Yatırım harcamaları üzerine konuşan Bayır, AK Partili vekillere dönerek görüşülmekte olan Bütçe hakkının ne olduğunu önce anlattı, sonra Kamu yatırımları üzerinden hükümete yüklendi.

KÖPRÜ YAPIYORSUNUZ ARABA GEÇMİYOR

Bütçeden Kamu yatırımları için ayrılan payın, son beş yılda artmadığını, aksine azaldığını söyleyen Bayır, ‘’Kamu yatırım harcamaları artarken özel sektör yatırımlarının azalması, kamu yatırım projelerinin tercihinde bir ya büyük hatalar yapıldığı ya gerçekçi olmayan yüksek fiyatlarla yaptırıldığını ya da büyük yolsuzluklar yaptırıldığını akla getiriyor. Bu şuna benziyor, örneğin bir yere liman yapıyorsunuz ama gemi gelmiyor, köprü yapıyorsunuz araba geçmiyor. Konut yapıyorsunuz ama alıcısı yok. Avrasya Tüneli, 3. Boğaz Köprüsü ve Gebze-İzmir Otoyolu (Osman Gazi Köprüsü ve otoyol) için verilen borç üstlenim garantisi 8,7 milyar dolardır. Anayasa mahkemesi bu yüzden iptal etmiştir.’’ Dedi.

DEVLET ADAMI ÜLKE EKONOMİSİNE BOMBA KOYAR MI?

Cumhurbaşkanı söylemleriyle, Hükümetin yanlış dış politikasına destek verdiğini belirterek, ihracatın önünün kestiğini ifade eden Bayır, ‘’Mecliste grubu bulunan siyasi parti milletvekilleri olarak bizler komisyonlarda istediğimiz kadar bu gemiyi doğru yüzdürmeye çalışsak ta, emek versek te bizi dinlemiyorlar. Bakın geçenlerde bu ülkenin Cumhurbaşkanı, ’Hepiniz karşı oy verseniz ne yazar’ dedi. Bunu kime dedi? Toplam ihracatımızın %45 ini yaptığımız Avrupa Birliği’ne, ülkemizdeki yabancı yatırımların % 73 ünün yapan Avrupa Birliği’ ne. Posta koyar, fırça atar gibi, devlet ciddiyetinden uzak bir üslupla. Hadi ayıklayın pirincin taşını. Kim ayıklayacak? Ülke ekonomisine katkı koyan katma değer yaratan sanayici ve iş adamı ödeyecek. İçim acıyarak söylüyorum. Bir ülkenin idarecisi, ülkesinin ekonomisine böyle bomba koyar mı? En iyi müşterisine böyle davranabilir mi?’’ dedi.

HALKIN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN

Sözlerine devam eden Bayır, hükümeti başından beri büyük patronun yönettiği iddiasında bulunarak şunları söyledi. ‘’Nasıl üretimi arttıracağız? Ürettiğimizi kime satacağız?  Üretimi artıramazsak milyonlarca işsize nasıl iş bulacağız? Aslında ekonomiyi yöneten bakanlarımız, bürokratlarımızda bunu çok iyi biliyorlar. Ama çareleri yok ses çıkaramıyorlar çünkü o büyük patron o ne derse o olur. O kimin vekil, kimin bakan, kimin rektör, kimin vali olacağına, ‘’O’’ karar verir. Hatta o doların kurunun ne olacağına bile karar verir. Seçim öncesinde istikrar için bana oy verin diyerek, insanları kandırır, ama sonra çıkar, ‘Ben kandırıldım’ der. Bazen Rusya, Bazen Avrupa Birliği, bazen Amerika bunlar inandırıcı olmaz ise bazen de 15 Temmuz darbesini ısıtıp önümüze koyarak ekonomideki çöküşü buna bağlar. Sanki o ülkelerle ilişkileri kendisi bozmamış gibi, sanki 15 Temmuz darbecileriyle eskiden kol kola girmemiş gibi, onları devletin içinde kadrolara kendisi yerleştirmemiş gibi. Bırakalım bu bahaneleri, halk buna inanmıyor artık. Halkı saf yerine koymaktan vazgeçin. Halkın aklıyla dalga geçmeyin.14 yıldır kim yönetti bu ülkeyi, güzel ülkemi kimler bu hale getirdi?’’ diye sordu ve ‘’Demokrasinin, İstikrarın, İnsan haklarının, Terörün, Eğitimin, Öğretmenlerin, Emeklinin, Medyanın, Gazetecilerin, Yoksulluğun, Dış politikanın, Tarımda kalkınmanın, Emeklinin, İşçinin, Askerlerin, Polislerin, Başbakanın, Bakanların, hükümetin nerede olduklarını halka sorarak, iktidarın söylediği tek bir şeyin doğru olduğunu ifade etti. Bayır,  ‘’Tulumbanın suyu bitti dediniz. Su nerde? Tulumba nerde? Bütçesi nerede?’’ diye sorarak sözlerini bitirdi.