Merkez Bankasının kararına göre, faiz üst koridoru olan marjinal fonlama oranı 8,25'den 8.50'ye, politika faizi ise yüzde 7,50'den yüzde 8'e yükseltildi. Merkez, faiz koridorunun alt bandı olan 7,25'lik oranda ise bir değişikliğe gitmedi.

Merkez Bankası aynı zamanda yabancı para zorunlu karşılık oranları da 50 baz puan indirildi.

 

Önce 3,36'ya düştü sonra rekor geldi


Merkez Bankası'nın faizlerde artış kararı sonrası 3,40 seviyelerinde olan dolar/TL kuru ilk tepki olarak 3,36 liraya kadar geriledi. Kur sonrasında gelen tepki alımlarında yeniden yükselişe geçti. Sabah saatlerinde 3.42 ile tarihi rekor yüksek seviyeye çıkan, ardından Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası sert düşen kur Avrupa Parlamentosu'nun kararının etkisiyle 3.44'ü aştı. Kur saat 15:52 itibariyle 3.4432'ye ulaşarak yeni rekor kırdı. 

 

Merkez Bankası'ndan kritik kararlar


Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 9,75’ten yüzde 10’a yükseltildi.

 

Açıklamada "Son dönemde açıklanan veriler yılın üçüncü çeyreğinde iktisadi faaliyette ivme kaybına işaret etmektedir." dendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi, "Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iktisadi faaliyette toparlanma beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

 

Toplam talepteki yavaşlama enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte, yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Kurul, söz konusu gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir." (Cnntürk)