EGE MECLİSİ - Çok tartışılan eczaneler MHP gündeminde. Halk sağlığının çok önemli olduğunu vurgulayan MHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut, “Eczanelerimiz hedef, halkımız mağdur olmamalı.” STK’lar, Üniversiteler, gönüllü kuruluşlar ve partililerle birlikte sürdürecekleri bu çalışmalarda her türlü desteğe açık olduklarını ifade eden MHP İzmir Medya ve Tanıtımdan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cumhur Bulut, “İl başkanımız Sayın Necat Karataş’ın talimatıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Ocak ve Şubat aylarında da dört dosyamız var. Bunlardan ilki de son günlerde dikkatleri üzerine çeken eczaneler konusu. Biz meseleyi kurumsal işleyiş ve hizmet olarak ele aldık.Vatandaşlarımız Eczanelere kolay ulaşmalı ve ihtiyaç duydukları ilaçları hemen almalıdırlar. Nöbetçi eczanelere yeni planlama yapılmalı, bu konuda da eczanelere yeni konsept belirlenmelidir. Son düzenlemeye göre 3500 kişiye bir eczane hizmet verebiliyor. Bu sebeple nöbet günlerinde yoğunluk ve ulaşım zorluğu oluşturuyor.  Bunun içinde İzmir Eczacılar Odası Başkanımız Sayın Tuncay Sayılgan’dan destek istedik. Sağ olsunlar bizi kırmadılar. Gerekli açıklamaları yaptılar. Biz de mevcut sıkıntılar ve çözüm yolları üzerinde durarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Eczanelere Güvenlik ve Panik Butonu

İzmir Eczacılar Odasıyla yaptıkları yazışmalarda ve kamuoyuna yansıyan haberlerde öne çıkan en önemli sorunlardan birinin de nöbetçi eczanelerin yaşadığı güvenlik sorunları olduğunu söyleyen Cumhur Bulut, “Bu çok önemli bir konu, eczanelerimiz toplumsal yaşantımız içinde vazgeçilmez kuruluşlardan biri. Kamu hizmeti verme zorunluluğu olan eczanelerimizin ve personelinin gasp, hırsızlık ve can güvenliği gibi tehlikeli durumlarla karşılaştığını biliyoruz. Bu saldırıları önleme anlamında polisimizin devriye desteği yetersiz kalıyor.Eczacılarımız bu sahipsizlikten çok şikâyetçi. Bizim bu konuda iki önemli teklifimiz var. Bunlardan biri bankalarda kullanılan ‘Panik Butonu’ uygulaması bir diğeri de Odamızın nöbetçi eczaneler için sağlayacağı ‘Profesyonel Güvenlik Şirketi’ desteğidir” açıklamasında bulundu.

Rahat çalışmaları sağlanmalı

Proje çalışmalarını yürüten MHP İzmirAR-GE Komisyon Başkanı Bekir Hastürk ise, “yaptığımız araştırmalara göre güvenlik endişesi yaşayan eczanelerimiz nöbete kaldıkları günlerde maalesef gece 00.00’dan itibaren kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Bu da hastalar açısından çok büyük sıkıntılar yaşatıyor” derken, konuyu çok yönlü bir şekilde ele aldıklarını söyleyen Proje Koordinatörü Seher Dikmen, “Konumuz halk sağlığı olduğu için tüm yönleriyle ele almak bizim için bir zorunluluk oldu. Odamızdan aldığımız bilgilere göre, nöbetçi eczanelerin sayısı ilçe ve semtlerin nüfus yoğunluğuna göre belirleniyor.Fakat bazı ilçelerimizin coğrafi büyüklüğü sebebiyle istenilen manada hizmet insanımıza ulaşamayabiliyor. İnsanımızın acil ilaç sıkıntısı ulaşım çilesiyle çaresizliğe dönüşebiliyor.Yaşlı ve bakıma muhtaçlara ve bununla birlikte bazı imkânsızlıklar yaşayanlara özel kurye hizmeti verilebilir düşüncesindeyiz” dedi.