İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren eğitim kademelerinin tamamında uygulanacağı ifade edilen müfredatla ilgili, ''Eğitim müfredatı hazırlanırken öncelikle bilimsel, demokratik, laik, bireyin yanı sıra toplumsal faydayı da gözeten, insan hak ve özgürlüklerine dayalı, eşitlikçi eğitim programlarının oluşturulmalı. Yeni müfredatta, Atatürk’e ve Cumhuriyetin temel niteliklerine yapılan vurgu azaltılmıştır. Oysa Atatürk ve Cumhuriyet Türkiyesi’nin bir simgesidir'' dedi. 

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren eğitim kademelerinin tamamında uygulanacağı ifade edilen yeni müfredatla ilgili tespitlerini rapor haline getirip bugün MEB'e gönderdi. Yapılan tespitte hem olumlu hem de olumsuz eleştirilere yer verilirken raporla ilgili basın açıklaması İzmir Barosu'nda yapıldı. Açıklamaya İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, İzmir Barosu Çocuk Haklar Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat İlke Erol, İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Nilay Ertem Durlu, İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyeleri, İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi üyeleri katıldı.

 

''Atatürk'e ve Cumhuriyet'in niteliklerine vurgu azaltılmıştır''

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren eğitim kademelerinin tamamında yeni bir müfredatın uygulanacağı ilan edildiğini belirten İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan; ''53 farklı dersin taslak programının bakanlık internet sitesinde askıya çıkarıldığı açıklanmıştır. Söz konusu müfredat değişikliği ile ilgili olarak Baromuzun Çocuk Hakları Merkezi, Atatürk Araştırma Merkezi ve Yasa Komisyonu bir çalışma grubu oluşturarak inceleme ve değerlendirmelerini rapor haline getirmiştir. Öncelikle belirtmek isteriz ki; yeni müfredatta, Atatürk’e ve Cumhuriyetin temel niteliklerine yapılan vurgu azaltılmıştır. Oysa Atatürk, Cumhuriyet Türkiyesi’nin bir simgesidir. O'nun eseri olan ve Türk Devrimi adı verilen bu tarihsel olay, büyük insanın önderliğinde, ulusça başarılan bir kurtuluşlar dizisi olup Atatürk kişiliği, devrimleri ile bir bütün haline gelmiştir. 15 Temmuz kalkışma hareketinden sonra, milli birlik ve beraberliğe her zamankinden çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Atatürk ilke ve devrimlerini müfredat kitaplarından çıkartmak yerine daha doğru ve etkin anlatılmak yolu tercih edilmelidir'' dedi.

 

''Eşitlikçi eğitim programları oluşturulmalı''

Eğitim müfredatı hazırlanırken öncelikle bilimsel, demokratik, laik, bireyin yanı sıra toplumsal faydayı da gözeten, insan hak ve özgürlüklerine dayalı, eşitlikçi eğitim programlarının oluşturulmasının önemine vurgu yapan Baro Başkanı Özcan; ''Yaratıcı ve eleştirel düşünen, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, demokrasiyi özümsemiş, insan hak ve özgürlüklerini ön planda tutan, adalet duygusu gelişmiş bireylerin yetiştirilmesini hedefleyen eğitim programları oluşturmak temel hedefimiz olmalıdır. Türkiye’nin mevcut eğitim politikasının temelinde laik-bilimsel eğitim anlayışından çok, eğitim sisteminin iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerine uygun olarak biçimlendirilmek istenmesi yatmaktadır'' dedi.

 

Avukat İlke Erol; ''Olumlu ve olumsuz eleştirileri ilettik''

İzmir Barosu Çocuk Haklar Merkezi Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat İlke Erol ise, ''Avukatlık mesleğinde çokça eğitimci de var. Öğretmenlik okuyup daha sonra Hukuk Fakültesi bitirip avukatlık yapan çok sayıda arkadaşımız var komisyonlarımızda. Eğitimci avukat arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalar, onların önerileri üzerinden bir değerlendirme yaptık. 27 maddelik eleştiri ve önerilerimizi bugün MEB'e ileteceğiz. Yeni müfredat ile ilgili olumlu taraflarda var onları da raporumuzda ilettik. Örneğin din dersindeki mezhep ayrımlarının kaldırılmış olmasına olumlu değerlendirmelerimiz var'' dedi.