İTO tarafından Kordon’da eski Ticaret Odası İş Merkezi’nin yıkılarak yeni hizmet binası yapılması için temel atıldı. Açılış törenine MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, CHP İzmir milletvekilleri Ali Yiğit, Özcan Purçu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Hüseyin Mutlu Akpınar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İl Başkanı Asuman Ali Güven, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir’de görev yapan fahri konsoloslar ve Meclis üyeleri katıldı.

 

Açılışta konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO’nun 1885 yılında kurulduğunu ve 131 yıllık geçmişinde 3 farklı yerde hizmet verdiğini söyledi. Gelişen İzmir’e iki binanın artık yetmediğini aktaran Demirtaş, “Değişen gereksinimler ve teknolojiler, Odamız hizmet kalitesinin devamlı artması ve çeşitlenir neticesinde yeni hizmet binamızın yapılması zorunlu hale geldi. O nedenle yeni bir bina yapmaya karar verdik. Üyelerimize, komite ve meclis üyelerimize sorup anket yaptık. Ankette İTO İş Merkezi’nin olduğu Kordon’daki binamızın yapılması karalaştırıldı" dedi.

 

Bina için yapılan ön çalışmanın ardından meclise sunulduğunu anlatan Demirtaş, " 24 Eylül 2014’de Meclis’e sunuldu. Aynı toplantıda oy birliği ile karar alındı. Yeni hizmet binamızın mimari projesi için 30 mimari ekip başvurdu. Toplam 10 mimarlık grubunu seçtik. Ardından şu anda uyguladığımız projeyi seçtik" diye konuştu.

 

KORDON CEPHESİNDE SPORTING CLUB MODELİ 


Sporting Club binasının yeni hizmet binasında yaşatılacağını aktaran Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"İzmirliler olarak Saat Kulemizle, imbatımızla, gülen yüzlü insanımızla ve Kordon'umuzla övünürüz. Ama ne yazık ki pek çok değerimizi, özellikle de Kordonumuzu koruyamadık. O nedenle gelecek nesillerin geçmişteki Kordon'u anımsaması için projede iki farklı cephe tasarlandı. Burada da 19. yüzyıl sonunda yapılan ‘Sporting Club’ varmış. O dönemde Sporting Club en elit mekanlardan birisi. Onun yanında da Sporting Club Tiyatrosu yer alıyormuş. Ama 1922 yılında İzmir yangınında yok olmuş. İşte yeni hizmet binamızın Kordon cephesinde bu tarihi binayı canlandırmaya çalıştık. Arsa 1945 yılına kadar boş kalmış ve o tarihte Tüccar Kulübü olarak yapımına başlanmış, 1948 yılında da hizmete girmiş. NATO dahil Amerikalıların oteli olarak uzun yıllar kullanıldı, İşte o dönem ben başkan seçildim ve otel boşalınca ITO Iş Merkezi'ni yaptım ama verimli kullanılamıyordu. Şimdi burayı ticaretin merkezi yapacağız."

 

ÇEVRE SAKİNLERİNE ÖZÜR VE TEŞEKKÜR


İnşaat süresinde yaşanan sorunlarına karşı çevre sakinlerinin ve İzmirlilerin duyarlılığına teşekkür eden Demirtaş, “Kordon'da bu denli kapsamlı bir inşaat gerçekleştirmek takdir edersiniz ki oldukça zor. Bu çalışmalar esnasında çevre verdiğimiz ve daha vereceğimiz rahatsızlık için kendilerinden özür dileriz. Elimizden geldiğince bu rahatsızlıkları en aza indirmeye çalışıyoruz. Hedefimiz 16 Ekim 20 17 tarihinde inşaatı bitirmek ve bu binada üyelerimize hizmet vermek" dedi.

İŞADAMLARINDAN FUAR DESTEĞİ İSTEDİ


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise işadamlarına seslenerek, “Hazır sizi bulmuşken İzmir fuarını desteklemenizi istiyorum. İzmir fuarının büyümesinde gelecek yatıyor ve İzmir’i tanıtacak ürünlerin bu fuarda tanılıp dünya insanlarıyla buluşacağının altını çiziyorum. Biz fuarlarımızı geliştirmek için çalışıyoruz ve bir kardeşiniz olarak bu fuarların desteklenmesini talep ediyorum. İzmir bundan sonra katlanarak büyüyecek" diye konuştu.

 

VERGİ KONUSUNDA EN AHLAKLI KENT


Kentin hem yurt içinde hem yurt dışında önemli bir itibarı olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Bunda İzmir’in sanayicisinin ve ticaret erbabının önemli yeri var. İzmir işadamları bugün Türkiye’deki verginin yüzde 11’ini veriyor. İzmirli işadamları, sanayicileri, esnafları Türkiye ortalamasından yüzde 60 küsur daha fazla vergi ödeme ahlakına sahip. Eğer İzmir gibi tüm sektörler vergi verse bugün devlet geliri yüzde 60 artar anlamına gelir. Bu dürüst çalışma kentin büyümesinde en büyük lokomotiftir. Bu da vergi ödemeyle çarpıtılmadan tescil edilmiştir. Hep birlikte İzmir’i büyütmek ve kalkındırmak ve vatandaşların yaşam standardını yükseltmek için için çalışıyoruz. Bu binanın İzmir’e ve ticaret odamıza katkıda bulunmasını diliyor ve İTO Başkanı Ekrem Demirtaş başta olmak üzere tüm üyelerine teşekkür ediyorum. Hayırlı, uğurlu olsunö ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından 29 Ekim 2017 yılında hizmete girmesi beklenen binanın temeli okunan dualar eşliğinde İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından atıldı. (DHA)