İşte konuşmasından satır başları:

İdare değil de memur olacak kişi yanlış meslek seçmiş olur. Biz de yanlış kişi seçmiş oluruz. 

Yeni Türkiye'yi biz sizlerle birlikte inşa ediyoruz. Ülkemizin şu kritik dönemde idarecilerin basireti ve çabası belirleyicidir.

Suriye ve Irak'ta yaşanan her gelişme ülkemizi doğrudan ilgilendiriyor. Buralarda yaşanan insani krizlere duyarsız kalmamız mümkün olmaz. 270 bini kamplarda 3 milyonun üzerinde Suriyeli ve Iraklıyı misafir ediyoruz. 

İçişleri Bakanlığı bazı mültecilere vatandaşlık verilmesi için çalışma yürütüyor.

Suriye ve Irak'ın güvenliği ve huzurunun bizim güvenliğimiz ve huzurumuz olduğunun farkındayız. Eğer biz kendi topraklarımızda huzuru güveni tahsis edemezsek tek bir adım atamayız. 

Düne kadar DEAŞ'la mücadeleyi ilk sıraya koyan ülkelerin bugün neredeyse DEAŞ'ı himayeleri altına alacak hale geldiklerini ibretle takip ediyoruz. Bölgenin tarihi, dini, etnik, kültürel yapısını dikkate almadan, tamamen kağıt üzerindeki planlamalarla yürütülen projeler, birer birer çöküyor. Türkiye, işte tüm bu kaos içerisinde hem kendisi hem de kardeşleri için en iyisini yapmanın çabasını veriyor

Milletimiz ülkesine sahip çıktıkça, karşımızdakiler ahlaksızlık çıtasını yükseltiyor. Türkiye'nin karşısında isimleri farklı harflerden oluşuyor olsa da aynı örgüt var. Bunların topuna birden terör örgütü diyoruz. Hepsi ülkemizin, milletimizin düşmanıdır. Askerimizle, polisimizle, hariciyemizle güçlü olmalıyız. Yaşadığımız dönem rutin bir dönem değildir, olağanüstüdür. Bugün Türkiye yeni bir istiklal ve istikbal mücadelesi vermektedir. Çalışmalarımızı da bu olağanüstü hale mütenasip yürütmeliyiz.

Hiçbir terör örgütüne en küçük müsamaha göstermeyeceğiz. İsim isim, ev ev, mahalle mahalle mülkiye amirlerimiz her şeye hakim olmalıdır. Muhtarları asla ihmal etmeyiniz, sizin için uçbeyi gibidir. Gerek FETÖ, gerekse bölücü örgütlerin devlete sızmış elemanları nedeniyle sıkıntılara karşı dikkatli olmalıyız. Bunların devletten temizlenmesi, silah kullananların etkisiz hale getirilmesi kadar önemlidir. Terör eylemleri çok sayıda kişinin organize hareket etmesiyle olur.

Görev yaptığınız yörelerde terör örgütleri taban buluyorsa, silahını size veya herhangi bir masuma doğrultması kaçınılmazdır. Milli seferberlik diyorum ya, sizler bunun en önemli planlayıcısısınız. Böyle bir anlayışla çalışarak büyük başarılara imza atacağınıza inanıyorum. Teröre odaklanıp, ekonomiyi ihmal edersek terörün önünü açmış oluruz. Küresel gündemin hercümercine kapılıp 2023 hedeflerimizden saparsak istikametimizi yitiririz. Kolay bir süreç değil. Bakınız Avrupa ülkeleri bu konulardan biri öne çıkınca, diğer konularda panikliyorlar. Mülteci olayında, terör sorunlarında nasıl savrulduklarını gördük.

Türkiye ise kendi yolunda yürümeye devam ediyor. Bir yandan terör örgütlerine nefes aldırmazken, asayişi sıkı tutmanız, fakir fukarayı sahipsiz bırakmamanız, yatırımları takip etmeniz mümkündür. Şu anda kış mevsimindeyiz, yeri geldiği zaman icabında kömür ihtiyacı olanlar vardır. Sizler şoförün yanına oturmalısınız, kömür ihtiyacı olanlara kömürü bizzat kendiniz teslim etmelisiniz. Gıda ihtiyacını bizzat teslim etmelisiniz. Bununla adeta Hz. Ömer misali, o kapıları çalıp 'Duydum ki kömür, gıda, giyecek ihtiyacınız var, getirdim' demelisiniz. Bu kaymakam unutulmaz, dalga dalga yansır. 

Sizin de eksiğiniz neyse onları anında Bakanlığa bildirin. Bakın açık söylüyorum Cumhurbaşkanlığına ulaşmaktan çekinmeyin(Vatan)