AK Parti gündeme getirmeye hazırlandığı başkanlık ile ilgili anayasa teklifine koymayı düşündüğü idam cezasıyla ilgili saha çalışması yapıyor. Türkiye, idam cezasını kaldıran Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6 ve 13 numaralı ek protokollerini onayladı. AK Parti, idam cezasının kaldırılması halinde bu protokol ile ilgili sıkıntıyı nasıl aşabileceği üzerinde çalışmaya başladı. Anayasa değişikliği sonrası idam cezasının uygulanması için Türk Ceza Kanunu'nda düzenleme yapılacak. Bu düzenleme idam cezasını kaldıran Avrupa protokolleri ile ters düşecek. Bu durumda, anayasaya göre protokol hükümleri geçerli olacak yani idam cezası uygulanamayacak. İdam cezalarının geçerli olması için Türkiye'nin bu anlaşmalardan çıkması gerekiyor. AK Parti, şimdi protokolleri satır satır inceleyip açık noktaları bulunup bulunmadığına, Türkiye bunlardan çekilmeden idamın uygulanmasının mümkün olup olmadığına bakıyor.

Anayasanın 90'ıncı maddesine göre uluslararası anlaşmaların anayasaya aykırılığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulamıyor. Temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası anlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi durumunda ise anlaşma hükümleri esas alınıyor.

YEDEK VEKİLLİK GÜNDEMDE

Anayasa değişiklik teklifinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dile getirdiği yedek milletvekilliği önerisi de yer alıyor. MHP'nin sıcak bakması halinde bu model de devreye sokulacak. Sistem şöyle işleyecek: "Milletvekili aday listelerinde yer alan ancak seçilemeyen isimler bulundukları sıra esas alınarak yedek milletvekili sayılacak. Partiler isterse her seçim çevresinden en az bir yedek milletvekili gösterebilecek. Milletvekilliklerinde boşalma olması halinde, asıl aday listesinde bulunan ancak seçilemeyen isim parlamentoya gidecek. Örneğin, 5 milletvekili olan seçim çevresinde bir parti 3 milletvekili çıkarmış ve bunlardan biri boşalmışsa asıl listede 4'üncü sırada yer alan kişi yedek milletvekili olarak parlamentoya gidecek. Bir seçim çevresinde milletvekillerinin tümünü tek parti kazanmış ve burada boşalma olmuşsa bu kez yedek milletvekili listesinde olan aday, milletvekili olacak. AK Parti'nin başkanlık modeline göre bakanlar parlamento dışından atanıyor. Ancak başkan isterse bir milletvekilini bakan yapabilecek. Bakanlığa getirilen kişinin milletvekilliği düşecek. Yerine yedek milletvekili parlamentoya girecek." (vatan)