Yiğit, konuyla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergede şu ifadelere ve sorulara yer verdi.

“Ülkemizde en fazla süt üretiminin yapıldığı İzmir, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na AB tarafından hibe olarak verilen fondan bu yıl da yararlanamamıştır. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkındırma Programı kapsamında 2011 yılından beri geri ödemesiz dağıtılan ve bugüne kadar 42 ildeki üreticilere verilen fondan, İzmirli üreticiler yine mahrum kalmıştır. Başbakan tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda ülkemizde süt üretiminde birinci, hayvan varlığı ve hayvansal üretim açısından ikinci olan ve tarımsal üretim merkezi olarak ilan edilen İzmir, fon kapsamı dışında kalırken diğer Ege illeri olan Manisa, Denizli, Uşak, Aydın ve Balıkesir’li üreticiler fondan sağlanan krediyle desteklenmiştir. Bu bağlamda:

1. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkındırma Programı kapsamında geri ödemesiz olarak dağıtılan krediler hangi kriterler doğrultusunda dağıtılmaktadır?

2. 2011 yılından beri uygulanan fon destekli kredi bugüne kadar hangi illerde, ne kadar üreticiye dağıtılmıştır? Dağıtılan kredinin toplam miktarı ne kadardır?

3. AB tarafından verilen kredi için 2016 yılında yapılan toplam başvuru sayısı ne kadardır? Söz konusu krediden yararlanmak için İzmir’den kaç üretici başvuruda bulunmuştur?

4. Ülkemizin tarımsal ihracatının yüzde 13,5’ini sağlayan, süt üretiminde birinci, hayvan varlığı ve hayvansal üretim açısından ülkemizde ikinci olan İzmir’in AB Kırsal Kalkındırma Fonu’ndan yararlandırılmamasının gerekçeleri nedir?”

5. Ülkemizde tarımsal üretimin merkezi ilan edilen İzmir’in üreticileri destek ve kredilerden mahrum bırakılarak cezalandırılmakta mıdır?