Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenecek anma törenine katıldı.

İşte konuşmasından satır başları

Şahsım ve milletim adına minnettarlığımı sunuyorum. Miletimiz nezdinde Kurtuluş Savaşı ile 15 Temmuz darbe girişimi arasında fark yoktur

 Türkiye'nin kimsenin toprağında gözünde yok. Bizim tarihimizde sömürgecilik lekesine rastlayamazsınız

 Bugün gidin Suriye'ye Irak'a, Balkanlar'daki herhangi bir yere insanlara Türkiye ile ildili kanaatlerini sorun asla zulüm, katliam gibi sözler duyamazsınız.

 Türkiye, Türkiye'den büyüktür. Bunu böyle bilelim. Bizim fiziki sınırlarmız başkadır, gönül sınırlarımız bambaşkadır.

 Yeni Türkiye kavramını ilk kez Gazi tarafından Nutuk'ta defalarca zikredildiğini hatırlatmak isterim.

 Gazi'nin mesajlarını hala anlayamayanların olduğunu üzüntüyle görüyorum. Bunların başında bizzat kurucusu olduğu partinin mirasyedileri geliyor. Kendi çıkarları uğruna Gazi Mustafa Kemal'in emaneti yeni Türkiye'yi yıpratmak istiyorlar. Yeni Türkiye'yi karalamak ve hedef haline getirmeye çalışanlar onun adını ağızlarına almayı haketmiyor. Gazi Mustafa Kemal, tam bağımsızlığı tam serbestlik olarak tanımlar. En büyük eserim dediği ve gelecek nesillere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti'ni sürekli daha ileri taşımanın gayretindeyiz. Bunu başarırsanız onu anlamış olursunuz. Anlamazsanız sürekli patinaj yaparsınız. Huzurunuzda doğrudan milletin seçtiği bir cumhrubaşkanı olmamda milli iradenin nerelere ulaştığını gösteriyor.

 

Fatih Sultan Mehmet fetih planları yaptığı dönemde tebdili kıyafetle halkın arasına karışarak onların ruh halini izleyen bir hakandır. Gazi Mustafa Kemal'i tarihe iz bırakan bir komutan yapan sır da burada gizlidir. Gazi de milletine sonsuz inanç besliyordu. Herkes umutsuzluğu kapılırken O 'Geldikleri gibi gidecekler' sözünü milletinden aldığı inançla söylüyordu.

 Gücünü milletten alan Fatih, Gazi ve silah arkadaşları da bitti denilen milletten devşirdikleri güçle yeni Türkiye'yi inşa ettiler. Ben Samsun'a çıktığı andan itibaren mücadelesini milletten aldığı güçle yürüttüğünü söyleyen Gazi'yi anlayamayanları görüyorum.

 Muasır medeniyetler seviyesine çıkma hedefini tam bağımsızlıktan ayrı düşünmemiştir. Siyasi, mali, iktisadi, adli, kültürel vb. her hususta tam serbestlik olarak tanımladı. Gelecek nesillere emanet ettiği Türkiye'yi daha ileriye taşıma gayreti içindeyiz. Bunu anlayamazsanız sadece patinaj yaparsınız. Doğrudan milletin oyuyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olarak bulunmam dahi milli iradenin nerelere ulaştığını gösteriyor.

 TBMM 23 Nisan 1920'de açıldığında öyle bir yokluk ve yoksulluk vardı ki, birileri memleketlerine geri dönmekten söz eder olmuştur. Biz milletimizi üstün kılan bu ruh ile 15 Temmuz'u yaşadık. Bu millet yüce bir millet, güzel bir millet, bu milletle daha çok nice engelleri aşacak, muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkacağız.

 15 Temmuz'da parlamento bombalanıyor, buranın çevresi bombalanıyor, özel harekat bombalanıyor, Türk Silahlı Kuvvetleri bombalanıyor, Şehitler Köprüsü bombalanıyor. 246 şehit, 2 bin 194 gazimiz var. Bu yolculuk onunla anlam kazandı. Milletimizin her bir ferdi, hiç kimse olmasa bile tek başına şahadet aşkına ülkesini, demokrasisini, geleceğini koruma azmiyle sokaklara döküldü. Milletimizin bizi yalnız bırakmamasını unutmamak mümkün değil. Milletimi gördüğümde o görüntüleri unutmam mümkün değildi. Benim milletimde en ufak korku yoktu; onlar ölümü öldürmüşlerdi, korkuyu korkutmuşlardı. FETÖ'cü darbeciler bu sebeple bize ilişemediler

 Başbakan Binali Yıldım, Beştepe'de  Atatürk'ü anma töreninde konuştu.

 İşte konuşmasından satır başları:

 Gazi Mustafa Kemal'i minnet ve şükranla anıyoruz. Aziz milletimiz gazi Mustafa Kemal önderliğindeki milli mücadele ruhunu koruyarak geleceğe emin adımlarla yürümektedir. Türkiye siyasi istikrarı, demokrasisi, ekonomik gücüyle gelişme ve kalkınmasını devam ettirmektedir. 14 yıldır yürüttüğümüz siyasi mücadeleyi ilk günkü aşka sürdürüyoruz.

 Milletimiz Cumhuriyetimizin bütün kazanımlarına sahip çıkarak, vesayet odaklarını aşarak 2023 hedeflerine odaklanmıştır. Yeni bir anayasa ve hükümet sistem tartışmalarını da geride bırakarak Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi daha güçlü hale getireceğiz.

 Millet iradesiyle kurulan Cumhuriyetimiz meşruiyetini millet iradesinden almıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşları, Cumhuriyetimize ve demokrasimize sahip çıkma konusunda birlik, bütünlük içindedir. Cumhuriyetimizin kurucu ilkeleri milletimiz için birleştirici özelliklere sahiptir. Azami bir dikkatle bütün vatandaşlarımızın hukukunu koruyan bir gayret içindeyiz.

 Dahili ve harici saldırılar ile ihanetler, ülkenin birliğine ve bütünlüğüne yönelik tehditler, 1000 yılda oluşmuş bu kardeşliği bozamamıştır, bundan sonra da bozamayacaktır. İlk günden itibaren ikinci Kurtuluş mücadelesi olarak adlandırdığımız 15 Temmuz darbe girişimini, Türk ulusunun eşsiz kahramanlığını bütün dünyaya göstermiştir.

 Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik bir hukuk devletidir. Millet ve devlet olarak gelecek hedeflerinden gözümüzü ayırmayacağız. Türkiye siyasi ve ekonomik gücüyle güven ülkesidir. Yeryüzünde mağdur ve mazlumlara da kucak açmaya devam edeceğiz. Hakimiyet milletindir şiarıyla çıktığımız bu yolda kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz."