Sit alanlarında tarımla uğraşanların, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlarının yapılmayacağına ve bu nedenle hiçbir destekten yararlanmayacaklarına dair skandal bir karara imza atan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görevinin çiftçinin hakkını savunmak olduğunu belirten CHP Manisa Milletvekili Mazlum NURLU,  Ankara’da masa başında alınan kararların çiftçiyi mağdur ettiğini söyledi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyarak soru önergesi veren CHP’nin çiftçi Milletvekili Mazlum Nurlu yaptığı açıklamada;

Manisa’da Gediz nehri ile Marmara gölü arasında 50 bin dekardan fazla devasa bir alanı kapsayan Bintepeler Tümülüs mezar nekropolünde 90 adet Tümülüs bulunmaktadır.

Dört ilçemizin sınırları içerisinde bulunan bölgede Tekelioğlu, Pazarköy, Karayahşi, Kendirlik, Dibekdere, Kestelli, Karkın, Hacıveliler köyleri ile Büyükbelen kasabası bulunmaktadır. Binlerce köylü ve çiftçi burada zeytin, bağ, sebze ve meyve tarımıyla uğraşmaktadır.

Bazı köylerimizin tarım arazilerinin tamamı sit alanı içerisinde kalmaktadır.

Bintepeler Organik Tarımın Merkezi

Bölgedeki 4 ilçeye bağlı 8 köy 1 kasabanın tarım arazilerinin bir kısmı bintepeler mevkiindedir.  

Gediz havzası içerisindeki bu alan Manisa’nın en verimli tarım topraklarıdır.

Hızla gelişen organik tarım bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Çiftçilerin ÇKS kaydının yapılmaması ve desteklerin kesilmesi organik tarımı bitirecektir.

 

 

 

Mevzuatta desteklemeye konu Tarım arazisinin tanımı; Toprak, topografya ve iklimsel özellikleri tarımsal üretim için uygun olup, halihazırda tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen araziler olarak belirtilmektedir.

Bintepeler mevkiindeki araziler bu tanıma harfiyen uymaktadır.

Masa Başı Kararları Çiftçiyi Mağdur Ediyor

Salihli, Ahmetli, Gölmarmara ve Saruhanlı ilçemiz sınırları içerisinde yer alan Bintepeler mevkiinin sit alanı olması sebebiyle bölgede yapılan tarımsal faaliyetlerin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kaydının yapılamayacağına karar verilmesi bölgedeki çiftçileri mağdur etmiştir.

Bölge hakkında hiçbir bilgisi olmayanlar tarafından ve yerinde hiçbir inceleme yapılmadan, masa başında verilen olumsuz bu kararlar alınırken bölgenin durumu hiçbir şekilde dikkate alınmamıştır.

Kaldı ki bu bölgenin, ülke tarımı için önemini çok iyi bilen Manisa Tarım İl Müdürlüğü söz konusu parsellerin kaydı yapıldığı takdirde destekleme ödemesi yapılabileceği kanaatini açıkça belirtmiştir. 

 

 

 

         Çiftçiler, ÇKS sistemine kayıt yaptıramadığında;

 

-         Tarımsal hiçbir destekten yararlanamayacaktır,

 

-         Organik tarım çalışmalarında sıkıntı yaşayacaklardır,

 

-         Arazilerindeki ürünleri TARSİM sigortası yaptıramayacaklardır,

 

-         Tarımsal Kooperatiflere üye olamayacaklardır,

 

-         Tarım Kredi Kooperatiflerinden ve Ziraat Bankasından kredi kullanamayacaklardır,

 

-         Hibe desteklerine başvuramayacaklar ve faydalanamayacaklardır.  

Anıtlar Yüksek Kurulu Tarımı Yasaklamıyor

Kültür ve tabiat varlıklarını koruma görevi, Kültür ve Turizm Bakanlığınındır. 

Kaldı ki bölgedeki her türlü faaliyet için Anıtlar Yüksek Kurulundan izin alınmaktadır.

Sorumlu Bakanlık tarafından tarımsal faaliyet yasaklanmadığı halde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bölgedeki çiftçileri ÇKS sistemi dışına atmasını ve desteklerden yararlanmalarının engellemesini anlamak mümkün değildir. 

Manisa tarihte birçok uygarlığın merkezi olmuştur. Halkımız geçmişten kalan her değerine sahip çıkmakta ve kalıntıları en iyi şekilde korumaktadır.

Tarım Bakanlığı Çiftçiyi Cezalandırıyor

Tarım Bakanlığının görevi tarımsal üretimi artırmak, geliştirmek ve çiftçiyi desteklemektir. Fakat verilen bu skandal kararla Manisalı çiftçi, adeta kendi bakanlığı tarafından cezalandırılmıştır.

Tarım Desteğinden Her Çiftçi Faydalanmalıdır

Masa başında alınan bu yanlış kararın acilen düzeltilmelidir. Bölgede gerekli incelemeler yapılarak tarihi kalıntılara zarar verilmeden tarımsal faaliyetlere devam edilmesi için gerekli eğitim çalışmalarına başlanmalı ve tüm çiftçilerin tarımsal desteklerden yararlanması sağlanmalıdır, ifadelerine yer vermiştir.

Verilen kararın binlerce çiftçiyi mağdur ettiğini ve tarımsal desteklerden mahrum bıraktığını ifade eden mazlum NURLU Mecliste verdiği soru önergesinde çiftçilerin ÇKS kaydının yapılmayacağına dair karar alınırken Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Hukuk Müşavirliğince bölgede inceleme yapıp yapmadığını ve yanlış bu kararın düzeltilip düzeltilmeyeceğini sordu.