Güçlü finans yapısı ile ulusal ölçekte en yüksek seviyedeki “yatırım yapılabilir” kredi notunu koruyan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bir övgü de Dünya Bankası’nın alt kuruluşu olan Uluslararası Finans Kurumu’ndan (IFC) geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden IFC Su, Atık ve Belediye Finansmanı Sektörü Global Müdürü Elena Bourganskaia,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin IFC’nin Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerindeki en büyük alt yapı ve ulaşım proje partneri olduğunu belirterek, “Sizinle olan ilişkimiz, stratejik açıdan bizim için çok önemli. Müşterek olarak gerçekleştirdiğimiz projelerde desteğiniz ve katkınız bizi çok etkiledi” dedi ve şöyle devam etti:

“İzmir Büyükşehir Belediyesi olan işbirliğimizi, küresel olarak tüm belediyelerle yaptığımız işbirliklerinde en iyi uygulama örneği olarak kullanıyoruz. Bu zamana kadar birlikte çok iyi işler yaptık. Dünyadaki diğer belediye başkanlarını İzmir’e getirerek onlarla birlikte burada bir yuvarlak masa toplantısı yapmak istiyoruz. Belediyenizin işleyişini, çevre yatırımlarınızı, tarıma verdiğiniz destekleri, alt yapı yatırımlarınızı, fuarcılık başarılarınızı yani kısacası yaptığınız yatırımlarla şehri nasıl iyileştirdiğinizi tüm belediyelere göstermek istiyoruz. Diğer belediyelerin sizden öğrenecek çok şeyi var. Onlara örnek olacaksınız.”

 Sağlam finans yapısı ve artan itibar

Kentin genişleyen sınırlarıyla birlikte yatırım hamlelerinin de çoğaldığı belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise IFC ile sürdürdükleri işbirliğinin daha da gelişmesi yönündeki isteğini vurguladı. Başkan Kocaoğlu, “Sağlamlaştırdığımız finans yapımızla uluslararası kalkınma bankaları nezdinde çok itibarlı bir kurum haline geldik. IFC’den aldığımız kredilerin kat ve kat üstündeki öz kaynaklarımızla, kenti kalkındırmak için yatırımlarımızı hızla sürdürüyoruz” dedi.

Görüşmede İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey ve Barış Karcı ile İZSU Genel Müdürü Figen Selvitopu, ESHOT Genel Müdürü Raif Canbek, IFC Kıdemli Operasyon Uzmanı Patrick Avato ve IFC Yatırım Uzmanı Ozan Beşer de hazır bulundu.

IFC ile 151 milyon Euro’lu yatırım sözleşmesi imzalanmıştı

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, son 4 yıllık dönemde IFC ile  Konak ve Karşıyaka Tramvay, Trafik Yönetimi Sistemi ve İtfaiye Acil Müdahale Araç Alımı projeleri, 85 adet metro vagonu alımı,  İZSU ile Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi kapasitesini artıracak ek ünite yatırımı ve Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi projelerinde “Hazine garantisiz ve teminatsız” 151 milyon Euro’luk finansman sözleşmesi imzaladı.