‘Vakıflar Genel Müdürlüğü’, Başbakanlığa bağlı bir genel müdürlük. Bu kurum, yüzde 40 ve üzeri engelli olup da sosyal güvencesi bulunmayan engelliler, yaşlılar ile anne veya babası olmayan muhtaç çocuklara aylık bağlıyor. Yani, aylık için tek adres SGK değil. Muhtaç aylığı için başvuru formu doldurmak yeterli. Posta'nın haberine göre, sağlık sorunu olanlardan sağlık kurulu raporu isteniyor. Bu belgeler ikamet edilen yerdeki Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne teslim edilecek.

 

HER KASIMDA YOKLAMA


Başvurular şahsen, posta yoluyla veya genel müdürlüğün internet sitesi (vgm.gov.tr) üzerinden yapılabiliyor. 2016 yılında muhtaç engelliler ile yetim çocukların her birine aylık 583 lira ödeniyor. Aylık almaya başlayanlar her yıl Kasım’da bölge müdürlüklerine ‘yoklama belgesi’ vermek zorunda. Yoklama belgesini vermeyenlerin aylıkları dondurulur. Belge, üç ay içerisinde getirilirse aylıklar toptan ödenir.

 

EĞİTİM YARDIMI DA VAR


Ailelerinin maddi durumu yeterli olmayan ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine eğitim yardımı da yapılıyor. Muhtaçlık aylığı alanlar ile kamunun koruması altına alınan veya burs alan öğrencilere bu yardım yapılmıyor. Başvurular, öğretim yılı kayıtlarının başladığı tarihten itibaren 1 ay içinde bölge müdürlüklerine yapılıyor. Başvuru için öğrenci belgesi ile istenilen formu doldurmak yeterli.

 

ŞARTLAR NE?


? Muhtaçlık aylığı için müracaat edecek kişinin sosyal güvencesi olmayacak.

? Herhangi bir gelir veya aylığı bulunmayacak.

? Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olacak.

? Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı (ev, ticari taksi gibi) olmayacak. Geliri olanları ise aylık geliri 556 lirayı aşmayacak.

? Aynı aileden sadece bir kişiye aylık bağlanabiliyor.(Milliyet)