İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'nün OTOKAR firmasından aldığı 100 adet körüklü otobüsten 60'ı törenle hizmete girdi. 59 milyon liraya mal olan modern ve çevreci otobüsler için Bostanlı'da düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, değişen yerel yönetim yasasıyla birlikte 30 ilçeye hizmet vermeye başladıklarına, toplu ulaşım ağının da aynı ölçüde genişlediğine dikkat çekti.

 

Filo yaşı 6'ya düştü

ESHOT Genel Müdürlüğü'nün son 12 yılda güncel rakamla 638 milyon liralık yatırımla 1305 adet otobüs alımı gerçekleştirdiğini dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, filo yaşının ise AB standartlarının optimum yaş sınırı olarak belirlediği 6'nın altında olduğunu söyledi.

Başkan Kocaoğlu, otobüs filosunun her geçen gün büyüdüğünü belirterek, "Gelinen nokta itibariyle ESHOT Genel Müdürlüğü 1502 araç kapasitesi ve 4150 personeli ile toplu taşımacılık hizmeti veriyor. ESHOT Genel Müdürlüğü ile birlikte ortak hizmet yürüten İZULAŞ şirketimiz de, aynı anlayış doğrultusunda 344 otobüs ve 1024 personeli ile çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.

 

Elektrikli otobüs filosu kuruluyor

ESHOT Genel Müdürlüğü'nün Türkiye de birçok ilki gerçekleştirdiğine dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, "20 adet 12 metre boyunda, tamamen elektrik enerjisiyle çalışan ilk otobüs filosunun temini yönünde ihale gerçekleştirildi. 2017 yılı Mart ayı itibariyle hizmete alınması planlanıyor. Bu araçların alınması için 8 milyon 800 bin Euro yatırım gerçekleştirildi. Ankara temaslarımız çerçevesinde yaptığımız görüşmelerde kurumlarımızın sarfiyatını sağlayacak elektriğin üretilmesi konusunda da önemli mesafe aldık" dedi. 

 

Tramvayda deneme seferleri başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gerçekleştirdikleri raylı sistem yatırımlarını anlattı:

"Çağdaş kentte yaşamak ulaşımın ana omurgasını raylı sisteme taşımakla mümkün. Zamanında, sağlıklı, konforlu ulaşım için raylı sistem yatırımlarını hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. 11 km metro devraldım. Bugün metro 21 km'ye çıktı. İZBAN 110 km olarak çalışıyor. 26 km uzunluğundaki Selçuk hattında Büyükşehir Belediyesi'nin bütün çalışmaları bitti. TCDD'nin çalışmalarının bitiminde orayı da hizmete alacağız. Selçuk'tan Aliağa'ya İZBAN çalışacak. Bergama hattının yatırımın a bir an önce başlanması konusunu Sayın Başbakan'a ilettik, kendisi de ihaleye çıkılması konusundaki iyi niyetini belirtti. Karşıyaka tramvayında bundan 2 ay sonra deneme seferleri başlayacak. Şubat-Mart gibi yolcu taşımaya başlayacak. Konak tramvayı ise 2017 Ekim-Kasım döneminde devreye girecek. İki tramvay hattının toplam uzunluğu 24 km. Selçuk İZBAN hattının da devreye girmesiyle 180 km raylı sisteme ulaşacağız."

Metro yatırımlarının devam edeceğini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Üçkuyular- Narlıdere metrosunun bütün çalışmaları bitti. Kalkınma Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Kredi görüşmeleri tamamlandı, Bakanlar Kurulu onayının ardından ihaleye çıkacağız. Buca Tınaztepe-Üçyol metro hattımızın proje çalışmaları bitti. Aynı sürecin işlemesinin ardından 2017 yılı içinde ihaleye çıkacağız. Onun da toplam uzunluğu Narlıdere ile birlikte 20 km" diye konuştu.

Deniz ulaşımının güçlendirilmesi için bütün vapurların yenilendiğini, yeni iskeleler kurulması için onay süreçlerinin beklendiğini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, karayolu trafiğini rahatlatacak yeni yolların yapım çalışmalarının da sürdüğünü sözlerine ekledi. Başkan Kocaoğlu, tek biletle 90 dakika ulaşım imkanı sağlayan sistemin Türkiye'deki tek uygulama olduğunu ifade ederek, "Kim neresinden hesaplarsa hesaplasın, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşıma verdiği sübvansiyon, Türkiye'nin tüm kentlerinden kat kat fazladır" dedi.

 

İl Özel İdaresi malları hakkımız

Kapatılan İl Özel İdaresi mallarının paylaşımı konusunda da görüşlerini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Bu malların İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gölgesi düşmüyor. İl Özel İdaresi'nin görevlerinin yüzde 95'inden fazlası Büyükşehir Belediyesi'ne görev olarak verildi. İl Özel İdaresi'nin malları, İzmir'in kaynaklarıyla, yerli yerel sermayeyle aldığı mallardır. İzmir'in malıdır. İl Özel İdaresi'nin görevlerini üstlenen Büyükşehir Belediyesi'ne tapularının verilmesi gerekmektedir. Yargıda bu konuda bir tereddüt yok. İdarede tereddüt var. İl Özel İdare'sinin Konak'ta iki büyük binası var. Yargı 'bunlar göreve göre dağıtılsın' dedi. Geçmiş valimiz her ikisine de kendisini ortak etti. Yeni gelen valimiz de şimdi bir toplantı yaparak OHAL çerçevesinde Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu'na tüzel kişilik verildiği için bütün bu malları kendi bünyesine aldı. Tabi bu davamız sürecek. Bu ülkede adalet sisteminin nüvesi kalsa bile, haklı davamızı sürdüreceğiz ve bu mallara sahip olacağız. Bu bizim en doğal hakkımızdır."

 

Akpınar'dan duyarlılık çağrısı

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise yeni otobüslerin İzmir'e hayırlı olmasını dileyerek "Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir'in 30 ilçesine eşit hizmet anlayışıyla yaptığı çalışmalar Türkiye'ye örnek olmalı" diye konuştu. Akpınar, toplu ulaşımda hizmet veren şoförlere yönelik şiddeti de kınayarak, toplumun tüm kesimlerini bu konuda duyarlılığa çağırdı.

 

Geleceğe miras olacak

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül de büyük şehirlerde toplu taşımacılığın öneminin giderek arttığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin en güzel şehirlerinden İzmir'in bu yönde attığı adımlara Otokar olarak eşlik etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. İzmir'in modern, verimli, enerji tasarrufu sağlayan ve çevreci araçlar ile toplu taşımacılık alanında attığı bu imza, gelecek nesillere de önemli bir sosyal miras olacaktır" diye konuştu.  

Yüzde yüz Türk sermayeli Otokar firmasının hizmete sunduğu otobüslerin tamamının Türk mühendislerinin ve Türk AR-GE'sinin bir ürünü olduğunu belirten Akgül, yerli sanayinin gelişimine katkı koyan Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

Yeni otobüslerin hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törenin ardından Başkan Aziz Kocaoğlu davetlilerle birlikte ilk yolculuğa çıktı.