EGE MECLİSİ - Bornova'da 2000 yılından bu yana binlerce öğrenciye eğitim veren BELGEM önünde düzenlenen protestoya, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, CHP Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar, CHP'li Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, il yöneticileri, partililer, öğrenciler ve aileleri katıldı. Yaklaşık 1000 kişinin toplandığı dershane önünde, öğrenciler ellerinde 'Eğitim hakkı engellenemez', 'BELGEM'i kapatma hayallerimi yıkma', 'Dershaneme dokunma', 'Eğitimimi elimden alma', 'Geleceğe toz koymayın, BELGEM'i kapatmayın' ve 'Eğitim hakkı engellenemez' yazılı dövizler taşıdı, hep bir ağızdan Andımız'ı okudu, "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diye bağırdı. 

 

 

Altı yıldır bu merkezde çalıştığını söyleyen ve gözyaşları içinde öğrenciler ile velilere seslenen inkılap tarih öğretmeni Helin Tütmez, "Dün kapatma kararı alındı. En başta bir öğretmen olarak, maddi manevi her şeyi bir kenara atıyoruz. İki hafta sonra yapılacak olan TEOG sınavı öncesi öğrencilerimizin psikolojileri bozuldu. Biz kendimizi geçtik, onları düşünüyoruz. Bunu öğrenciler hak etmedi. Bu öğrenciler bize, Bornova Belediyesi'ne, BELGEM'e emanet edildiyse, bunun arkasında belediye lütfen dursun. Bu öğrenciler bu öğretmenler mağdur bırakılmasın" dedi. 

Öğretmenler olarak da önümüzdeki süreçte maddi sıkıntılar yaşayacaklarını dile getiren Tütmez, "Çıkarılan kararname ile böyle oldu. Bu böyle kalmamalı, bizler de belediye başkanımız da üzgün. Öğrenciler mağdur, TEOG sınavı öncesi öğrenciler mağdur edilmemeli. Dedem öğretmen, babam öğretmen, çok kutsal bir meslek diye ben de öğretmen oldum" diye konuştu.

Bazı öğrenciler BELGEM'in kapatılması nedeniyle gözyaşı döktü. Adını söylemeyen bir öğrenci de "Moralim çok bozuk. Bu moralle TEOG sınavına girmeyeceğim" dedi. 

 

 

"EĞİTİM İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIM"

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, binlerce öğrencinin mağdur edildiğine dikkat çekerek, eğitimin sürmesi için herkesle görüşmelere devam ettiğini, gerekirse adını değiştirip, burayı Halk Eğitim'e vereceklerini söyledi. Başkan Atilla, "Bugüne kadar 16 bin öğrenciye hizmet verdik. Bugüne kadar BELGEM ve bize olan inancınız, öğretmenlere olan güveniniz, en değerli varlıklar olan çocuklarınızı bize emanet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Bu tablo Türkiye'nin her yerinde şu an yaşanmakta. Hep birlikte oturup düşünmemiz gerekmekte. Bunun için hep birlikte hareket edip ortak noktayı bulmamız lazım. Biz dershanemize öğrenci alırken, hiçbir şeklide dil, din, ırk ayrımı yapmadan, dünya görüşü ne olursa olsun hiç kimseyi kırmadan, ötekileştirmeden, gerçek ihtiyaç sahibi olan öğrencileri alıyoruz. Hepimiz mütavazı insanlarız. Hepimiz ele ele kardeşçe yaşıyoruz. Bir konuda mütavazı değiliz. Eğitim konusunda mütevazı değiliz, olmayız olamayız. Çünkü Türkiye'nin geleceği burada. Türkiye'nin geleceği sizlersiniz çocuklar. Biz size belki burada matematik, Türkçe dersi veremeyeceğiz. Çok iyi bilsin herkes, matematik olmasa da zeka oyunu, cep sineması, yurttaşlık bilgisi vererek Cumhuriyetçi ve Atatürkçü nesiller yetiştirmeye devam edeceğiz" dedi. Alınan bu karardan dönülmesi gerektiğini, bunu beklediklerini söyledi.

CHP Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar da hükümete, "Çekin elinizi eğitimden" diye seslendi.

Açıklamaların ardından kalabalık "BELGEM bizimdir bizim kalacak" sloganı attı ve Andımız okundu. BELGEM'in önünde kurulan masada, merkezin kapatılmaması için imza kampanyası başlatıldı.

CHP'Lİ SERTEL DE TEPKİ GÖSTERDİ

Yazılı bir açıklama yapan CHP izmir Milletvekili Atila Sertel de belediyelerin dershane hizmeti veren merkezlerinin KHK ile kapatılmasına tepki gösterdi. Dershaneye gidemeyen çocukların eşit şartlarda eğitim alması için hizmet veren belediye dershanelerinin kapatılmasıyla birlikte on binlerce öğrencinin dönem ortasında açıkta kalacağını vurgulayan Sertel, "Dar gelirli öğrenciler için belediyelerin açtığı lise ve üniversiteye hazırlık kurslarını kapsayan ücretsiz dersaneler KHK ile kapatılıyor. Kapatmalar nedeniyle İzmir'in 13 ilçe belediyesinde faaliyet gösteren dersanelerde öğrenim gören binlerce öğrenci ve yüzlerce öğretmen açıkta kalacak. Türkiye genelinde CHP, AKP, MHP ve HDP'li belediyelere ait dersanelerin de kapatılmasıyla mağdur öğrencilerin sayısı on binleri bulacak. Türkiye genelinde on binlerce kişiyi mağdur edecek bu karar gözden geçirilmeli ve bir an önce düzeltilmelidir" dedi.

 

 

"OLAN YİNE GARİBANA OLUYOR"

Bu dersanelerin çıkış noktasının eğitimde fırsat eşitliği sağlayıp mali engeli ortadan kaldırarak herkese eşit eğitim hakkı vermek olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Sertel şöyle devam etti:

"Sadece İzmir'de 20 bine yakın öğrenci bu dersanelerde eğitim görüyor. Bu dersaneler sadece CHP'li belediyelerin projesi değil üstelik. AKP'li, MHP'li ve HDP'li ilçe belediyelerinden de çok sayıda dersane var. Bu dersanelerin kapatılması dar gelirli ailelerin okuma, sınavlara rakipleriyle eşit şartlarda girme hakkının elinden alınmasıdır. Durumu iyi olan aileler zaten çocuklarını özel dersanelere gönderiyor. Onlar için bir sıkıntı yok ama AKP iktidarında her zaman yapılageldiği gibi olan yine garibana oluyor." (Bahri Karataş / DHA)