Musul'u kurtarma operasyonu sürürken kentten son dadika haberler geliyor. Kenti kaybedeceğini anlayan IŞİD’in Musul’u yok etmeye başladı. Gelen habere göre IŞİD yeni valilik binasını patlattı.
 Musul'un kenti imha etmeye başladığı haberini Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Basın Sorumlusu Said Memuzini açıkladı. IŞİD’in bugün Musul’da Feyseliye Mahallesi’ndeki yeni valilik binası ile Dıwase Caddesi’ndeki eski valilik binasının bir kısmını patlattığını söyledi.


 MUSUL CADDELERİNE BOMBA DÖŞENİYOR
 IŞİD Musul merkezinde büyük savunma için hazırlık yapıyor. Kritik binaları kendi elleri ile yok ederken caddelere bombalı tuzaklar yeleştiriyor.
 MUSUL'UN GÜNEY VALİSİ ÖLDÜRÜLDÜ
 Geyara ve Hemdaniye bölgelerinde Musul’un “Güney Valisi” olarak bilinen Ahmed Hattab ile örgütün üst düzey askeri sorumlularından Davud Fahd öldürüldü. Hattab ile Fahd'ın cesetlerinin Musul’a götürüldüğü öğrenildi.
 MUSUL HALKININ DURUMU
 3 gün önce başlayan operasyonla birlikte Musul’da halkın çoğunluğu evlerinden çıkmıyor. Musul çarşısı bomboş ve tüm dükkanlar da kapalı. IŞİD’liler, esnafı dükkanlarını açması, aksi takdirde dükkanlarına el konulacağı tehdidinde bulunuyor.
 IŞİD ÜYELERİ AİLELERİNİ YOLLADI
 Operasyonun başlamasından önce IŞİD’lilerin ailelerini Suriye’nin Rakka kentine gönderdiği öğrenildi. Yabancı uyruklu IŞİD’lilerin önemli bir kısmının da gizlice kaçtığı söyleniyor.
 Musul’u kurtarma operasyonu 3 gün önce Hazır Cephesi’nden başlatıldı. Irak Ordusu da şimdiye kadar 21 köyde kontrolü sağladı.
 Hemdaniye ve Nemrud kasabalarında ise sert çatışmalar yaşanıyor. Sabah 06.00'da başlayan operasyona rağmen bu kasabalarda Irak ordusu henüz denetimi ele geçirmiş değil.
MUSUL HALKI YOLLARA DÜŞTÜ
 Musul'a yönelik operasyon sürürken halk kaçmaya başladı. Kent merkezinden çıkmayı başaran Musul halkı yollara düştü. Büyük bir göç dalgası başlıyor.
 BM, Irak'ın Musul kentinin terör örgütü DEAŞ'ın elinden kurtarılması için başlatılan operasyonun ilk haftalarında 200 bin, en kötü senaryo düşünüldüğünde ise 1 milyon kişinin yerlerinden edilebileceğini bidirdi.
 1 MİLYON KİŞİYE NASIL BAKILACAK?
 BM Irak İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande, Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması operasyonu nedeniyle 700 bin kişinin barınma sorunuyla karşılaşabileceğini ancak BM'nin bu talebi karşılamasının mümkün olmadığını söyledi.
 Yaklaşık 1 milyon kişinin kentten kaçmaya çalıştığını anlatan Grande, operasyon ilerledikçe 700 bin kişinin yerlerinden edilerek barınacak mekana ihtiyacının olabileceği uyarısında bulundu.
 TÜRKİYE'YE 100 BİN KİŞİ GELEBİLİR
 BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi de yaklaşık 100 bin Iraklının Musul operasyonu nedeniyle Suriye ve Türkiye'ye göç etmesinden endişe ettiklerini söyledi.(vatan)