Balbay Gıda, Tarım Bakanı tarafından yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde şunları vurguladı:

 

“Ülkemiz çiftçileri üretim dönemlerinde çeşitli mevsimsel olaylarla afet yaşamakta.  Bu afetler aşırı yağış, kar, don, dolu ve kuraklık olayları ile kendini göstermekte.  Kış mevsimini yaşadığımız bu günlerde İzmir ilimiz son 50 yılın en yoğun kar yağışı ile karşılaştı. Bu durum hububat üretim bölgelerinde çiftçilerimizin yüzünü güldürürken, özellikle Menderes ilçemizdeki seracıları büyük zarara uğrattı. İlçede meydana gelen aşırı kar yağışı seralara ve ürünlere ağır zarar verdi. Sera örtüsünün altında kalan sebzelerin yanı sıra gül, karanfil çiçekleri de dondu.”

 

Balbay İzmir Ziraat Mühendisleri Odasının tespitlerini paylaşarak sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“İzmir’in çiçek, sebze ve meyve sera üretiminin yapıldığı alan 17 bin 650 dekardır. Bu alanın yüzde 63’ü, yani 11 bin 911 dekarı Menderes bölgesindeki Küner, Değirmendere, Sancaklı, Çileme, Develi, Çamönü köylerindedir.  Bu seralar yüzde 10 ila 80 oranlarında zarar görmüştür. Yaşanan kar yağışının yarattığı mağduriyet çiftçimizin bu yılki mahsulünü yok ederken, serasını sonraki yıla hazırlaması bakımından da çiftçiyi kara kara düşündürmektedir.”

 

Ülkemiz genelinde yaşanan ağır kış koşullarının sebze ve meyvede yarattığı fahiş fiyat artışına dikkat çeken Balbay, tüketicinin daha fazla zarar görmemesi için bakanlığın hangi önlemleri alacağını ve uygulayacağını sordu.

 

Balbay Bakan Faruk Çelik’ten şu sorularına yanıt istedi:

 

1. Bakanlığın il ve ilçe müdürlükleri tarafından İzmir genelinde ve Menderes ilçemizde üreticilerimizin uğradıkları zarar/ziyan bakımından bir inleme/değerlendirme yapılmış mıdır? Sonuçları nedir?

2. Üreticilerimizin yaşadığı mağduriyet nedeniyle Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankasına ve diğer özel bankalara olan borçları için, borç ertelemesi yönünde bir girişiminiz olacak mı?

3. Üreticilerimize seralarını onarmaları ve yeni yılda ihtiyaç duydukları fide, tohum ve ilaç bakımından bir teşvik ve desteklemede bulunacak mısınız? 

4. Küresel iklim değişiklerini de dikkate alarak mevsimsel olayların çiftçilerimize yaşattığı mağduriyetleri gidermek için bir eylem planınız var mı? Nedir?

5. Ülkemiz genelinde yaşanan ağır kış koşullarının sebze ve meyvede yarattığı fahiş fiyat artışına ilişkin bakanlık bir önlem alacak mı? Tüketicinin daha fazla zarar görmemesi için bakanlık hangi tedbirleri uygulayacak?