Belediyelerin ücretsiz kurs ve eğitim merkezleri, 29 Ekim’de yayınlanan 676 sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararname’de ‘Özel Eğitim Kurumları Kanunu’na eklenen bir madde ile kapatılmış, sadece İzmir’deyaklaşık 20 bin öğrenci ve öğretmen mağdur edilmişti. 

Hem ilgili maddeden ‘belediyeler’ ibaresinin çıkarılmasını içeren kanun teklifini TBMM’ye sunan, hem de “Çocuklarımızın eğitiminin ve geleceğinin siyasete kurban edilmesine, zaten ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin bir kez daha mağdur edilmesine karşı çıkmalıyız” diye hükümete ve tüm milletvekillerine ‘bu yanlıştan dönün’ çağrısı yapan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın çabaları sonuç verdi. 

Bakan’ın kanun teklifi, bugün Resmi Gazete’de yayınlanan 678 sayılı OHAL Kanun Hükmünde Kararname’nin 34. Maddesi olarak yürürlüğe girdi. Buna göre, belediyelerin ücretsiz eğitim merkezleri faaliyetlerine devam edecek.

Verdiği kanun teklifiyle belediye dershanelerinin eğitime devam edecek olmasından duyduğu mutluluğu ifade eden Bakan, “Öncelikle OHAL kapsamında değerlendirilemeyecek olan konulardan sadece biri olan, belediyelerin ücretsiz eğitim merkezleriyle ilgili olumlu sonuç almaktan mutluluk duyuyorum. Dar gelirli ailelerin çocuklarına yönelikeğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla okul müfredatına uygun ders veren, üstelik bunu kamu tüzel kişisi olarak bedelsiz yapan belediyelerin hizmete devam edecek olması hepimiz için memnuniyet verici. Çağrılarımıza kulak verip, verdiğimiz teklife destek olan tüm milletvekili arkadaşlarıma teşekkür ederim” diye konuştu. 

678 SAYILI OHAL KHK’SINDAKİ İLGİLİ MADDE

MADDE 34 – 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun ek 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Belediyeler, sivil toplum kuruluşları” ibaresi “Sivil toplum kuruluşları” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Belediyeler ise il millî eğitim müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilir.”