EGE MECLİSİ - Muğla'daki 13 belediye başkanı ve yardımcılarının katılımıyla, Büyükşehir Yasası değişikliği için pilot bölge seçilen Muğla'da, hükümete verilmek üzere Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü tarafından ‘Yerel yönetimlerde yeni yasal düzenlemeler ışığı altında hizmet sunum yöntem araştırması' çalıştayı yapıldı. Muğla Valiliği Özer Türk Salonu'nda yapılan çalıştaya, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) Genel Müdür Yardımcısı Prof. Doktor Aslı Akay, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyeleri ile 13 belediye başkanı, başkan vekili ve yardımcısı katılım sağladı. Açılış konuşmasında Prof. Doktor Aslı Akay, belediye yetkililerinden alınan bilgilerin bir rapor haline getireceklerini ve raporu yasa değişikliği için hükümete vereceklerini ifade etti. 

Büyükşehir yasasının Türk belediyeciliğine, plan bütünlüğü haricinde hiçbir katkısı olmadığını savunan DP'li Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Büyükşehir Belediye Başkanları'nın yasadan memnun olmalarının gayet normal olduğunu ifade etti. Saatcı, "Büyükşehir Belediye Başkanları seçilmiş krallar! Onların bu yetkilerle bu yasadan memnun olmamaları zaten mümkün değil. Türkiye'de şuanda 29 kralımız var!" diye konuştu. 

"BU YASA BİZİ SÜRÜNGENE ÇEVİRDİ"

Bu yasanın İstanbul şehri ve plan bütünlüğü hariç Türk belediyeciliğine zerre kadar katkısı olmadığını iddia eden Saatcı, büyükşehir olan yerlerde ilçe belediye başkanlarının tüm yetkilerini kaybettiğini savundu. Başkan Behçet Saatcı, Büyükşehir Yasası sonrası ilçe belediyelerinin yüzde 60 gelir kaybına uğradığını, yetkilerinin tamamen ellerinden alındığını belirterek "Yasanın geçtiği 2014 yılından bu yana elinden oyuncağı alınan çocuğun verdiği psikolojiyle yaşıyoruz. 2014 yılından önce şahin gibi gökte uçarken, bu yasa bizi sürüngene çevirdi. Bu yasa belediye başkanlarına sormadan, halka sormadan çıkarılmış bir yasadır. Güneydoğu'da şehir savaşlarında 100 küsur yıllık tecrübesi olan il özel idareler kapatılıp, il özel idarenin himayesindeki o iş makinaları Güneydoğu'daki bazı hainlere teslim edildi. Açılan hendeklerle şehit olan evlatlarımızın, askerlerimizin, polislerimizin kanında büyükşehir yasasının vebali vardır" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan konuyla ilgili randevu talep ettiğini dile getiren Saatcı, "Randevuyu talep ettim. Araya 15 Temmuz'da hainlerin girişimi girdi. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız randevu verirse, bu ilçe belediyelerinin ve halkın mağduriyetini teker teker anlatacağım" diye konuştu.(Cavit AKGÜN / DHA)