ABD'deki FETÖ yapılanmasının, başkanlık seçimi kampanya sürecinde Demokrat  Partinin adayı Clinton'a yaklaşık 2 milyon dolar bağış yaptığı ileri sürüldü. Demokrat Parti üst düzey finans yöneticisi ve siyasal aktivist Güzel: "FETÖ  mensuplarıyla Clinton ailesi arasındaki ilişkiler yeni değil. Clinton'ın  çevresinde Yahudi kökenliler çoktu ve FETÖ mensupları da Türkiye aleyhine lobi  yapmak için İsrail kozunu hep kullandı"ABD'de 8 Kasım'da yapılan ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın  zaferiyle sonuçlanan başkanlık seçiminin ardından FETÖ ile Clinton arasındaki  "bağış ilişkisinin" detayları gün yüzüne çıkmaya başladı.

 Daha önce de Clinton'a bağış yaptığı ve yakın ilişki kurmak için çaba  gösterdiği bilinen FETÖ'nün, 2016 başkanlık seçimleri öncesinde Clinton'ın seçim  kampanyasına hangi düzeyde bağış yaptığı merak ediliyordu.

 Farklı isimler üzerinden bağış yapıldığı için FETÖ'nün seçimde  Clinton'a ne kadar bağış yaptığı net olarak tespit edilemese de Demokrat Partiye  yakın bir kaynak, rakamın 2 milyon dolar civarında olduğunu belirtti.

 Öte yandan toplamda 600 milyon dolar civarında bağış toplayan Clinton  kampanyasının büyüklüğü göz önüne alındığında FETÖ'nün 2 milyon dolarlık bağışı  yaklaşık binde 3 paya karşılık geliyor.

 Kimlerin adı öne çıkıyor?

 ABD'de siyasi ilişkiler kurma ve bunları sürdürme anlamında önem  taşıyan bağışlar, FETÖ'nün yoğun bir şekilde kullandığı yöntemler arasında yer  aldı. Ancak ABD'de başkanlık seçiminde her bir kişinin yapabileceği bağış miktarı  sınırlı olduğu için bu süreci organize eden isimler daha önemli hale geldi.

 FETÖ'nün ABD'deki en önemli organizasyonlarından Türk Kültür  Merkezinin (Turkish Cultural Center - TCC) kurucuları arasında yer alan ve aynı  zamanda Türk-Amerikan İş Geliştirme Konseyi (TABİD) Başkanı olan Gökhan Özkök,  Clinton ailesiyle FETÖ arasındaki ilişkinin en önemli isimlerinden biri olarak  öne çıktı.

 Özkök'ün adı, Clinton'ın kişisel sunucusunu kullanmasıyla gündeme  gelen ve kamuoyuna açıklanan e-postalarında da geçti. Özkök, 2009 yılında  Clinton'ın danışmanı Huma Abedin ile yazışarak bazı taleplerini dile getirdi ve  dirseği kırılan Hillary Clinton'a geçmiş olsun dileklerini, ayrıca "Gülen'in  dualarını ilettiğini" belirti.

 Aynı şekilde New York merkezli Türk Kültür Merkezinin Başkanı Recep  Özkan'ın da FETÖ-Clinton ilişkisinin önemli parçalarından biri olduğu ifade  ediliyor. Özkan'ın, 2015 yılında Clinton'a 1 milyon dolar bağış yaptığı ortaya  çıkmıştı. Bu, yasal olarak yapılabilecek en yüksek bağış miktarı anlamına  geliyor. Özkan aynı zamanda, Clinton'ı desteklemek için kurulan bir vakfın  finansal başkanı olarak da görev yaptı.

 FETÖ'nün özellikle başkent Washington'daki lobi çalışmalarında rolü  olan Türk-Amerikan Birliği (Turkic-American Alliance - TAA) Başkanı Faruk  Taban'ın da örgütün ABD'deki siyasal ve bürokratik ilişki ağında kritik roller  oynadığı belirtiliyor. TAA Yönetim Kurulu Başkanı Furkan Koşar da, Clinton-FETÖ  ilişkisindeki bir diğer önemli isim olarak dikkati çekiyor.

 Bu ve benzeri isimlerin, FETÖ'nün ABD'deki siyasal lobi ve bağış  süreçlerinde yer aldıkları ve başkanlık seçimlerinde her birinin farklı roller  oynadıkları iddia ediliyor.

 FETÖ-Clinton ilişkisi yeni değil

 Demokrat Partide üst düzey finans yöneticisi ve siyasal aktivist Murat  Güzel, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, FETÖ mensuplarıyla Clinton ailesi  arasındaki ilişkilerin yeni olmadığını, ancak aralarındaki bağış ilişkisinden  daha önemli konular olduğunu dile getirdi.

 FETÖ mensuplarının Clinton ailesi ile ilişkilerini iyi tutmak için çok  uğraştığını ve bir gün Hillary Clinton'ın başkan olacağına inandıklarını kaydeden  Güzel, söz konusu ilişkiyi seçim bağışlarına endeksleyerek değerlendirmemek  gerektiğine işaret etti.

 Bir dönem Türkiye-İsrail ilişkilerinin iyi olmamasının ABD'de en çok  FETÖ'ye yaradığını anlatan Güzel, "Clinton'ın çevresinde Yahudi kökenliler çoktu  ve FETÖ mensupları, Türkiye aleyhine lobi yapmak için İsrail kozunu hep  kullandı." dedi.

 2000'lerin ortalarından itibaren FETÖ mensupları ile Clinton ailesi  arasında ilişki olduğuna dikkat çeken Güzel, İsrail meselesi kadar "yıllara  dayanan ilişkinin" de önemli olduğunu vurguladı.

 Miktarına ilişkin tahminde bulunmaktan kaçınsa da Güzel'e göre  FETÖ'nün Clinton'a yaptığı bağışlar "İsrail kozundan" daha büyük bir motivasyon  değil.

 Türkiye'nin yeni dönemde FETÖ elebaşı Gülen'in iadesi de dahil belli  konulardaki ağırlığını daha fazla koyabileceğini kaydeden Güzel, yine de hiçbir  şeyin bir günde değişmesini beklememek gerektiğini dile getirdi.

 Firari Öksüz de bağış yapmıştı

 FETÖ'nün “hava kuvvetleri imamı” olduğu belirtilen Sakarya  Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Adil Öksüz de, ABD’de kurduğu  hayali şirketle Clinton'a 2014 yılında 5 bin dolar bağış yapmıştı.

 Öksüz'ün 2010 yılında New Jersey eyaletinde kurduğu Harmony  Enterprises adlı kağıt şirketi, Clinton’ın komitesine 27 Haziran 2014’te 5 bin  dolar bağışta bulunmuştu. Ancak eyaletin Lodi beldesinde yer alan şirketin adresi  karayolu üzerinde yer alan otoparkta çıkarken, sitede yer alan telefon  numarasının da kullanımda olmadığı ortaya çıkmıştı.

 Öksüz'ün kurduğu Harmony Enterprises şirketi dışında New Jersey'deki  Lodi beldesinde yer alan ve ikinci el araba alım satımı işiyle uğraştığı  belirtilen "Under 70 Auto Sales" adlı şirket de Clinton için çalışan siyasi eylem  komitesine (PAC) aynı gün 7 bin 500 dolar bağış yapmıştı. Aynı bölgede bulunan  iki farklı ikinci el araba satış yerinin de Clinton için çalışan komiteye  toplamda 12 bin 500 dolarlık bağış yaptığı tespit edilmişti.

 Özkök ve Özkan etkin roller oynadı

 Yine 27 Haziran 2014'te FETÖ ile bağlantılı New York Türk Kültür  Merkezi (TCC) yöneticilerinden iki kişinin Clinton için çalışan komiteye önemli  miktarlarda bağış yaptığı ortaya çıkmıştı.

 Daha önce merkezin başkanlığını yapan Recep Özkan'ın komiteye 20 bin  dolar, Clinton'ın başkanlık kampanyasına 5 bin dolarlık bağışlarda bulunduğu  görülmüştü. Özkan, Clinton Küresel Girişimi adlı vakfa 500 bin ila 1 milyon dolar  bağış yapan kişiler arasında da yer almıştı.

 Yine TCC'nin eski başkanları arasında yer alan ve Clinton için çalışan  komitenin (PAC) mali eş başkanı olarak görünen Gökhan Özkök'ün de farklı  dönemlerde toplam 18 bin dolar bağışta bulunduğu ve Clinton Küresel Girişimi adlı  vakfın da bağışçıları arasında yer aldığı ortaya çıkmıştı.(vatan)