Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Manisa ve İzmir mesaisinde yakında bitirilmesi planlanan projelerle ilgili bilgi verdi. Arslan, İzmir'i de yakından ilgilendiren Sabuncubeli Tüneli, Hızlı Tren Projesi ve İstanbul-İzmir Otoyolu projelerinin ne zaman biteceğini açıkladı.

 

 

"YAKLAŞIK 8 AYDA BU TÜNELLERİ BİTİRECEĞİZ" 


İncelemelerin ardından açıklama yapan Bakan Arslan, Manisa ve İzmir için Sabuncubeli Tüneli'nin önemli olduğunu vurguladı. Tünel inşaatında çok sık incelemelerde bulunduğunu hatırlatan, son olarak 2 ay önce yine kontroller yaptığını kaydeden Bakan Arslan, "İki tüp, olarak yaklaşık 8 bin 200 metrelik tünelimizde, 6 bin 200 metreye gelmiş durumdayız. Bu memnuniyet verici bir durum. 2 ay önce geldiğimizde 5 bin 500 metrelerdeydik. Bu hızla gidersek çift tüpte ayda ortalama 250 metre tünel açmış oluyoruz. Yaklaşık 8 ayda bu tünelleri bitireceğiz. 8 Eylül Manisa'nın kurtuluş yıldönümü, 9 Eylül ise İzmir'in Kurtuluş yıldönümü; 2 ilin kurtuluş yıldönümüyle anlamlandırarak 'ışık gördü' törenini yapacağız. Daha sonra da aynı hızla devam ederek, bu projeyi bitireceğiz" dedi. 

 

 

"HIZLI TREN ŞEHRİ BÖLMEYECEK"


Projeleri sırayla hizmete sunmayı amaçladıklarını dile getiren Bakan Arslan, yüksek hızlı trenin güzergahıyla ilgili ise şunları söyledi:

 

"Manisa'daki kamuoyunu da doğru bilgilendirmek gerekiyor. Uşak tarafından gelen Manisa'nın içinden İzmir'e gidecek olan hızlı tren hattımız mevcut hattı takip etmeyecek. Şehrin kuzeyinde, mevcut otogarın güneyinden geçerek çevreyoluna paralel şekilde devam edecek. Şu anda şehrin içinden gidiyor. Bunun yerine otogarın güneyinden geçirerek Manisa'yı bölen değil, kuşatan şekilde yapmış olacağız. Hemen bunun yanında mevcut yük trenlerini de şehrin içine sokmayacağız. Yüksek hızlı tren hattının yanında üçüncü bir hat yapacağız. Manisa merkezden başlayarak Menemen'e giden mevcut tren hattını iki hatta çıkaracağız. Manisa'yı Menemen ve Egeray'a bağlamış olacağız. Yüksek hızlı tren dışında, iki şehri banliyö tren ile birleştirmiş olacağız. Bunun da ihalesini yaptık, işe başlanıyor. 2 sene içinde bunu bitireceğiz ve açacağız." 

 

Akhisar'da da demiryolunu şehrin kuzeybatısına aldıklarını duyuran Bakan Arslan, yapılan yol ve tren hattı çalışmaları ile ulaşım sorununa neşter vurduklarını ifade etti. 

 

Bakan Arslan, Valilik'ten sonra Şehzadeler Belediyesi'ni ziyaret için buradan ayrıldı.

 

BAKAN ARSLAN, BELKAHVE TÜNELİ'Nİ İNCELEDİ


Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Manisa'nın Akhisar İlçesi'ndeki programının ardından İzmir-İstanbul Otoyolu üzerindeki Belkahve Tüneli'nde incelemelerde bulundu. Bakan Arslan'a İzmir Valisi Erol Ayyıldız eşlik etti. 

 

Tünel girişinde gazetecilere açıklama yapan Bakan Arslan, "Belkahve Tüneli bu projenin çok önemli bir aşamasıdır. Hem Manisa'yı çok ilgilendiren, hem İzmir'i çok ilgilendiren bir projedir. Buradaki gerekli incelemeleri yaptıktan sonra memnuniyetle görüyoruz ki, özellikle Bornova Viyadüğü de dahil olmak üzere Belkahve Tünelleri bitmiş durumda ve inşallah biz daha önce de söz verdiğimiz gibi sene sonunda bitirir hale geldik. Ocak ayında inşallah Sayın Başbakanımızın da katılımlarıyla, daha önce beş kilometresini hizmete sokmuştuk, 20 kilometresini daha İzmir tarafından hizmete sokmuş olacağız. 25 kilometrelik kısmı hizmete girdiğinde bu tüneller ve Bornova Viyadüğü de dahil, hem Manisa'nın erişimini kolaylaştıracak, hem İzmir'in erişimini kolaylaştıracak" dedi.

 

'2018'İN SONUNDA İSTANBUL-İZMİR OTOYOLUNUN TAMAMI BİTECEK'


Proje tamamlandıktan sonra otoyolun İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir'e hizmet vereceğini ifade eden Bakan Arslan, "Projenin tamamına gelince yaklaşık 4 milyar 660 milyon dolar para harcanmış durumda. İşin fiziki ilerlemesi yüzde 74 seviyesinde. 2 milyar doların üzerinde de kamulaştırma için para harcanmış durumda. Geriye kalan yaklaşık yüzde 26'lık işi de iki sene içinde inşallah 2018'in sonunda bitirmiş ve bu bölgenin tamamına hizmet verir hale getirmiş olacağız. Bu bölge ülkemizin ticareti, ekonomisi, sanayisi ve endüstrisi için çok çok önemli. Biz bu bölge üzerinden ülkemizin ekonomisine ve sanayisine gerçekten çok ciddi bir kolaylık sağlamış olacağız, çünkü ürettiğiniz ürünü ne kadar kolay ulaştırabilirseniz, hammaddeyi ne kadar rahat nakledebilirseniz, ticareti o anlamda geliştirmiş ve büyütmüş olursunuz" dedi. (DHA-İHA)