Zirveye, CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Çetin Budak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Salih Esen, Türk Girişim ve İşdünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Şuayip Er, İŞKUR İzmir Bölge Müdürü Kadri Kabak, CHP İzmir eski milletvekili bir önceki CHP İl Başkanı Alaattin Yüksel, Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Başkanı Betül Elmasoğlu, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİFED) Başkanı Levent Akgerman, Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım’ın yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği uzmanları ile şirket yöneticileri katıldı.

 

 

Küçükkurt: Kral çıplak

Açılışta konuşan İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, Türkiye’nin iş sağlığı ve güvenliği noktasında içler acısı bir durumda olduğunu söyledi. Kurumsal firmalarda koruyucu ve önleyici önlemlerin büyük oranda alındığını ama küçük işletmelerde alınması gereken çok yol olduğunu aktardı. Küçükkurt, “Biz burada kral çıplak diyoruz. Çünkü ülkemiz iş kazalarında dünya üçüncüsü ve Avrupa birincisi konumunda. Son 10 yılda 15 bin kişi kazalarda yaşamını yitirdi. Ayrıca kaza geçiren her 4 kişiden biri de sakat kaldı. Fakat bu iş kazalarının sadece 10’da biri iş kazası olarak SGK kayıtlarına geçiyor. Evlatları babasız eşlerini kocasız bırakan bu canlar, yasalara yönetmeliklere rağmen firmaların yasal yükümlülüklerini yerine getirmemesinden kaybediliyor. Yasal zorunluluğa rağmen 700 bin şirketten 500 bininde hala İSG uzmanı bulunmuyor” ifadelerini kullandı..

 

Kocaoğlu: Eğitim çok önemli

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise eğitimin iş sağlığı ve güvenliği konusunda çok önemli bir yere sahip olduğunu aktardı. Kocaoğlu şunları söyledi: “Eğer işçiyi eğitmezseniz siz istediğiniz kadar koruyucu önlemi alın ama işçi kullanmaz. İşveren de bu kişiyi uyarır yapmaması halinde işten çıkarınca da haksızlığa uğrayabiliyor. Zira bir dönem işveren düşmanlığı ciddi şekilde pompalanmıştı. Ama şunu unutmayın ki, işveren yoksa işçi de olmaz. Bu iş bu kadar basit. Onun için el ele verip kaliteli ürün ve katma değerli üretimi birlikte yapmalıyız.” 12 yıldır belediye başkanlığını yaptığını hatırlatan Kocaoğlu, “Bu 12 yıllık görev süremde hep bir hayalim vardı ama hala onu hayata geçiremedim. O hayalim de çalışanların performans ölçümüydü. Yani her işçinin performansını ölçeceksin ve ücretinden terfisine kadar buna göre değerlendireceksin. İşte böyle bir sistem olursa o zaman koruyucu tedbirlerin uygulatılması daha kolaylaşır” diye konuştu. 

 

 

Esen: ‘Can’ın maliyeti olamaz!

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Salih Esen ise yasal düzenlemelere rağmen iş kazalarının halen Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olduğunu ve bu açıdan kara listenin en başında yer aldığını kaydetti. Esen, “İş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir iken hala kara listedeysek bir yerlerde hata yapıyoruz demektir. Bu yıl ilk 9 ayda iş kazaları azalması gerekirken yüzde 8 oranında arttı. İş kazalarında hala üst sıralarda olmamız, ya teoride ya da uygulamada hatalar yapıldığını gösteriyor” diye konuştu. Esen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu noktayı çözmeliyiz. Bu artışlarda işçi de işveren de hatalıdır. Devletimiz denetimleri yapsa da istenen sonuçları alamıyoruz. Bazı işverenler, İSG önlemlerini maliyet olarak görmekte. Ama insan hayatının kesinlikle maliyeti olamaz. İşveren tüm yasal sorumluluklarını yerine getirdikten sonra kişisel koruyucularını kullanmayan işçiye karşı da sorumlu olmalıdır. Bareti, kemeri takmayan ve bu nedenle bir kazaya kurban giden işçinin cezasının işverene kesilmesi çok da adil değil. İş kazalarında inşaat, tarım ve lojistik ön planda. Oysa ki iş kazalarının sanayide olduğuna dair bir algı yaratılmaktadır; bu çok yanlıştır. İşçi ve işveren et ile tırnak gibidir. Sanayide 4.0’a hazırlandığımız ve ülke ekonomisinin bir anlamda çıkışının da olduğu bu dönemde iki tarafın da birbirine inanması, güvenmesi gerek. Birbirimizi anlayıp birbirimizin hakkına tecavüz etmeyelim. İşvereni, işçi düşmanı gibi görmek hiçbir sorunu çözmez”.

Açılış töreni öncesi; CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Çetin Budak, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Şuayip Er, İŞKUR İzmir Bölge Müdürü Kadri Kabak ve Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da, konuşmalarında, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması gerekliliğini vurguladı. 

 

 

 

Onur konuğu Ümmiye Koçak

Ardından mikrofonu alan Onur Konuğu Yönetmen Ümmiye Koçak, Anadolu’nun bağrından çıkış öyküsünü anlattı, “İmkansız diye bir şey yoktur. İnsan isterse her şeyi başarabilir” mesajı verdi. İZSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Cengiz, Koçak’a, plaketle teşekkür etti. 

 

 

Zirve açılışı sonrası İSG Fuarı da protokol üyeleri ve katılımcılar tarafından gezildi. Organizasyona davet edilen çeşitli okullardan öğrenciler de fuar kapsamında hazırlanan eğitim alanında itfaiye ve polis teşkilatını tanıdı, olası acil durumlarda yapılması gereken ilkyardım müdahaleleri hakkında bilgilendirildi. 

 

 

Yerli ve yabancı dev firmaların yöneticilerinin ve İSG uzmanlarının katılacağı oturumlarda iyi ve örnek İSG uygulamalarının anlatılacağı zirve, iki gün sürecek.