Yunanistan’ın Sakız Adası için tanıtım toplantısı Mövempick Otel’de düzenlenen kokteyl ile gerçekleştirildi. Travel Turkey Fuarında bulunan Yunan heyetin her yıl gerçekleştirdiği tanıtım toplantısında iki ülkenin ilişkileri konuşularak Sakız Adası tanıtıldı. İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kapı vizesi uygulamasının kış aylarında da devam etmesini istediklerini söyledi. Demirtaş, Sakız Adasına yılın 12 ayında da gitmek istediklerini ifade ederek, "Rakamlara baktığınızda, Sakız Adasını ziyaret eden kişi sayısı 80 bini geçti" dedi.

 

Yunan Başbakan Çipras'a vize çağrısı

Demirtaş, "Sakız Gümrüğü ve polisi, bugüne kadar çok büyük çaba ve gayret gösterdi. Üst üste gelen gemilere rağmen, hızla girişleri sağladığı için kendilerine buradan teşekkür etmek istiyorum. Şunu da sevinçle söylemek istiyorum; Travel Turkey'de en çok ilgi gören stant, Sakız Adasının standıydı. İzmirliler, sizleri çok seviyorlar. Rakamlara baktığınızda, Sakız Adasını ziyaret eden kişi sayısı 80 bini geçti. Komşumuzdan vize konusunda beklentimiz vardı. Bu sene Ekim ayında sabit vize kalkacaktı; ama olmadı. Yunanistan'ın çok değerli Başbakanı Çipras ve yöneticilerine buradan teşekkür ediyorum, kapıda vize uygulamasına devam ettiler; ama bizler, Sakız Adasına yılın 12 ayında da gitmek istiyoruz. Onun için kış aylarında da kapıda vize uygulamasına devam edilmesinde çok büyük fayda var. Kapıda vizenin sürekli olması gerekir. Ben sizlerle birlikte, Manisa'ya, Aydın'a, Balıkesir'e giderim. Orada da insanları Sakız'a davet ederiz. Ayrıca yat turizmi de çok büyük kazanç bırakmaktadır. Yatların girişini de kolaylaştırmanın formüllerini birlikte bulalım” şeklinde konuştu.

 

En çok vize veren konsolosluk Yunanistan

Tanıtım toplantısında davetlilere seslenen Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoluia da, Yunanistan ile Türkiye'nin turizm ve ticaret açısından ilişkilerinden memnun olduklarını söyledi. Papoluia, "İzmirliler, Sakız Adası'nı çok iyi biliyor ve seviyor. Çok sayıda İzmirli, Sakız Adası'na gidip geliyor. Aynı zamanda Sakız Adası'ndaki insanlar burayı ziyaret ediyorlar. Bu ziyaretler sonucunda iki ülkenin insanları birbirlerini çok iyi tanıyorlar. Bu da iki ülkenin işbirliğinin sıkı bağlarla bağlı olduğunu gösteriyor. Yunanistan'ın İzmir Konsolosluğu, bu sene en çok vize veren Konsolosluk oldu. İnsanlara en kısa sürede vize vermeye çalışıyoruz. Konsolosluğumuz, yoğun sezonda hafta sonları bile çalışarak hizmet vermeye çalıştı. İki ülkenin ilişkileri, turizm ve ticaret açısından çok iyi durumda. İkili ilişkilerin, turizm, ekonomi ve ticaret açısından gelişmesi için çaba gösteriyoruz” dedi. 

Sakız Belediye Başkanı Manolis Vournos ise İzmir ile Sakız Adasının tarihsel bağları olduğuna vurgu yaparak, "İzmir ile Sakız Adası arasındaki ilişki, sadece yıllarca var olan siyasi ilişkiler değil, aynı zamanda insanlar arasındaki yakınlaşma söz konusu. Burada görüyorum ki, insanlar birbirlerini tanıyor, selamlaşıyor ve konuşuyorlar. Birbirimizi eskiden beri tanımak, isimleriyle hitap etmek çok güzel bir şey. Bu dostluğun çok uzun olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Sakız Adası Kiralık Odalar ve Pansiyoncular Birliği Başkanı Dimitris Kytirilakis ise şöyle konuştu:

"Sakız Adası ile sizler arasında çok sıkı dostluk bağları var. Sakız Adası'na gelen turistler arasında en çok Türkiye'den gelenler yer alıyor. Bu nedenle sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. İki ülke arasındaki ziyaretlerin yoğunlaşarak devam edeceğine inanıyorum. Sakız Adası, gizli bir hazine olarak sizlerin keşfini bekliyor. Sakız Adasında güzel anlar paylaşmak için sizleri her zaman bekliyoruz” dedi.

Toplantıya ayrıca, Sakız Adası Turizmden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis ve Turizm Ofis Müdürü Rena Pagoudi Damigou, ile çok sayıda davetli katıldı.