EGE MECLİSİ - Türkiye'de çalışanlar 2017 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için kararını verecek Asgari Ücret Komisyonu'nda çıkacak rakamı beklerken DİSK'ten dikkat çeken öneri geldi. İzmir'de tarihi Kemeraltı Çarşısı girişinde basın açıklaması yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Türkiye'de 5.5 milyona yakın işçinin asgari ücretle çalıştığını, en az 8 milyon işçinin ise asgari ücret artışından doğrudan etkilendiğini söyledi.

Bunun dışında tüm işçilerin ücret zamlarında da asgari ücret artışı belirleyici olabildiğini belirten Sarı, asgari ücret sadece asgari ücretlileri değil, bütün çalışanları ilgilendirdiğini açıkladı. Asgari ücretin geçim ücreti olması, bir işçinin ailesiyle beraber bu ücretle insanca yaşayabilmesi gerektiğine dikkat çeken Sarı, asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmasını talep ettiklerini söyledi. DİSK'in taleplerini açıklayan Sarı, “Asgari ücret bütün çalışanlar için ortak saptanmalıdır. Ülke büyürken işçilerin bundan pay almaması adaletsizliktir. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. 2017 yılı için asgari ücret en az 2000 TL net olmalıdırödedi.

 

Sarı, asgari ücretle ilgili önerilerinin ilkinin ise milletvekillerine yönelik olduğunu söyledi. Milletvekillerine seslenen Sarı, “Asgari ücret sizin, vekil maaşı bizim olsunö dedi. Sarı, sadece üç ay bu uygulama gerçekleşse milletvekillerinin asgari ücretle geçinmenin ne olduğunu anlayabileceğini belirtti. Asgari ücret için referandum yapılmasını da önerdiklerini belirten Sarı “Referandum yapalım. Asgari ücretin kaç TL olacağına halk karar versin. Asgari ücreti çarşıya, pazara da sorduktan sonra belirlemelerini de öneriyoruz" dedi.(Utku Bolulu / DHA)