Birleşik Kamu iş Konfederasyonu İzmir İl temsilcisi Tamer Yiğit Güler yaptığı yazılı açıklamada şöyle  ifade etti ”

 

“İzmir’de yaklaşık 20 yıldır 100 bin İzmirli öğrenciye ücretsiz eğitim imkanı sunan belediyelerimizin eğitim merkezleri OHAL  KHK'sı ile kapatıldı. Sadece İzmir’de şu an 14 bin  öğrenci ve 300 öğretmen mağdur edildi. 

 

OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ya eklenen bu madde, OHAL sınırları dışındadır ve Anayasa’ya aykırıdır. 

 

Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinde yüzlerce belediye, dar gelirli ailelerin çocukları için eğitim merkezleri aracılığıyla kurslar açıyor, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla okul müfredatına uygun ders almalarını sağlıyor ve bunu kamu tüzel kişisi olarak bedelsiz yapıyor. OHAL kapsamında bu eğitim merkezlerinin kapatılması doğru değildir. Hükümet, KHK ile getirdiği bu değişiklikten vezgeçmek, bu hatadan dönmek zorundadır. Hükümet, FETÖ ile hiçbir ilgisi olmamasına karşın bu değişiklikle mağdur olan dar gelirli ailelerin çocuklarına sunulan, onların anayasal hakkı olan ‘eğitim hakkı’nı teslim etmek zorundadır. Bu siyaset üstü bir konudur. Çocuklarımızın eğitiminin ve geleceğinin siyasete kurban edilmesine, zaten ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin bir kez daha mağdur edilmesine karşı çıkmalıyız”.  dedi

 

Dershaneye gidemeyen çocukların eşit şartlarda eğitim alması için hizmet veren belediye dershanelerinin kapatılmasıyla birlikte on binlerce öğrencinin dönem ortasında açıkta kaldığını  vurgu yapan Güler  "Dar gelirli öğrenciler için belediyelerin açtığı lise ve üniversiteye hazırlık kurslarını kapsayan ücretsiz dersaneler KHK ile kapatılıyor. Kapatmalar nedeniyle İzmir'in 13 ilçe belediyesinde faaliyet gösteren dersanelerde öğrenim gören 14 bin öğrenci ve üçyüz öğretmen açıkta kalacak. Türkiye genelinde on binlerce kişiyi mağdur edecek bu karar gözden geçirilmeli ve bir an önce düzeltilmelidir" dedi.

 

Bu dersanelerin çıkış noktasının eğitimde fırsat eşitliği sağlayıp mali engeli ortadan kaldırarak herkese eşit eğitim hakkı vermek olduğunu belirten Güler konuşmasını şöyle tamamladı,

 

" Bu dersaneler sadece CHP'li belediyelerin projesi değil üstelik. AKP'li, MHP'li ve HDP'li ilçe belediyelerinden de çok sayıda dershane var. Bu dersanelerin kapatılması dar gelirli ailelerin okuma, sınavlara rakipleriyle eşit şartlarda girme hakkının elinden alınmasıdır. Durumu iyi olan aileler zaten çocuklarını özel dersanelere gönderiyor. Onlar için bir sıkıntı yok ama AKP iktidarında her zaman yapılageldiği gibi olan yine garibana oluyor."