Davanın 3. Duruşmasında Olayı meydana çıkaran Saadet Öğretmene siyasiler, ve Sivil Toplum Örgütleri destek verdi.

 

Bayraklı Adliyesinde  görülen davanın 3. duruşması öncesi Saadet Öğretmene CHP Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Özgür Özel, Bayraklı Belediye başkanı Hasan Karabağ, Birleşik Kamu iş Konfederasyonu Genel Eğitim Basın Yayın Sekreteri  Semra Pektopal, Tüm Yerel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Dr. Hakan Kıran, Konfederasyona bağlı sendikaların Yöneticileri, CHP  Bayraklı, Karşıyaka ilçe başkanları ve Kadın kolları,Alevi Bektaşi Kültür Dernekleri, Narlıdere Belediyesi Kadın Danışma Merkezi ile çok sayıda  vatandaş basın açıklamasında destek verdi.

 

Duruşma öncesi  Bu davanın başından beri destek verenlere teşekkür eden Saadet Öğretmen “ Çocuk istismarına sessiz kalma,Ya senin çocuğun olsaydı diyerek  konuşmasını şöyle sürdürdü

 

“Memleketimizin çocukları çok zor günlerden geçiyor. Yurdumuzun her köşesinden ardı ardına çocuklara yönelik cinsel istismar ve taciz  haberleri bitmek tükenmek bilmiyor.

 

Çocuklara yönelik cinsel istismar olayları yıl ve yıl katlanarak artmaktadır. Bu korkunç durum toplumsal bir sorunumuz haline gelmiştir. Hepimiz çocuklar ve aydınlık  nesiller için yasaların masumdan yana, onları koruyucu yönde yapılanması için elimizden geleni yapmak zorundayız. Her şey bununla bitiyor mu? Yurdumuzda istismara uğrayan çocuklar için rehabilitasyon merkezleri kurulmalı, çocukların takibi yapılmalı, topluma kazandırılmalı. Onlar adliye koridorlarında olmamalı! Hep birlikte bu karanlık tünelden çıkmalıyız.

 

Çocuk istismar ve taciz olayları toplumumuzda derin yaralar açmaktadır. Daha yeni İzmir’de 9 yaşında bir evladımız cinsel istismar davası nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti, küçük bedeni artık bizimle değil, yine 8 yaşında cinsel istismara uğrayan bir çocuğumuz intihar etti. Çocukların yaşadığı bu insanlık, hukuk, ahlak ve bilim dışı akıl almaz durumla hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Hiç bir çocuğun cinsel istismara rızası olamaz! Onlar bizim çocuklarımız!” şeklinde konuştu

 

Saadet Öğretmenin konuşmasından sonra Basın  açıklamasını Birleşik Kamu iş Konfederasyonu Genel Eğitim Basın Yayın Sekreteri Semra Pektopal  yaptı. Pektopal basın açıklamasında Saadet Öğretmenin  ve masum çocuklarımızın çığlıklarına kulak verip tüm güzel yürekli insanlarla büyük bir dayanışma zinciri oluşturduk ve bugün burada bir araya geldik diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü”  

 

Ülke olarak çok zor bir süreçten geçiyoruz. Bu zor günlerden de en çok kadınlarımız ve çocuklarımız etkileniyor ne yazık ki. Neredeyse her gün, yurdumuzun her köşesinden çocuklara yönelik cinsel istismar ve taciz  haberleri ile sarsılıyoruz. 

 

Ülkemizde çocuklar zorla evlendirilmekte ve tecavüze uğramaktadır. Çocuklar en çok okullarda, kurumlarda cinsel istimara maruz kalmaktadırlar.

 

Türkiye'de 2014 yılında 40 bin kişiye "çocuğa taciz davası" açıldı.

 

2015'te 31 bin 337 kız çocuk evlendirildi.

 

AKP'nin 14 yıllık iktidarı süresince çocukların cinsel istismarı yüzde 434 oranında artış göstermiştir. 

 

2015 yılında ise 181 bin 36 erken yaşta evlilik yapan çocuk bulunmaktadır.  

 

Ayrıca bu evliliklerin içerisinde imam nikâhına dayalı olanları sayısı bilinmemektedir.

 

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre de erken evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenlerin yüzde 97,4’ü kız öğrencilerdir.

 

Durumun bu kadar vahim ve kaygı verici boyutlara ulaştığı bir dönemde, 17 Kasım 2016 tarihinde, TBMM Genel Kurulu’na gece yarısı ve toplumdan kaçırılırcasına getirilen değişiklik teklifi ile “cinsel istismar failinin,  mağduru ile evlenmesi halinde verilen cezaya yönelik hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına” karar verileceğine ilişkin bir düzenleme getirildi bildiğiniz gibi. 

 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı"nın ilan edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında "Cinsel istismar failinin cezasını mağdurla evlenmesi halinde erteleyen" skandal önergenin kabul edilmesi utanç verici bir durumdur.  Çocuklarımız hepimiz için değerli ve masumdur. Bizim olduğu kadar sizlerin çocuklarının da değerli ve masum olduğunu düşünüyoruz. Cinsel istismara uğrayan çocuğun faili ile evlenmesi halinde faile verilecek cezanın ertelenmesi kabul edilemez. 

 

Bu anlayış çocuk istismarının kurumsallaşması sonucunu doğurur ve toplumun yararına değildir. Getirilmek istenen düzenleme çocuklara yönelik tecavüzün meşrulaştırılması gayretidir, tümüyle reddedilmelidir.  Yoğun tepkiler üzerine bu önergenin “ŞİMDİLİK” geri çekilmesi kamu vicdanını rahatlatmamıştır. Bu önergenin bir daha hiçbir suretle gündeme gelmemesi ve bunun yerine, tüm illerde istismara uğrayan çocuklarımız için rehabilitasyon merkezleri kurulmalı, çocukların eğitim, sağlık, yaşama, barınma sorunları çözülmeli ayrıca fiziksel, psikolojik ve cinsel sömürüye karşı korunmaları için de acilen tedbirler alınmalı ve çocuklarımız topluma kazandırılmalıdır. 

 

Artık "yeter", çocuklardan elinizi çekin! 


Devletin görevi "çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunarak sağlıklı gelişimini temin etmektir." Çocuklarımızın cinsel istismara uğramasını ve adliye koridorlarında kalp krizi geçirerek o minicik yüreklerinin durmasını, cinsel istismar sonrasında yaşadıkları travma sonucunda intihar etmelerini veya yaşamları boyunca bunun acısı ile yaşamalarını  istemiyoruz. 

 

Değerli Kamuoyu, 

 

Çocukların cinsel istismarına sessiz kalmayan güçlü, kararlı ve onurlu insanların bu güzel desteği umudumuzu büyütüyor. Bu umut ile Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, ortaçağcı gericilik ile mücadele edeceğiz, ülkemizin karanlığa teslim olmasına asla izin vermeyeceğiz ve ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı korumak için yüreğini,  bedenini ortaya koyan Saadet Öğretmenimizi onurlu, duyarlı mücadelesinde yalnız bırakmayacak ve çocuklarımıza yaşanası bir dünya bırakma mücadelemize devam edeceğiz. “ dedi.

 

3. Duruşmanın sonunda  Mahkeme  Emekli okul Müdürü Adil Ş. nin  tutukluluk halinin devamına oybirliği ile karar verilirken Adli tıp raporlarının gelmesi için  dava 9 Şubat 2017 tarihine ertelendi.