Türkiye'nin en saygın film festivalleri arasında gösterilen 17. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen kapanış galası ve ödül töreni ile sona erdi. Türkiye ve dünya sinemasının önemli isimlerini sinemaseverlerle buluşturan festivale 66  ülkeden bin 370 film başvurdu; seçilen 400 film arasından finale kalan 35 film “Altın Kedi Ödülü” için yarıştı.

 

 

 

Festivale büyük ilgi

 

Oyuncu Hakan Bilgin’in sunuculuğunu yaptığı ödül töreninde konuşan Festival Direktörü Yusuf Saygı, İzmirliler'in festivale büyük ilgi gösterdiğini belirterek gelecek yıl için daha umutlu olduklarını söyledi. Saygı, “Tüm İzmir’in bizi desteklediğini biliyoruz ve hissediyoruz. Sinema İzmir’e çok yakışıyor, hep beraber İzmir’i sinemayla daha iyi tanıtabiliriz” dedi.

Gecede kısa bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Muzaffer Tunçağ da, Büyükşehir Belediyesi olarak son 3 yıldır Uluslararası Kısa Film Festivali’ne katkıda bulunduklarını hatırlatarak, “Her yıl gelişerek devam eden festival, İzmir’e gelerek bambaşka bir nitelik kazandı. Kendi adıma sizlerden ve Kültür Bakanlığı’ndan şunları istiyorum. Biliyorsunuz, Fransa’da her filmden önce kısa film gösterme zorunluluğu vardır. Bu kültür Türkiye’de de yerleşirse, en azından kısa filmlerin değeri daha çok bilinir. Kısacası reklam yerine kısa film izlersek bu sektör daha da gelişir, daha da genişler.”

 

En iyiler seçildi


Başkanlığını Türk sinemasının usta yönetmeni Erden Kıral’ın yaptığı, oyuncu İrem Altuğ, görüntü yönetmeni Uğur İçbak, Akademisyen Nikola Vukceviç, illüstrasyon sanatçı Ethem Onur Bilgiç, Antalya Sinema Derneği Kurucu Başkanı Sidar Serdar Karakaş, akademisyen Alev Fatoş Parsa, yapımcı Yonca Ertürk’ten oluşan jüri 14 kategoride değerlendirme yaptı.

En İyi Ulusal Animasyon dalında ‘Arkhe` filmi ile Batuhan Köksal ödül alırken; Ulusal Deneysel dalında Oğuzhan Kaya ‘Savaş Bölgesi’ filmi, Ulusal Belgesel Kategorisinde ise ‘Dağların Oğlu`nun yönetmeni Yavuz Selim Taşçıoğlu ödül aldı. Üniversite gösterimlerinde yapılan oylama sonucu belirlenen Migros Gençlik Ödülü’nün sahibi ‘Siyah Çember` isimli filmiyle Hasan Can Dağlı oldu. Ulusal film dalında birincilik ödülünü mülteci sorununa insani duygular üzerinden farklı bir bakış açısı ile değinen ‘Çevirmen’ filmiyle Emre Kayış aldı. Ulusal film dalında ikincilik ödülü ise iki film arasında paylaşıldı, 'Yeryüzündesin Ve Bunun Bir Tedavisi Yok' filmiyle Umut Beşkırma ve 'Siyah Çember' filmi ile Hasan Can Dağlı Altın Kedi ödülle rinin sahipleri oldu. Uluslararası kategoride birincilik ödülü 'Time Code' filmi ile Juanjo Gimenez'e giderken ikincilik ödülü 'Fighting for Death' filmi ile Elenora Veninova'ya, üçüncülük ödülü ise 'Silence' filmi ile İranlı Yönetmen Farnosh Samadi'nin oldu. Ayrıca Uluslararası kategoride verilen jüri özel ödülü 'Ardak' filmi ile Esmail Monsef'in olurken ulusal kategoride ölüm ve güzellik temalarını bir çehov hikayesini andıran anlatımı ile 'İki Parça' filminin yönetmeni Murat Uğurlu aldı. Gelecek vaat eden oyuncu ödülünü usta oyuncu Cezmi Baskın'dan alan '7 Santimetre' filminin başrol oyuncusu Özgür Molla ilk kısa film deneyimi ile aldığı bu ödülün usta bir oyuncu tarafından verilmesine duyduğu mutluluğu dile getirirken, en iy i görüntü ödülüne geceye aldığı 3 ödülle damgasını vuran 'Siyah Çember' layık görüldü.