EGE MECLİSİ -  Lozan antlaşması, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan ve Prof. Dr. Kemal Arı’nın konuşmacı olarak katıldığı panelde siyasi, hukuki ve tarihi açıdan değerlendirildi. Konuşmacıların ortak görüşü “Lozan, masada verilmiş Kurtuluş ve bağımsızlık savaşıdır” oldu.

Lozan Antlaşması, Buca Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği Buca Şubesi ve Buca Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlenen “Lozan’dan Cumhuriyet’e” panelinde çok yönlü olarak değerlendirildi. Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvet Balcılar’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelin konuşmacıları, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan ve Prof. Dr. Kemal Arı oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’ndaki paneli Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, CHP Buca İlçe Başkanı Çağdaş Kaya ve çok sayıda davetli izledi.

Lozan Antlaşması üzerine başlayan görüş ayrılıkları ve tartışmaların değerlendirildiği panelde Lozan Antlaşması, siyasi, hukuki ve tarihi yönden çok yönlü değerlendirildi. Prof. Dr. Kemal Arı, Lozan anlaşmasının Türkiye’yi yönetenlerce tartışmaya açılmasının dış güçleri cesaretlendirebileceğini savunurken, “Lozan’ın tartışmaya açılıp, yok sayılmaya çalışılması, ülkeyi büyük zarara uğratır. Sen özgürlük anlaşmanı saymazsan kimse saymaz” diye de ekledi.

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan ise 15 Temmuz darbe girişiminin Büyük Ortadoğu Projesinin ve Sevr’i Türkiye’ye getirme projesi olarak değerlendirirken, “Lozan Antlaşması hukuken büyük bir başarıdır. Lozan’la Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları özgür ve bağımsız olmuşlardır. Türkiye diğer ülkelerle eşit olduğunu bu anlaşmayla belgelemiştir” dedi.

CHP İzmir Milletvekili- Gazeteci Mustafa Balbay, Lozan’a saldırıldıkça yurtsever kesimin tarihini ve geçmişini daha iyi öğrendiğine dikkat çekerek, Lozan’ın çok önemli bir tapu senedi olduğunu söyledi. “Lozan Hezimettir” diyenlerin gaflet ve dalalet içinde olduğuna vurgu yapan Balbay, “Lozan, Kurtuluş Savaşı’nın masada verilmesidir. Tarihin doğru ve nitelikli eserlerden okunup, öğrenilmesi gereklidir. Okuyun! Atatürk sürekli okumuş ve ülkemizi doğru yönlendirmiştir. 3 bin 997, Atatürk’ün okuduğu kitap sayısıdır, sarayındaki oda sayısı değil” sözlerini içeren konuşmasıyla dikkat çekti.

Panelde Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Nuri Aracagök, desteklerinden ötürü Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’ya teşekkür plaketi verdi.