EGE MECLİSİ - Patras Limanı’nın iki ülkeyi daha yakınlaştırmasını isteyen Marlafekas, İzmirli firmaların Patras Limanı aracılığıyla mallarını daha rekabetçi ve ortalama 1.5 gün daha erken şekilde Avrupa’ya gönderebileceğini söyledi. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş da İzmir limanın ikili ticaretin geliştirilmesi için kullanılabileceğini belirterek, ücretin fazla gelmesi durumunda Başbakan ile görüşebileceklerini söyledi.

İzmir Ticaret Odası Başkanlığı’ndaki toplantıya Yunanistan’ın İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, Ahaia Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Platonas Marlafekas, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ile İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak katıldı. Ziyarette konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, 4 milyonluk nüfusa sahip Patras ile 4 milyonluk İzmir’in hem ticari hem de turistik anlamda önemli işler yapabileceğini kaydetti. İTO olarak yıllardır en yakın komşularla ticaretin arttırılması fikrini dile getirdiklerini açıklayan Başkan Demirtaş, “Engellere rağmen bu görüşümüzden hiç vazgeçmedik. İki ülke arasındaki ilişkileri en canlı tutan yer ise Ege Denizi. Ege denizini en iyi şekilde kullanmak istiyoruz ve burayı dantel gibi örmeliyiz. Turizm ve ticaret için burayı kullanmanız gerek" diye konuştu. 

"BAŞBAKANIMIZLA GÖRÜŞEBİLİRİZ"

Lojistik firmaların hem Bulgaristan hem de Romanya'da çok sorun yaşadığını belirten Başkan Demirtaş, “Patras limanı sayesinde ürünlerimizin daha erken Avrupa’ya gitmesi ve çok düşük maliyetlerle bunu yapabilmeleri günümüz koşullarında çok önem kazanıyor. Sizlerin de İzmir limanını kullanmanız için hiç bir engel yok. Hatta hemen bu konuda çalışılabilir. Eğer İzmir liman ücretleri size yüksek gelirse bu konuda Başbakanımız ile görüşebiliriz. Başta kardeş oda olma fikri olmak üzere her türlü desteğe hazırız" ifadelerini kullandı. 

DIŞİŞLERİ DE DESTEKLİYOR

Yunanistan Ahaia Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Platonas Marlafekas ise İzmir, Selanik ve Pire arasında ticaret ve turizm konularında işbirliği yapılabileceğini kaydetti. Patras limanının tüm dünyayla bağlantısı olduğunu söyleyen Başkan Marlafekas, İzmir ile bir deniz hattı oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Patras’a yapılan limanla İzmir’deki malların daha rekabetçi bir şekilde ve yaklaşık 1.5 gün daha erken Avrupa’ya gönderilebileceğini söyleyen Marlafekas, projeye Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın da destek verdiğini aktardı. Marlafekas, “Dışişlerimiz iki ülkede yolcu ve malların yakınlaşmasını destekleniyor. Bizim en büyük hedefimiz Patras limanının gelişmesi" diye konuştu. (Timur TARLIĞ / DHA)