MHP milletvekili olarak girdiği Meclis’te, 7 Haziran seçimlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın girişimleri sonucu kurulan seçim hükümetine atanan ve ardından AK Parti’ye geçen Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hürriyet’ten Cansu Çamlıbel’e konuşan ve yeni anayasa sürecini değerlendiren Türkeş, özellikle “Bahçeli’nin konumu” hakkında çok konuşulacak tespitlerde bulundu.

Türkeş “Sayın Bahçeli çok deneyimli ve kurt bir siyasetçidir. Ben parti içinde de bunu söylüyorum. Onun için de rahatlıkla bir gazeteciyle de kamuoyuyla da paylaşıyorum. Bahçeli'ninki erken seçim tuzağı olabilir. AK Parti'nin bu tuzağa karşı çok dikkatli olması gerekir” dedi.

Tuğrul Türkeş, MHP lideri tarafından ‘aniden’ ortaya atılan ve gündemin en üst sırasına tırmanan yeni anayasa çalışmaları ile ilgili “Bu konu epey uzun bir süredir AK Parti'nin gündeminde öncelikli madde. Bir şekilde halledilmesi için iyi niyet ve gayret var. Aniden, bir davet olmaksızın Sayın Bahçeli ‘Ben varım, bu işe katkı sunayım' diye çıktı. AK Parti'nin ‘Yok kardeşim senden gelecek hayır Allah'tan gelsin' demesini beklemezsiniz değil mi? Sayın Bahçeli öyle deyince AK Parti de ‘Memnuniyetle, buyur katkını sun, zaten gündemimizdeydi. Allah razı olsun' dedi. Sayın Bahçeli çok deneyimli ve kurt bir siyasetçidir. Şüphesiz ki bir stratejisi vardır. Bu stratejisindeki öncelik de kendi partisinin başarısı olmalıdır ve öyledir de. Retorikte ‘Önce ülkem ve milletim, sonra partim ve ben' dense dahi ben pratik uygulamalarda parti menfaatinin öncelikli olarak gözetildiğini bilen birisi olarak söylüyorum” diye konuştu.

Türkeş, “Şöyle bir eleştiri var; başkanlık meselesi uzun zamandır Tayyip Erdoğan'ın siyasi hedefi dolayısıyla Bahçeli de kendiliğinden destek verip ortak olarak Erdoğan'ın projesine payanda oluyor” şeklindeki soruya ise  “Oluyor… ‘Mu?' Bu ‘mu'yu büyük yazıp yanına da bir soru işareti koymak lazım. Şöyle bakalım. Birincisi, Tayyip Bey'in bunun Türkiye için daha iyi bir çözüm olacağını düşündüğü için ısrar ettiği kanaatindeyim. Kendisi 2019'a kadar seçilmiş bir cumhurbaşkanı, 2019'dan sonra da bir dönem daha seçilme hakkı var. Yani 2024'e kadar mevcut yasalarla cumhurbaşkanlığını ve yönetimini sürdürecek bir şahsiyetten bahsediyoruz. Günlük siyasi hengamenin içinde bu gerçek göz ardı ediliyor. ‘Başkanlığı kendine istiyor'a indirgemek konuyu baştan anlamamaktır” diye yanıt verdi.

ÖZAL HATIRLATMASI

Türkeş, referandum tartışmalarına ilişkin “Sayın Bahçeli'nin hesabı, başkanlık pazarlığı içinde idamın geri getirilmesini kopartmak olabilir mi?” sorusuna yönelik ise “Bu niyet okumaktır. Ama buna bir opsiyon diye bakarsak bir ikinci opsiyon da ‘İdamı getiremez, ben de AK Parti'yi sıkıştırırım. MHP olarak avantaj sağlarım' diye düşünüyor olabilir. Burada bir şeyi hatırlatmak istiyorum. Turgut Özal Anavatan Partisi'nin başında ve iktidarda, en güçlü zamanları. ‘Eski siyasetçiler zaman tünelinde kaldı' dedi ve 1987'de bir referanduma gitti. Özal'ın maksadı ‘Benim cazibem var, iktidardayım, kendi gücümle bunları paketler bitiririm. Ben parti içinde bir talimat verince birinin gidip Demirel'le öbürünün gidip Erbakan'la konuşmasının yolunu kapatayım' dedi. Referandumda halk yüzde 49.8'e yüzde 50.2 ile eski siyasetçilere siyaset yolunu açtı. Bakın bir tehlikeye dikkat çekmeye çalışıyorum. Özal'ın istediği referandumun sonunda ne oldu? Demirel tekrar siyaset sahnesine çıktı, Erbakan çıktı, Türkeş çıktı. Ve rahmetli Özal'ın düşüşü başladı. İktidardaki bir partinin bunu dikkate alması lazım. Referandum genel seçim değildir. 7 Haziran'da yüzde 41 alırsın, 1 Kasım'da yüzde 49.5'e çıkarırsın ve mutlak galipsin. Referandumda aynı yüzde 49.5'u aldığında seçimi kaybettin demektir. Referandumu kaybetmek cumhurbaşkanının yasal ve meşru olduğunu tekrar tartışmaya açar. AK Parti'nin buna dikkat etmesi lazım” yorumunda bulundu.(CANSU ÇAMLIBEL /Hürriyet)