İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hız kesmeden sürdürdüğü raylı sistem yatırımları ile büyümeye devam eden İzmir Metrosu, ray bakımları için çok önemli bir yatırıma imza attı.Halen 17 istasyon ve 20 km. hat üzerinde işletim yapan, yatırımlarla büyümesini sürdüren İzmir Metrosu;Almanya’dan satın aldığı yeni taşlama makinesi ile mevcut ve ileride sisteme dahil olacak tüm hatlarında ray bakımlarını kendi imkanlarıyla yapabilecek duruma gelecek.

 

Üretici Alman L&S (LuddeneitundScherf) firma temsilcilerinin ‘Türkiye’de satışı gerçekleşen ilk tam otomatik ve elektronik makine’ olduğunu belirttiği son model 6 taşlı makine, 815 bin 500 euro ya satın alındı.  İstenildiğinde kapasitesini iki katına çıkarma özelliği bulunan makine büyüyen metro hattının taşlama ihtiyacını uzun yılar karşılayacak özelliklere sahip. Diğer yandan, yandan oluklu raylarda da kullanılabilme özelliği nedeniyle, İzmir’in yeni tramvay hatlarının taşlama çalışması da bu makine ile yapılabilecek. 

Satış sözleşmesi geçtiğimiz yıl yapılan taşlama makinesinin sembolik anahtar teslim töreni Berlin’de düzenlenen Innotrans Fuarı’nda yapıldı, İzmir Metro A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Gül Şener ile Genel Müdür Sönmez Alev’e anahtar verildi. Bu ay İzmir’e teslim edilecek 8,5 ton ağırlığındaki taşlama makinesi, İzmir Metro tren hattındaki bakım çalışmalarında hemen kullanılmaya başlanacak.  Firma, teslim sonrası ilk bir ay kendi ekibi ile raylarda taşlama çalışması yapacak, bu süreçte İzmir Metro bakım ekibine eğitim de verilecek. 

RAY BAKIMLARININ ÖNEMİ


Tren hattında yapılan taşlama uygulaması, raylar üzerindeki yüzeysel dalgalanma, rayın enine kesitindeki bozulma ve yorgunluk ölçümlerinin yapıldığı, buna göre tekerlek-ray uyumunun en üst seviyeye çıkartıldığı önemli bir çalışma. Rayların ekonomik ömrünü artıran, enerji tasarrufu sağlayan, gürültüyü en aza indiren bu çalışma, kiralama yöntemi ile İzmir Metrosu’nda ortalama 2 yılda bir yapılıyor ve yaklaşık 300 bin Euro bedel ödeniyordu.Yeni alınan makine ile raylardaki bakım çalışması süreklilik kazanacağı gibi, ekonomik açıdan da kısa sürede geri dönüş sağlayan bir yatırım olacak.  İzmir Metro yolcularının daha sessiz, konforlu ve güvenli yolculuk yapmalarını sağlayacak taşlama makinesi, yeni metro hatlarındaki bakım çalışmaları için de önemli bir alt yapı yatırımı özelliği taşıyor.