Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, geçmişte dünyanın 'Smyrna' olarak tanıdığı İzmir'in 'küçük Paris' olarak anıldığını hatırlatarak, "Gökkubbe altında en güzel şehir, Prenses. Geçmişte böyle tanımlanıyor ve biliniyor. Kordon boyunda, tiyatrolar, kulüpler, cafeler, konsolosluklar, yalı villalar var. 1960’tan sonra ne oldu? Sanayileşmeye paralel biçimde İzmir göç almaya başladı. Yerel yönetimler arsa üretmedi, plan yapmadı. Gelenler, bir gecede konut yapmaya başladı. Adına da gecekondu dendi. Sonra gecekondu müteahhitleri türedi. Katlı yapılar zaten biliniyordu ama ilk olarak Kordon’da bir yalı villası yıkılıp 5 katlı yapı haline getirildi ve devamı geldi" dedi. 

 

SEFER TASI GİBİ BİNALAR YAPILDI


Kordon'da geçmişten günümüze 3-5 yapı kaldığının altını çizen Demirtaş, "Tüm varoşlar gecekondu ile doldu. Nüfus 300 binden 3 milyona yükseldi. Şimdi yönünü denize doğru çevirerek bakan konuklar ise 'güzel şehriniz var' diyor. Ama artık güzel değiliz. Güzel yapılar yapılmıyor. Tüm yalılar yıkıldı. Sefertası gibi binalar yapıldı. Başta yerel yönetimler, hepimiz suçluyuz. Karşı koymadık, direnmedik. Biz de dahil, tüm meslek odaları, 'karşıyız-karşı' demek dışında daha güzel İzmir için çaba göstermeliyiz" diye konuştu. 

 

MİMARLARA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

"Kentsel dönüşümü fırsat olarak kullanıp İzmir’e özgü mimari anlayışı ile çirkinlikleri güzelliğe dönüştürmeliyiz. Ben de inşaat yapıyorum. 40 yıldır yaptıklarımı çoğunuz biliyorsunuz. Kimliği olmayan bir yer hiç yapmadım" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Mimarlarımıza çok iş düşüyor. Karşı olma dışında, katkı yapan, İzmir havası taşıyan eserler yapan mimarlar yetiştirmeliyiz. Bu nedenle İzmir Ekonomi Üniversitesi içinde mimar yetiştiriyoruz. Hocalarımız bu ruhu onlara aşılamaya çalışıyorlar. Ben alınan sonuçtan çok memnunum."

Konuşmasının ardından İTO Başkanı Demirtaş ve İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak, İTO binasının mimarlığını da yapan merhum Mimar Salih Zeki Pekin'in anısına eşi Serpil Pekin'e plaket verdi.

Plaketi alırken gözleri dolan Serpil Pekin, "Eşim olduğu için gurur duyuyorum" diye konuştu. 

 

“KÖTÜ YAPILAŞMA KÖTÜ YIKMAKLA BAŞLAR"

Demirtaş’tan sonra kürsüye çıkan Yüksek Mimar Cengiz Bektaş ise, "Yanlış yapılaşma kadar yıkmak daha korkunç bir şey. Ülke olarak yıkmak da çok başarılıyız ancak yıkmanın daha iyi düşünülerek yapılması lazım. Yanlış yıktığınız zaman, yanlış yapılaşma bunun devamı olur" dedi. Konferansın devamında Bektaş, İstanbul Kuzguncuk mimarisini anlattı. (DHA)