Türkiye’de sistem değişikliğinin arifesinde TBMM çatısı altında sert tartışmalar yaşanırken İzmirli araştırma şirketi İntegral olası referandumda kentin ne düşündüğünü ortaya koyan çarpıcı bir araştırma yayınladı. 

Referandumda ‘evet’ yüzde 31!


Başkanlık ya da Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne ilişkin bir referandum yapılsa oyunuz evet mi yoksa hayır mı olur sorusunda ise katılımcıların yüzde 31’i ‘evet’ yanıtı verdi. Hayır diyenlerin oranı yüzde 57,7’de kalırken kararsızlar 11,3 şeklinde gerçekleşti. 

İntegral’den yapılan açıklamada şirketin yıl içinde gerçekleştirdiği diğer araştırmalara oranla en yüksek ‘evet’ oranının son araştırmada gerçekleştiği vurgulandı. Mayıs 2016’da yüzde 20,5 olan ‘evet’ oranının Ağustos 2016’da yüzde 30,0’a yükseldiği vurgulandı. 

“Evet cephesinin” yükselişini sürdürdüğü gözlenirken Mayıs 2016’da yüzde 68 gibi yüksek bir oranı gören “Hayır cephesinde” önemli bir çözülmenin gözlendiği, bunu da özellikle MHP tabanındaki Bahçeli’ye bağlı hareketlenmeyle açıklamanın mümkün olduğu belirtildi. 

Hayır cephesinin Mayıs’ta yüzde 68 iken Ağustos’ta 63,5’e Aralık’ta ise 57,7’ye gerilediği açıklandı.  Kararsızlar hanesinde de yine MHP tabanından kaynaklı olmak üzere ise son 5 ayda önemli bir yükselişin dikkat çektiği kaydedildi. 

Hayır cephesinin siyasal çapraz sorgulamasına bakıldığında ise AK Parti’nin “cumhurbaşkanlığı sistemi’ konusunda hem kendi tabanını hem MHP tabanını ikna etmeye başladığı değerlendirmesine yer verildi. Yıl içindeki diğer araştırmalarda yüzde 25’in üzerinde bir seçmeninin ‘başkanlık sistemi konusunda karşı ya da çekimser durduğunun’ vurgulandığı açıklamada cumhurbaşkanlığı sistemi konusunda İzmir’deki AK Parti tabanındaki hayırcıların yüzde 10’un altına düştüğü kararsızlarla birlikte bu oranın yüzde 15’i geçmediği kaydedildi. 

MHP tabanı üç parça!

Araştırmanın siyasal çapraz analizlerinde İzmir’deki MHP tabanının tam anlamıyla bölündüğü dikkat çeken bir ayrıntı olarak kayıtlara geçti. Liderleri Bahçeli’nin AK Parti’ye verdiği desteği onaylamayan yüzde 34,1’lik kesimin başkanlık sistemi ile cumhurbaşkanlığı sistemi arasında bir fark olmadığını düşündüğü ve de yakın oranda da referandumda hayır oyu kullanacağını beyan ettiği gözlemlendi. Bahçeli’nin AK Parti’ye verdiği desteği doğru bulanların yüzde 22’sinin referandum konusunda kararsız olduklarını dile getirmeleri de önemli bir sonuç olarak kayıtlara geçmiştir.