EGE MECLİSİ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üç radyonun ortak yayınıda ülke ve kent gündemiyle ilgili açıklamalar yaptı. Karşıyaka tramvayının Mavişehir ve Bostanlı arasında deneme sürüşlerine başladığını açıklayan Başkan Kocaoğlu, Bostanlı Köprüsü tamamlandıktan sonra Karşıyaka Sahil ve Alaybey Tershanesi'ne kesimine devam edecek. Karşıyaka tramvayı yeni yılın ilk aylarında hizmete gerecek. Konak tramvayı ise 2017 yılı Ekim- Kasım aylarında devreye girecek. Karşıyaka yılın ilk aylarında hizmet vermeye başlayacak. Toplu taşımada metro, tramvay ve banliyo trenlerini devreye almadan trafiği rahatlatmak mümkün değil" dedi. Kocaoğlu, sosyal medya hasabından da tramvay test sürüşüyle ilgili "Karşıyaka tramvayında test sürüşlerine başladık. Ansızın çıkarsa karşınıza, sakın şaşırmayın" duyurusu yaptı. 

"BİNALİ BEY'DEN SADECE İMZA İSTİYORUZ"

 

Narlıdere Metrosu'nun Yüksek Planlama Kurulu kararıyla Başbakan Binali Yıldırım'ın girişimiyle Bakanlar Kurulu'nda 2017 yılı yatırım planına alınması konusunda imzaya açılmasına AK Parti milletvekilleri ve İl Başkanı'ndan gelen yorumları değerlendiren Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi: 

 

" Sanki hükümet yapıyormuş gibi. Keşke yapsa. Hükümet cenahını bağlayıcı hiçbir şey yok. Yapıyormuş intibahını veriyor. Önemli değil. Binali Bey'in başbakan olmasıyla birlikte İzmir'de bir şeyler değişti. Binali Bey'den sadece imza istiyoruz. Kredimiz, paramız projemiz hazır. Narlıdere Metro bir örnektir. Yasa gereği sadece izin istiyoruz. 30 Eylül'de müracaat etmişiz. Başbakan'ın izni ile başlıyoruz. Herkesin gözü kapalı yapılsın diyeceği projeyi yapmışız, ihaleye çıkmışız. Her şey bekliyor. Parasını kendi gücümüzle bulmuşuz. Başka yerde 15 günde çıkar, bizde 1 yılda çıkar. Eskiden bunu da alamıyorduk. Sallanıyorduk, yuvarlanıyorduk, gidip geliyorduk. Binali Bey'in müdahalesi ile süre kısaldı. Kendilerine teşekkür ediyorum. Belli medyanın yaptığı bu algı yönetimi siyaset değildir. Bu doğru değil. Narlıdere Metro'da tüm yatırımı Büyükşehir Belediyesi yapacaktır. Bu proje için merkezi hükümetimiz belki belirli miktarda kaynak ayıracaktır. Onun için de teşekkür ederiz" dedi.

 

"İZBAN'DA PAZARLAĞI BEN YAPTIM AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİ FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ" 

 

Başkan Kocaoğlu, İZBAN'da yaşanan grev süreci sırasında AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ve AK Parti'li 5 milletvekilinin konuya müdahil olmasına tepki gösterdi. Kocaoğlu,"Ya ben yönetmesini bilmiyorum, ya da yeni nesil bilmiyor. Aramızda korkunç bir fark var. Sendikayla pazarlık ediyorum, hiç alakası olmayan kimse İl Başkanı sabah kalkıp, yanına bir bürokratı alarak sendikaya gidip pazarlık ediyor. Benim haberim yok. İl Başkanı hükümetin temsilcisi değil, genel başkanın temsilcisidir. Hükümetin temsilcisi değildir. İl Başkanı bürokrasiye müdahale edemez. Böyle bir hakkı da yoktur. OnuN penceresinden haklı. Benim penceremden külliyen yanlış. Probleme bakışımız farklı. Böyle bir şey olmaz. Bunu yetkililer çözer. Bunlar yanlış şeyler. Mutlu son ilan ediyoruz. Arkasından Bakan Bey, Bülent Delican, Necip Kalkan, Atilla Kaya, Hamza Dağ, Kerem Ali Sürekli, Hüseyin Kocabıyık fotoğraf çektiriyor, 'sözleşmeyi bitirdik" diyorlar. Ben onları Ankara'da görmedim. A'dan Z'ye pazarlığı ben yaptım. Görüşmeyi ben yaptım. Bu fotoğrafı neden çektirirler? Narlıdere Metrosu'nda yaptıkları rol çalmayı İZBAN grevinde de yaptılar. Ne para verme yetkin var, ne masaya oturma yetkin var. Devlet AKP'den de, CHP'den de, MHP'den de bağımsızdır. Biz devletle hükümeti karıştırıyoruz. Devlet siyasi partinin değildir" dedi.


"AYNI FİRMALAR ÖNCEDEN DE İHALELERE GİRİYORDU"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Opera binası ihalesiyle ilgili "Çankaya firmaları ihaleye giriyor" iddilarıyla ilgili yaptığı açıkmada şöyle konuştu: 

"Son 15- 20 senede yapılan opera binası yok. Opera gibi bir binayı yapmak birikim istiyor. Bunu herkesin yapması mümkün değil. Yeterlilik kanununu ben çıkartmadım. Ben kanun koyucu değilim. Bunu merkezi hükümetler çıkardı. Belirli firmalar bu ihaleye girdi. Genel sekreterimiz Ankara Çankaya Belediyesi'nden geldi. 'Bütün ihalelere Çankaya firmaları giriyor' dendi. Devletin, kamunun işlerini yapan firmalar Ankara'da birçok devlet ihalesine giriyor. Yüzde 90'ı, büyük çoğunluğu Ankara'da örgütlü ve işlerini orada takip ediyor. İzmir'de Konak nasıl bir numaralı ilçeyse, Ankara'da da firmaların merkezleri, ofisleri Çankaya'da. Aynı firmalar önceden de ihalelere giriyorlardı. Başka firmalar da çıksın gelsin, elinden tutan mı var!Ben göreve geldiğimde paramızı alamayız diye ihalelerimize kimse girmiyordu. Şimdi herkes parasını zamanında alıyor. İzmir'de finans durumu bir numaralı kurum konumundayız. Dolayısıyla ihalelerimize giren firma sayısı da arttı."


"60 YAŞ KARTLARINDA ANKARA VE İSTANBUL GİBİ ÖĞRENCİ FİYATINI UYGULUYORUZ"

 

Toplu ulaşımda kullanılan yeni elektronik kartların 6 TL'ye satılması ve yıllık 60 yaş kart uygulamasını iptaliyle ilgili değerlendirme yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, 6 TL'lik kart bedeli alanmazsa personele zimmet çıktığını söyledi. Kocaoğlu, "Almasak kamu zararı olur. 6 lira için belediyede 10 tane sorumlu bulsalar, zimmet çıkar, onların hayatı söner. 60 yaş kartları ise önce yasaya takıldı, sonra saat sınırlaması geldi. Yaklaşık 10 bin kadar kart var. Az kullanan da var, aşırı kullanan da var. Ortada bir haksız rekabet var. Kartı kullanıp kuryelik yapan var. Ankara, İstanbul gibi öğrenci fiyatına çekelim, dengeleyelim istedik. Önemli olan ülkenin ihtiyaç sahibi envanterini çıkartıp, bunu takip edip, gerçekten doğru değerlendirmektir. Engelli de, yaşlı da bizim vatandaşımız. Gerekirse sırtımızda taşırız"dedi.

BELEDİYE BAŞKANLARINA TEPKİ

Başkan Kocaoğlu, su faturalarıyal birlikte toplanan daha sonra ilçe belediyelere aktarılan katı atık bedelleri nedeniyle su faturalarının yüksek olduğu şikayetlerine yanıt verdi. Merkezi hükümetin çıkardığı yönetmelik gereği Atık su ve içme suyu fiyatlarını ayırdıklarını belirten Kocaoğlu, 30 tane ilçenin katı atık bedellerini de su faturaları ile topladıklarını söyledi. Kocaoğlu "İlçe belediyelerine bu parayı yatırıyoruz. Büyükşehir'in suçlandığı rakam bu katı atık bedelleridir. Vatandaş bize tepki gösteriyor. İlçeler için tahsildarlık yapıyoruz. Ne AK Parti'den, ne CHP'den bir belediye başkanımız bir şey demiyor. Bu paradan Büyükşehir Belediyesi bir kuruş para almıyor. Kimse bir şey demiyor. Buradan ne rant bekliyorlar? Vatandaştan korkarak, çekinerek, dalkavukluk yaparak belediye başkanlığı yapılmaz. Adam gibi duracaksın... Sezar'ın hakkını da Sezar'a vereceksin"dedi.

ELEŞTİRİLER SİYASİ VE MEVZUATTAN, MÜTEAHHİTTEN KAYNAKLANLAN GECİKMELER

Aziz Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yol haritasını çizdiğini ve yatırımları öncelik sıralamasına göre yaptıklarını söyledi. Göreve geldiği yıldan bu yana 5'er yıllıkdönemlerde yatırımların her dönem ikiye katlandığını belirten Kocaoğlu, sadece bu yıl 2 milyar TL yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. Kocaoğlu " Bugüne kadar çok eleştirildim. Gerek iktidar partisi gerek kendi partimden eleştiriler geldi. İzmir eleştirmesini seven bir kent. Eleştirilmekten bir sıkıntımız yok. Ama bir kişi de 'şu proje gereksiz' veya 'öncelik sıralaması yanlış' demedi. Eleştirilerin tamamı siyasi, tamamı elimizde olmayan mevzuat sisteminden, müteahitlerden kaynaklanan gecikmeler. Yalan yanlış bir çok eleştiri sözkonusu. Ama İzmirliler siyasetin hangi tarafından olursa olsun Aziz Kocaoğlu'nun vatandaşın bir kuruşunu heba etmeden, ayrım yapmadan çalıştığını biliyor"dedi.(DHA)