EGE MECLİSİ - Davayla ilgili konuşan Avukat Enis Dinçeroğlu, "Bu bir FETÖ kumpas davasıdır. Bu kirli kumpasın parçası olmayalım. Bu kumpasın içindeki tüm yargıçlar ve savcılar meslekten ihraç edilmiştir” dedi.

Bergama ilçesinde, 5 Haziran 2005 tarihinde yaşanan olayda, Dünya Çevre Gününü Bergama Çamköy’de kutlamak isteyen çevrecilere Koza Altın Şirketi çalışanları taşlı, yumurtalı bir saldırı yapmıştı. Davanın 27. celsesi ise Bergama 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Görülen davaya, Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyeleri, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Ege Çevre Platformu, Foça Çevre Platformu, Dikili Çevre Gönüllüleri ve Bergama Çevre Platformu üyeleri katılarak katıldı.Davayı Türkiye Barolar Birliğinden gözlemci sıfatıyla Av. Ali Arabacı takip etti.

 

"Bu Bir FETÖ kumpas davasıdır"

Mahkemede konuşan sanık Av. Arif Ali Cangı’nın müdafi avukatı Enis Dinçeroğlu, davanın FETÖ kumpası olduğunu söyledi. Dinçeroğlu, "Bu bir FETÖ kumpas davasıdır. Bu kirli kumpasın parçası olmayalım. Bu kumpasın içindeki tüm yargıçlar ve savcılar meslekten ihraç edilmiştir” dedi. Av. Dinçeroğlu daha sonra bir kez daha söz alarak, "Bu dava 15 Temmuz’dan önce açılmıştır. 15 Temmuz'dan sonra deliller değişmiştir. Burada bir kumpas ve terör örgütünün bu davayı kurduğu bellidir. Kumpas üyelerinin büyük bir kısmı tutuklanarak meslekten ihraç edilmiştir. Bu hususta mahkememizden suç duyurusunda bulunmasını talep ediyoruz, bu yönde sizden cesur bir karar bekliyoruz” dedi.

 

Davanın avukatıyken sanık oldu

Mahkemede davanın avukatıyken sanık durumuna düşen Av. Arif Ali Cangı ise, "Akın İpek’in sanık olmasını sağlayan itirazı yaptığım için, öç almak ve rövanş almak için hukuka aykırı biçimde hukuksuz, çıkar ilişkileri ile olağan dışı yollarla sanık yapıldım. Sanık olmam kendim için yüksünülecek bir durum olmasa da davanın kendisi, çevre koruma, yaşamın savunulması davası ile doğrudan ilgili olması nedeniyle ekoloji ve çevre aktivistlerine göz dağı verme niteliğindedir" diyerek beraatini talep etti.

 

"Karartmaya çalışanlara karşı bu mücadele devam edecek"

Tanık ve sanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti, yaptığı değerlendirmeyle davayı 24 Ocak 2017 tarihine erteledi. Mahkeme sonrası ise Bergama Hükümet Konağı önünde bir basın açıklaması yapıldı. Burada avukatların ardından söz alan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç şöyle konuştu:

"Bergama çevre mücadelesinin simge kentlerinden birisi. Geçmişten buraya onurlu bir mücadeleyi tüm Bergamalılar ve buradaki avukat dostlarımızla birlikte sürdürüyoruz. Bergama sadece geçmişte değil, bugünde çevre konusunda ki duyarlılığını koruyor. Önümüzdeki yıllarda da böyle olacak. Bizim havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletmeye kalkışanlara, yaşam alanlarımızı yok etmeye çalışanlara, çocuklarımızın geleceğini karartmaya çalışanlara karşı bu mücadele devam edecek." (Sertan Ergit İHA)