Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Engelli vatandaşlarımız için, sosyal politikalar üreten, onların ve ailelerinin hayata ve üretime katılımını sağlayacak, onlara yalnız olmadıklarını hatırlatacak çözümler ve merkezlere ihtiyaç var. Bu konuda İzmir'de yaşayan engelli vatandaşlarımız rahatlıkla söyleyebiliriz ki, hayata katılım ve sosyal tesisler anlamında oldukça şanslılar ve çok daha fazlasını hak ediyorlar" dedi. Güven mesajında şunlara yer verdi.

 

 İSTİHDAMDA YASALAR CAYDIRICILIKTAN UZAK

Türkiye'de engeli olmayan vatandaşlarımız için bile hayat zorken engelli vatandaşlarımız için çok daha zor olduğunu artık anlamalıyız. Hepimiz birer engelli adayıyken, engelli insanlarımızın sorunlarına, dertlerine kayıtsız kalmamız elbette düşünülemez. Ancak bu sorunların çözümündeki en büyük rol elbette iktidardadır. Üzülerek görüyoruz ki, bugünün iktidar sahipleri engellileri neredeyse sadece 3 Aralık'ta anımsıyor. Geçmişten beri gelen yarım yamalak yasalar ve düzenlemelerle devam ettirilen engelli politikası, engelli vatandaşlarımızın sorunlarını çözmekten çok uzak.

İktidarın yaptığı en büyük hata, Engelli vatandaşlarımızın tek sorunun maddi olduğunu düşünmek. Elbette maddi anlamda bugün desteklenmeleri, hatta bugünkü desteklerden çok daha fazla desteklenmeleri gerek. Ancak Engelli vatandaşlarımızın en büyük sıkıntısı, sosyal hayatta, toplum içinde hak ettikleri yerin kendilerine sağlanmamamsıdır. Hayatın her hangi bir anında yaşadığı bir kaza veya sağlık sorunu sebebiyle engelli olmuş vatandaşlarımız, sosyal hayatta, üretimde yer alabilmek için engeli olmayan insanlarımızdan iki kat daha fazla çaba harcamak zorunda kalıyor. Engelli istihdamıyla ilgili yasalar caydırıcılıktan çok uzak olduğu gibi, bu yasalara uymayanlara verilen cezalarda çok komik rakamlarda. Halk böyleyken, bu durma sessiz kalan hükümet, engelli vatandaşlarımızın önüne kendiside koca bir engel olmaktadır.

Engelli vatandaşlarımız için, sosyal politikalar üreten, onların ve ailelerinin hayata ve üretime katılımını sağlayacak, onlara yalnız olmadıklarını hatırlatacak çözümler ve merkezlere ihtiyaç var. Engelli vatandaşlarımız için, sosyal politikalar üreten, onların ve ailelerinin hayata ve üretime katılımını sağlayacak, onlara yalnız olmadıklarını hatırlatacak çözümler ve merkezlere ihtiyaç var. Bu konuda İzmir'de yaşayan engelli vatandaşlarımız rahatlıkla söyleyebiliriz ki, hayata katılım ve sosyal tesisler anlamında oldukça şanslılar ve çok daha fazlasını hak ediyorlar . Elbette bu vatandaşlarımız için ne yapsak az ama hem İzmir Büyükşehir Belediyemizin, hem de ilçe belediyelerimizin sadece engelli vatandaşlarımıza özel açtıkları merkezler, sosyal tesisler ve ulaşımdan iletişime kadar onlara sundukları hizmetlerle, İzmir  engelli dostu kenttir. Yani sosyal belediyecilik ilkeleri neyi gerektiriyorsa, İzmir'de engelli vatandaşlarımız için ulaşımdan spora, kültürden rehabilitasyon merkezlerine kadar  o yapılmaktadır. Elbette dileğimiz İzmir'in bu konuda sunduğu imkanlara tüm Türkiye'deki engelli vatandaşlarımızın kavuşmasıdır.

 

AYRICALIK BEKLEMİYORLAR, ENGEL OLMAYALIM YETER

Türkiye'de yaşayan herkesin bir engelli adayı olduğunu belirten Asuman Ali Güven "Bu bilinçle hareket etmeli, bugün hem birey olarak hem kurumlar olarak engelli vatandaşlarımızı anlamalı ve her alanda destekçileri olmalıyız. Yarın bizlerinde yaşayabileceği engelleri düşünerek daha bugünden onların önündeki tüm engelleri kaldırmalıyız. Onlar bizden bir ayrıcalık beklemiyor. Sadece hepimizin yaşadığı hayatı, sokakta, işte, yolda ve evde onlarda engelsiz yaşamak istiyor. Bir şekilde engelli olmuş vatandaşlarımız bununla zamanla baş edebiliyor ama bizler onların önünde engel olmaya devam edersek işte asıl sorun o zaman çıkıyor. Bunun için bu önemli günde tüm vatandaşlarımız sesleniyorum, Engelli vatandaşlarımızın önünde engel olmayalım, yanlarında destek olalım." dedi.