EGE MECLİSİ - Türk kadınına seçim ve seçilme hakkının verilmesinin 82'nci yıldönümü etkinliği Konak Belediye Meclisi'nde kriz yarattı. Meclis salonunda CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, günün anlamıyla ilgili bir konuşma yaptıktan sonra Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, CHP Ve AK Partili kadın meclis üyeleri ve muhtarlara çiçek verdi. AK Parti Grubu, Meclis'in siyasi bir arena olmadığını, Başak'ın burada konuşma yapamayacağını belirterek toplantıyı terk etti.

Konak Belediye Meclisi Aralık ayı ilk toplantısı gerginlikle açıldı. Meclis'te Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, CHP ve AK Parti Grupları yerini aldıktan sonra CHP Grubu, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesi dolayısıyla CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak'ın bir açıklaması olduğunu söyledi. Başak, iki partilinin tuttuğu "Konaklı kadınlar Ata'sına minnettar" yazılı pankartın önünde Atatürk'ün Türk kadınına bu hakkı verdiğini belirterek günün anlam ve önemini vurgulayan kısa bir konuşma yaptıktan sonra salondaki seçilmiş kadınlara bir çiçek vermek istediklerini söyledi. Başak, Başkan Sema Pekdaş, CHP ve AK Partili kadın meclis üyeleri ve kadın muhtarlara çiçek hediye etti.

Seremoniden sonra AK Parti Grup Başkan Vekili Ömür Şanlı söz aldı. Şanlı, Türk kadının seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümün kutladıklarını ama Meclis'in siyasi bir arena olmadığını söyledi. Şanlı, "Bu etkinliği ilçe teşkilatında yapabilirdi. Başka bir yerde yapabilirdi. Meclis'te konuşma hakkı yoktur. Kadınlarımızdan özür diliyor ve Meclis'i terk ediyoruz" dedi. AK Parti Grubu, çiçeklerini alan AK Partili kadın meclis üyeleri de dahil olmak üzere salonu terk etti.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise, henüz Meclis'i açmadığını, açılış öncesi bu etkinliğin yapıldığını söyledi. Başak'a teşekkür eden Pekdaş "Günün anlamıyla ilgili çiçek verildi. Keşke herkes kutlasa. Bundan siyasi hesaplar çıkartmanın anlamı yok. Bu tür konular Meclis'i terk etmenin yeri değildir. Terk etme kararının siyasi bir düşünceyle alınmadığını düşünüyorum. Türk kadının her alanda desteklemek gerekir" dedi. CHP Grub Başkan Vekili Ahmet Karadağı da İlçe Başkanı'nın Başkan Pekdaş'ın Meclis'i açmasından önce söz aldığını ve hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadığını söyledi. Öte yandan AK Parti Grup Başkan Vekili Ömür Şanlı, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Meclis toplantılarında siyasi parti veya ilçe başkanlarının bu tarz konuşma yapmalarını doğru bulmadıklarını söyledi. Eğer böyle bir teamül oluşsa, her meclis öncesi farklı siyasi parti ilçe veya il başkanlarının, belli bir konuda konuşma yapmak isteyebileceğini belirten Şanlı, "Başkan Pekdaş konuşsa, çiçekleri o verseydi bizde yanında olurduk. Burası Belediye Meclisi'dir. CHP İlçe Bakanı'nın konuşma yapması yanlıştır" dedi.(Utku BOLULU /DHA)