehir hayatından dolayı sobayı unuttuklarını ve nostalji için köy evlerine soba aldıklarını belirten Erkut Şahin, “Kışın olmazsa olmazı çocukluğumuzdan beri soba ama şehir hayatında maalesef sobayı unuttuk. Köyde evimizde uzun yıllar sonra bir yandan nostalji bir yandan verim için kullanacağız. Hep özlediğimiz bir olaydı şimdi bu kuzineyle özlemlerimizi de gidermiş olacağız. Bir yandan da ekonomik yanı var. Çünkü sobayı kullanırken bir yandan yemek pişirme bir yandan su ısıtma bir yandan evin tamamını ısıtma şansınız var. O yüzden kuzineyi tercih ettik. Fiyatlar da aslında uygun, bu tatlı nostaljiyi yaşamak isteyen insanlara çok uygun fiyatlarla alınabilir diye düşünüyorum. Biz 250 liraya aldık. Fiyatlar da zaten 250-300 lira arasında değişiyor. Daha kolay soba kullanmak isteyenlere kovalı modeller de var. Biz tamamen nostalji için kuzineli aldık” dedi.

“Doğalgazla rahatlık geldi ama gene de sobanın ısısı başka”

Annesiyle eski yaşadığı günleri hatırlayan alıcı Mehmet Ali Akbarlak da, “Soba almaya geldik, şurada görüntüyü gördükçe eskileri görmeye başladık. Bizim zamanımızda bu sobalarda çok güzel börekler yaparlardı. Doğalgaz neticesinde sobalar evlere girmiyor. Biz de tabi bu böreklerden mahrum kalıyoruz. Ekmeklerimiz bile buralarda yapılırdı. Doğal gazın gelmesiyle bir rahatlık geldi ama yine sobanın ısısını vermiyor. Doğal gazda tembellik de oluyor, sabah kalktığınızda eviniz sıcak da oluyor. Fakat tabi eski şeyler özleniyor, hatırlanıyor. Gene dağ evlerinde yazlık evlerde ihtiyaç oluyor. Isınma sistemimizi gene bunlarla gideriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Eski çocukluklarındaki gibi eski tip soba istiyorlar”

Soba satıcısı Tuncay Taban ise sobayı ihtiyaç sahiplerinden çok gelir seviyesi yüksek insanlara satmaya başladıklarını dile getirerek, “Gelir seviyesi yüksek olan insanlar bazı köy evlerinde nostalji yapmak için alıyorlar. İçinde yemek pişirmek istiyorlar. Eski çocukluklarındaki gibi eski tip soba istiyorlar” dedi.

“Soba almak için en uygun zaman 9. ve 10. aylar”

Kış ayının yaklaşmasıyla birlikte satışlarının yeni başladığını belirten Taban, fiyatların da geçen sene ile aynı olduğunu ifade etti. Soba almak için en uygun zaman olduğunu dile getiren Taban, “İnsanların soba alması için en uygun zaman 9. ve 10. aydır. 11. ve 12. aylarda fabrikalarda mal azalınca fiyatlarda fark ediyor. 10. ayda almaları tüketici için çok iyi bir zaman. Fiyatlar 150 lirada başlıyor 300 liraya kadar çıkıyor. Ekonomik, fiyatlar aynı çok zamlı değil” diye konuştu.

“Akıllı evlerde baca yok, soba olsa da kuramayacaklar””

Doğalgaz kullanıcılarını da uyaran Tuncay Taban, yetkililere de seslenerek, “Doğal gaz bizi çok etkiledi fakat yarın öbür gün herhangi bir şekilde doğal gazda sıkıntı olduğu zaman ne olacak? Her evde bir tane soba bulunması lazım. Yeni yapılan akıllı sistem evlerde en büyük sorun baca olmaması. Yarın bir gün ülkemizde herhangi bir sıkıntı olduğunda sobaları olsa da baca olmadığı için soba kuramayacaklar. Bunu yetkililerin esasında düşünmesi lazım. Akıllı ev dedikleri evlerde baca yok. Bence her evde bir baca her evde kömürlüğünde bir sobası olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Soba satıcısı Akif Yağcı da soba almak için gelen vatandaşların sobaları görür görmez kendi aralarında eski günlerden bahsettiklerini ve sobanın eskiyi hatırlattığını vurguladı.(Mihrap Düzöz - Sinan Yeniçeri - İHA)