Torbalı Ticaret Odası'nın (TTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası'na (EBSO) bayrak açmasıyla başlayan lobi tartışması Ankara'ya taşındı. Bergama'da düzenlenen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortak toplantısında TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, EBSO tarafından ticaret odalarından yetkisi alınarak sanayi odalarına devredilen kapasite artış raporu hakkında yaptığı konuşmayla başlayan tartışmada, İzmir'deki ilçe ticaret oda başkanlarına ticaret-sanayi odası olma çağrısı yapmıştı. İzmir'deki 8 ilçe ticaret odasından 7'si Ankara'ya gitti. Dün (perşembe) Ankara'ya giden heyette; TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Gürdal, Tire Ticaret Odası Meclis Başkanı İbrahim Şentürk, Bayındır Ticaret Odası Başkanı Adnan İnanır ve Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu yer aldı. Heyete Ödemiş Ticaret Odası'nın da destek verdiği, ancak yönetimin düşmesi nedeniyle katılamadığı açıklandı. Heyet, Ankara'da ticaret odalarına kapasite raporu yetkisi verilmesi, ticaret odalarının ticaret-sanayi odası olması gibi talepleri götürdü. İzmir Milletvekili Necip Kalkan yönetiminde bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya AK Parti'nin İzmir Milletvekilleri Atilla Kaya, Hamza Dağ, Hüseyin Kocabıyık ve Kerem Ali Sürekli de katıldı. 

 

"YETKİMİZ ALINDI"


Toplantıda oda başkanları tek tek söz alarak şu ortak görüşleri dile getirdi: 

 

"EBSO yetkilerimizi elimizden aldı. Kapasite raporu veremiyoruz. Kendilerine teklifte bulunduk. Raporları biz verelim parası size yatsın ama kabul etmediler. EBSO Başkanı, TOBB'daki koltuğunu biz kardeşlerinin aleyhinde kullanıyor. Hakkımızı arayınca bizi arayıp 'Size savaş açıyorum' denildi. Bizim kimseyle sorunumuz yok ama EBSO bizi yok etmek istiyor. İlçelerde resen üye kaydı yapıyor. Bir üyeyi bölgesinde oda varken, 160 kilometre öteye gidip gelmeye mahkum etmek yanlıştır."

 

Toplantıyı yöneten İzmir Ticaret Odası eski Meclis Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, ilçe odalarına destek verdiğini belirtip, "Siz bunları benim kadar tanımazsınız. Biz sizin arkanızdayız. Merkezileşmek bizim hükümet politikamıza ters. Tam tersi biz taşrayı güçlendirmeyi hedefliyoruz" dedi.

 

Oda başkanlarının taleplerini tek tek dinleyen Milletvekili Hüseyin Kocabıyık ise "Bu uygulamanın esası ekonomi bilimine terstir. Biz her ilçeye üniversite açmaya çalışırken, odaların yetkisizleştirilmesi de nereden çıktı. Size savaş açtılarsa siz de onlara savaş açın. Arkanızda TC hükümeti var" diye konuştu. 

 

Milletvekili Atilla Kaya ise şunları söyledi:


"İzmir'de bu STK'lar genel siyaset ile bugüne kadar ayakta durmaya çalıştı. Ama artık yolun sonu geldi. Duruşunuz bunları korkuttu, size olan tehditleri ondan. İzmir Başbakan kentidir. STK'lar kendileri Binali Yıldırım'ın vizyonuna uyduracak. İstanbul dukalığına son verdik, İzmir'de dukalığa müsaade etmeyiz."

 

EBSO ile ilk polemik yaşayan vekilin kendisi olduğunu söyleyen Milletvekili Hamza Dağ, "Bu yetki gaspıdır. 'Nasıl olsa biz yaparız kimse ses çıkaramaz' anlayışını yıktığınız için sizi tebrik ediyorum" dedi. Kerem Ali Sürekli de "Biz İzmir Milletvekilleri olarak acil bir toplantı yapıp bu konu ile ilgili bir yol haritası çizeceğiz" dedi.(DHA)