DENİZ DOĞAN / EGE MECLİSİ - İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (İZSİAD) 12'inci Geleneksel Kente ve Bölgeye Katkı Ödülleri’nin bu yılda sahipleri belli oldu. Kentin siyaset, ekonomi, kültür-sanat ve spor camialarından seçkin isimlerin katıldığı ödül töreni, Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Ödül törenine İzmir İl Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, MHP Milletvekili Oktay Vural da katıldı.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt ,ödül Almayı hak eden Vestel, İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim A.Ş., Tire Süt Kooperatifi ve Heykeltraş Harun Atalayman’ın isimleri açıklarken salonda coşku doruğa çıktı.

İZSİAD Yönetim Kurulu, bu yılki ödüllerin; Vestel, İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim A.Ş., Tire Süt Kooperatifi ve Heykeltraş Harun Atalayman’a sunulmasına oybirliğiyle karar verdi. Vestel’in ödülü Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu’ya;İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin ödülü İzmir Demir Çelik (İDÇ) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin’e; Tire Süt Kooperatifi’nin ödülü Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük’e takdim etti.. 

Ödül töreninde konuşan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt; amaçlarının İzmir ve Ege Bölgesi adına kente ve bölgeye katkı yapanlara teşekkür etmek ve onları onurlandırmak olduğunu vurguladı.Küçukkurt, “Başarılı kurumlarımızın ve başarının mimarlarının öne çıkarılması, takdir edilmesi gerekiyor. Bu güzel örneklerin rol model olacağına, kente, bölgeye, ülkeye ve dolayısıyla halka katkıyı, hizmeti özendireceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin içinde bulunduğu acı ve gözyaşı dolu sürece de değinen Küçükkurt, terör belasının milletin birliğiyle yenileceğine inandığını dile getirdi. Barış, kardeşlik, huzur ve güven ortamı istediklerini vurgulayan Küçükkurt, sözlerini şöyle tamamladı: “İş dünyası olarak bizler de bu mücadeleye sonuna kadar destek vermeye hazırız. Kan, şiddet, nefret, acı ve gözyaşı, bu coğrafyanın kaderi değil, olamaz. Ülkemiz ve milletimiz için çalışmak, sadece işimize odaklanmak, iyilikleri, güzellikleri düşünmek, konuşmak ve yaşamak istiyoruz. Artık kimsenin kimseyi öldürmediği bir Türkiye, bir dünya istiyoruz.  Ağlamaktan yorulduk, gülmek istiyoruz"dedi.

 
 
Ödüller neden verildi?
Vestel, mükemmelliğini Avrupa’da da tescil ettirerek Endüstriyel Mükemmellik Ödülleri’nde (Industrial Excellence Award) Avrupa Şampiyonu oldu.
 
Vestel, Temmuz ayında Koç Üniversitesi, WHU-Otto Beisheim School of Management, INSEAD ve Avrupa'nın önde gelen diğer işletme okulları ile ortaklaşa olarak düzenlenen Endüstriyel Mükemmellik Ödülleri/ Industrial Excellence Award 2016 yarışmasının Türkiye şampiyonu olarak ülkemizi Avrupa'daki finallerinde temsil etmeye hak kazanmıştı. Almanya'da düzenlenen, Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, İspanya, İsviçre ve İngiltere şampiyonlarının yarıştığı yarışmada Vestel rakiplerini geride bırakarak şampiyon olan ilk Türk firması oldu ve endüstriyel mükemmelliğini Avrupa çapında bir kez daha kanıtladı. Önceki yıllarda Volkswagen ve Bentley gibi dünya devlerinin şampiyon olduğu yarışmada Vestel Seat, Audibene ve Zalando gibi güçlü rakiplerini geride bırakarak şampiyonluğa ulaştı.
 
İZDEMİR Enerji Elektrik Üretim A.Ş.,İngiltere'nin en prestijli çevre organizasyonu TheGreen Apple Organisation'un düzenlediği Yeşil Elma Çevre Ödülü’nü kazandı. Türkiye'de sanayi dalında bu ödülü alan ilk kurum olma başarısını gösterdi. 
 
Tire Süt Kooperatifi, kırsal kalkınma modeliyle yalnızca ülkemize değil, dünyaya örnek oldu. 2012 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından Örnek Kırsal Kalkınma Modeli seçildi. Sabancı Vakfı, 2012 yılının “Fark Yaratan Kuruluşu” olarak Tire Süt Kooperatifi’ni seçti. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) da kooperatifi 2013 yılında “Marka Yaratma, İstihdama Katkı ve Üretim Kalitesi” dallarında üç ödüle birden layık gördü.Avrasya Tüketici Derneği ise tüketici araştırmasının sonuçları ışığında Tire Süt Kooperatifi’ni 2014 yılında “Yılın Markası” ödülüne layık gördü.
 
Heykeltraş Harun Atalayman ise Yeşildere Caddesi’nde yaptığı devasa Atatürk Maskı ile İzmir’e yepyeni ve çok anlamlı bir simge kazandırdı.