EGE MECLİSİ - İzmir'de Devrimci İşçi Sendikaları'na (DİSK) bağlı işçiler, asgari ücret görüşmeleri öncesi yaptıkları açıklamada "Asgari ücret sizin, vekil maaşı bizim olsun" yazılı dövizler taşıdı.DİSK Genel İş Sendikası 7 No'lu Şubesi Bornova Belediye Temizlik işleri biriminde asgari ücret konulu bir basın açıklaması düzenledi. Bornova Belediyesi Temizlik İşleri Şantiyesi'nde gerçekleşen toplantıda sendikalı işçiler, asgari ücret görüşmeleri öncesinde iktidara çağrı yaptı. Bornova Belediyesi çalışanları adına açıklama yapan DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 7 No'lu Şube Başkanı Kemal Köroğlu, "Asgari ücret artışlarının gerçek maliyeti işverenler tarafından üstlenilmemektedir. İşverenler, teşvikler ve verimlilik artışı yoluyla, yük olarak ifade ettikleri işgücü maliyetlerinden sürekli olarak tasarruf etmektedir. Yani, ücret ve verimlilik arasındaki makas açılmakta, uzun çalışma saatleri ve yoğun/ağır çalışma koşulları da işgücü maliyetinin düşmesine yol açmaktadır" dedi.

"EMEKÇİLER AÇISINDAN ANLAMI YOK"

Bornovalı işçiler taleplerini hazırladıkları "Ücret asgari, eşitsizlik azami", "Asgari ücret net 2000 TL", "Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı", "Asgari ücret sizin, vekil maaşı bizim olsun", "Asgari ücret, kaç gevrek, kaç boyoz eder biliyor musun sayın vekil" pankartları eşliğinde dile getirirken, Şube Başkanı Köroğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Asgari ücretin rakamsal olarak karşılaştırmasının emekçiler açısından anlamı yoktur. Önemli olan asgari ücretin alım gücünün karşılaştırılmasıdır. OECD 2015 verilerine göre asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye 26 OECD ülkesi içinde 20. sırada yer almaktadır. Yine satın alma gücüne göre bir değerlendirme yapıldığında AB ülkeleri ortalama Türkiye’nin 2 ile 2,5 kat daha yüksek asgari ücrete sahiptir 2008 yılı başında 414 dolar olan asgari ücret 2016 Kasım ayı itibariyle 377 dolara geriledi. Döviz kurlarındaki erime asgari ücreti de aşındırmaktadır. Dövizdeki artış nedeniyle enflasyonun yükselmesi, reel olarak geriletecektir."

"ASGARİ ÜCRET İKİ BİN LİRA NET"

Köroğlu, ülkedeki büyüme hızından işçilerin pay almadığını ve yaşanan durumun adaletsizliğe yol açtığını söyledi ve DİSK'in taleplerini açıkladı. Asgari ücretin iki bin lira olmasının başlıca istekleri olduğunu kaydeden Kemal Köroğlu ayrıca, asgari ücret hesaplamalarında uluslararası standartlara uyulmasını, asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmasını istediklerini açıkladı. (DHA)