Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

 

* Küreselleşmeyi hayatımızın her alanında menfi veya müsbet, bilfil hissediyoruz. Ekonominizi büyütmek mi istiyorsunuz, tek çıkar yol yüksek faizli İMF veya dünya bankası kredileir. Küresel sistemde vakarınızla onurunuzla yer almanızın tek yolu mevcut sistemi kayıtsız şartsız kabul etmenizdir. Ben böyle bir küresselleşme anlayışını yeni bir sömürgecilikk yöntemi modern bir kölecilik dönemi olarak görüyorum.

* Öğrenilmiş çaresizlik üzerinden özgüvenimiz törpüleniyor. Siz bilmezsiniz, siz bize tabi olmalısınız deniyor. Bizer müstemleke olmayı reddettik, 2 . sınıf insan olmayı reddettik. Bizler yeryürüzünün lanetlilleri olmayacağızı tüm dünyaya ilan ettik.

 

"KİMSE GÖRMEZDEN GELMEMİZİ BEKLEMSİN"

* Bir tarafta birçok Afrika ülkesinde fakirliği kronik hale getireceksin, bir yandan mazlumların Akdeniz'de boğulmalarına ses çıkarmayacaksın. Böyle adaletsizlik, böyle çifte standart olmaz. Böyle demokrasi olmaz. Kimse görmezden gelmemizi beklemesin.

 

"AFRİKA'NIN ZORLUKLARA DİRENME AZMİNDEN ÖĞRENECEKLERİMİZ VAR"

* Biz Afrika kıtasının önceliklerini kendi önceliklerimiz olarak kabul ediyoruz.Biz anlık değil, sürekli kazankazan işbirlikleri gelirştirmenin peşinde olduk. Ülke olarak Afrika'nın derin irfanından, zorluklara direnme azminden çok şey öğreneceğimizi biliyoruz.

 

"UYARIYORUZ: VAKİT GEÇMEDEN..."

 

* 15 Temmuz gecesi ülkemizin yaşadığı başarısız darbe girişimi de bir yönüyle büyük bir terör eylemidir. 246 vatandaşımızın şehadetine, 2 bin 194'ünün de yaralanmasına neden olan bu terör eyleminin faili de FETÖ terör örgütüdür. Uzun yıllardır legal görünümlü kuruluşlar altında örgütlenen, eğitim-öğretim gibi, insani yardım gibi, diyalog gibi kavramların arkasına saklanarak devlete sızan bu yapı 15 Temmuz gecesi ordumuz içindeki militanları aracılığıyla kanlı bir darbe girişiminde bulundu. Bu örgütün en yaygın olduğu kıtalardan bir tanesi Afrika kıtasıdır. Afrika kıtası ülkelerinin, bu örgüte karşı çok hassas ve çok dikkatli olması gerekir. Yarın eğer o ülkelerde devlete sızdıkları anda çok geç oldu diyebilirsiniz. Biz yaşadığımız için siz kardeşlerimizi uyarıyoruz, 'vakit geçmeden' diyoruz.

* Bu terör örgütüyle iltisaklı okullarda okuyan çocukların ve ailelerinin mağdur olmaması için elimizden ne geliyorsa yapacağız.

 

"TÜM ÜLKELERE KARŞI TEHDİTTİR"

"Şunu açık ve net olarak ifade etmek isterim; dini kavramları kullanarak, genç nesilleri ifsat eden, onları robotlaştıran bu örgüt, sadece bize değil, varlık gösterdiği tüm ülkelere karşı büyük bir tehdittir(vatan)