Bu hafta düzenlenen TBMM Plan Bütçe Komisyonunda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GİRDİ MALİYETLERİ YÜKSEK

İzmir’deki Organize Sanayi Bölgelerinin kapasitesine ve dış pazardaki rekabetin arttırılmasına yönelik çalışma yapılması gerektiğine değinen Bayır,  ‘’ Sanayi desteği ve teşvik konusunda mağdur edilen bir il olan İzmir’in milletvekili olarak sesleneceğim. Şu anda Türkiye’de işsizliğin en yüksek olduğu il ne yazık ki İzmir. Bu oran % 11’ler seviyesinde. Yıllardır İzmir’de fabrikası bulunan bir kuruluş, İzmir’den alınıp, başka bir vilayete götürülüyor. Bu durumda ayrı bir tartışma konusu. İzmir’de 13 tane Organize Sanayi Bölgemiz var. Ne yazık ki kapasite % 50’liler seviyesinde. Ancak Manisa’da bu oran %98 civarında. Yapılan bu uygulama ile İzmir’e haksızlık yapıyorsunuz. Sanayicimizin özellikle dış pazarda rekabet gücünün arttırmamız gerekiyor. Sanayi girdilerindeki maliyetlerin yüksek olması, sanayicimizin dış pazarlardaki rekabet gücünü zorluyor. 9 ülkeye geçmişte ihracat yaparken bugün yapamaz hale geldik. Bunun nedeni de girdi maliyetlerimizin yüksek olmasıdır. Eğer biz sanayicimize kaçak elektrik faturasını teşvik amaçlı yansıtmazsak, ilk dış pazarda rekabet gücümüz artış gösterecektir.  Haksız rekabetin bu şekilde ortadan kaldırılması, yerli malı yerli üretim ve milli ibarelerinin de öne çıkarılıp özendirilmesi gerekiyor.’’ 

CESUR ve KARARLI ADIMLAR ATMAK ZORUNDAYIZ

Bayır, ‘’Sanayicinin üzerindeki vergi yükünü azaltma konusunda, emlak konusundaki indirim yerine, daha çok istihdam yaratacak yatırım destek şartlı kayıp kaçak elektrik ücretini almayınız. Sanayicinin 3 yılda ödemiş olduğu kaçak bedeli yeni bir fabrika kuracak kadar sermaye oluşturmaktadır. Gelin yatırım yapan, istihdam yaratan, vergisini ödeyen sanayiciden bu kaçak elektrik bedelini almayalım. Üreten istihdam sağlayan vergisini ödeyen bu üretim sevdalısı kesimi cezalandırmak yerine yeni yatırımlar için cesaretlendirelim. Ülkemizdeki işsizliği böylelikle aşağıya çekelim. Burada amacımız bağcıyı dövmek değil, üzümü yemek ise, üretimi arttırmak ise, daha gerçekçi, ekonomideki durgunluğu ve işsizliği çözmek için cesur ve kararlı adımlar atmalıyız. Sanayicimizin dış pazarda rekabet gücünü arttırabilirsek, almadığımız kayıp-kaçak elektrik parasını yatırıma çevirebilirsek, üretimi arttırabilir, istihdam sağlarız.’’ dedi.

ÇOCUKLARIMIZ YATAĞA AÇ GİRMESİN

Bayır, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 1 Şubat 2016 tarihindeDoğu ve Güneydoğu Anadolu'dan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirdiği toplantıda, "İşadamlarının mezarlığa götürülüp işkence yapıldığını biliyoruz. Çözüm süreci için sustuk.’’ Sözlerini hatırlatarak şunları söyledi. ‘’Sanayicimize, ‘Yatırım yap destekleyeceğiz sizi’ sözünü verip, sonra terör örgütünün sanayicimizden haraç alınmasına izin vermemelisiniz.Göz yumma yerine sanayicimize, yatırımcıya güven vermelisiniz. Yatırım yapan insanımıza sahip çıkmalısınız. Yeni fabrikalar kurulsun işsizlik son bulsun, yoksulluk bitsin. Çocuklarımızın yatağa aç girmemesi için gelin hep birlikte A parti B parti demeden ortak kararlara imza atalım.’’ şeklinde konuştu.