EGE MECLİSİ -  (Uğradığı suikast sonucu 24 Ocak 1993 yılında hayatını kaybeden Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, ölümünün 24. yılında Foça'da da özlem ve hüzünle anıldı. Foça Belediyesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi işbirliği ile düzenlenen anma etkinliği, saygı yürüyüşüyle başladı. Demokrasi Meydanı’nda toplanan grup, Uğur Mumcu Parkı’na kadar yürüdü. Yağmur altında gerçekleştirilen yürüyüşe, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Belediye Meclis Üyeleri, CHP Foça İlçe Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi Başkanı, sivil toplum kuruluşları üyeleri ve vatandaşlar katıldı.Uğur Mumcu Parkı’nda, Atatürkçü Düşünce Derneği Foça Şubesi Başkanı bir konuşma yaptı. Yapılan konuşmanın ardından anma programına katılanlar, ellerindeki karanfilleri Uğur Mumcu Anıtı’na bıraktılar.

"Düşünce özgürlüğünün unutulmaz temsilcisi"

Uğur Mumcu’nın 24. ölüm yıldönümü dolayısıyla Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’da bir mesaj yayınladı. Başkan Demirağ mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Uğur Mumcu'nun bir araştırmacı gazeteci olmanın ötesinde Türkiye'nin demokrasi ve aydınlanma mücadelesinin neferi idi. Uğur Mumcu'nun korkusuz, cesur ve onurlu kalemi ile verdiği tam bağımsız, demokratik Türkiye mücadelesi, bugün gazetecilere örnek oldu. Karanlığa karşı cesur kalemler, demokrasi ve düşünce özgürlüğü için yılmadan Uğur Mumcu örneği ile yer almalıdır. Düşünce özgürlüğünün unutulmaz temsilcisi Mumcular, bu ülkede barış ve demokrasi için akıl ve bilim öncülüğünde mücadele edecektir. Ölmedin yüreğimizde her zaman yaşayacaksın. Özlem ve minnetle anıyoruz."(DHA)

Mumcu Narlıdere’de anıldı

Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, İzmir'in Narlıdere ilçesinde heykeli başında düzenlenen törenle anıldı. Uğur Mumcu, katledilişinin 24. yıl dönümünde Narlıdere Belediyesi'nin Narlıdere Limanreis Mahallesinde bulunan heykeli başında düzenlediği törenle anıldı. Törene Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyesi ve Dokuz Eylül gazetesi genel yayın yönetmeni Murat Atilla, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Narlıdere Şube Başkanı Yüksel Gezen, CHP Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, meclis üyeleri, muhtarlar, partililer ve Narlıdereliler katıldı.

Törende konuşan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, gazeteci yazar Uğur Mumcu'nun 30 yıl öncesinde yazdığı yazılarla, anlattıklarıyla bugünleri işaret ettiğini, ne kadar haklı olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi. CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de "O karlı sokakta, hain saldırıda kaybetmemizin üzerinden 24 yıl geçti. 17 yıldır da biz Abdül Batur’un düzenlediği törenler ile Uğur Mumcu’yu anıyoruz" dedi. Sadece anmanın yetmediğini aynı mazanda anlamak da gerektiğini söyledi. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da "Bizler bugün buradaysak onun mücadelesini devam ettiriyoruz demektir" diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da "Nasıl bir öngörüdür ki, bugün içinde bulunduğumuz durumu 30 yıl önce görebilmiş, bunları kitaplarına yansıtmıştır. Örnek bir insandır Uğur Mumcu. Bizi uyarmış aslında biz kulaklarımızı tıkamışız" dedi. 

Uğur Mumcu, Karabağlar'da anıldı

 Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, otomobiline yerleştirilen bombanın patlamasıyla yaşamını yitirmesinin 24'üncü yıl dönümünde İzmir'in Karabağlar ilçesinde anıldı.Üçyol'da bulunan Uğur Mumcu Parkı içerisinde yer alan Uğur Mumcu heykeli önünde düzenlenen anma törenine, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir Gazeteciler Cermiyeti Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız ve ilçe yöneticileri, CHP il yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yazar Bekir Yurdakul'un sunumuyla başlayan etkinlikte konuşan Uğur Mumcu Mahallesi Muhtarı Tekin Derdiyok, "O'nu hep yaşatacağız" dedi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu ise Uğur Mumcu'nun cesaretiyle kötülüklerin üzerine giden, çağı yakalamış bir gazeteci olduğunu belirterek, "Aydınlık bir Türkiye için onu sadece anarak değil, anlayarak, izleyerek ve inanarak yaşamalıyız. Kendisini özlemle anıyoruz" diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise, bu ülkenin Uğur Mumcu ve onun gibiler sayesinde ayakta olduğunu söyledi. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da Uğur Mumcu'nun aydınlık düşüncelerinin ve görüşlerinin ilelebet yaşayacağını söyledi. Selvitopu, "Kendisi de 'Beni parçalayabilirsiniz ama düşüncelerimi yok edemezsiniz' demişti. Bunlar yok olmayacak. Yok etmeye de kimsenin gücü yetmeyecek" dedi.

Konuşmaların ardından konuklar Uğur Mumcu heykeli ile daktilosunun önüne karanfil koydu. Başkan Selvitopu daha sonra Atatürkçü Düşünce Derneği Karabağlar Şubesi Gençlik Kolları'nın düzenlediği Uğur Mumcu anma törenine katılarak duygu ve düşüncelerini deftere yazdı.(İHA)

Uğur Mumcu Çeşme'de de anıldı

  Uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu, ölümünün 24'üncü yılında Çeşme'de de törenlerle anıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Çeşme çarşısından Uğur Mumcu Parkı'na kadar "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganlarıyla Uğur Mumcu Parkı'na yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunduğu törene Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Veysel Ayhan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çeşme Şube Başkanı Sedat Mutlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çeşme Şubesi Başkanı Hamide Bal, Çorumlular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Selahattin Uysal, ÇEŞKA Başkanı Berna Güler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Törende konuşan Belediye Başkanı Dalgıç, Türkiye'nin aydın insanlarının katledildiğini dile getirerek, "Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan beri bu çark böyle işliyor. Bu katledilenlerden bir tanesi de şu anda andığımız, araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu. Uğur Mumcu, maalesef karanlığa götürülmek istenen ülkemizin aydınlık insanlarından biriydi. Bugün de yaşadığımız çok farklı değil. Her zaman söylediğim gibi, inanın ki, bizim sayımız az değil. Biz, herkesten fazla inançlıyız. Biz, herkesten fazla güçlüyüz. Burada andığımız, sevgili dostumuz, yoldaşımız Uğur Mumcu'nun anıtının önünde, hepimiz bir kez daha söz veriyoruz; Biz güçlüyüz, bu ülkeyi 'ham' yaptırmayacağız" diye konuştu.CHP İlçe Başkanı Ekrem Oran ise Uğur Mumcu'nun cemaat yapılanmasının devlete nasıl sızdığını 1993 yılında gördüğünü ve dile getirdiğini söyledi.Konuşmaların ardından, anma törenine katılan vatandaşlar ellerindeki karanfilleri Uğur Mumcu anıtına bıraktı.(İHA)