CHP İzmir Milletvekili, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Yiğit, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili değerlendirmenin Nisan – Mayıs ayında olacağına yönelik açıklamasının, işçiler arasında referandum oyalaması olarak algılandığını belirtti. Bakanın açıklamasının referandumdan evet çıkmasına yönelik koza dönüştürüleceği anlamına geldiğini vurgulayan Yiğit, “taşeron işçiler için kadro, bir başka bahara kaldı” dedi. Taşeron işçilerin bu oyuna gelmeyeceğini ve referandum öncesinde kadro için imza kampanyası başlatıldığını da ifade eden Yiğit, hazırladığı soru önergesiyle de konuyu TBMM gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi:

“7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde AKP’nin seçim vaatleri arasında yer alan ancak üzerinden iki seçim geçmesine karşın bir türlü sonuçlandırılamayan taşeron işçilerin kadro sorunu, ülkemizin halen çalışma yaşamı alanındaki en önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam etmektedir.  Aileleriyle birlikte yaklaşık 3 milyon insanı ilgilendiren taşeron işçilerin kadro sorunu, yapılan açıklamalar doğrultusunda halen belirsizliğini korumaktadır. Daha önce hazırlıkların tamamlandığı ve 2016 sonu ya da 2017 başında kadroya geçişlerin başlanacağı açıklanmasına karşın, zatı aliniz tarafından yapılan açıklamada konunun referandum sonrası Nisan – Mayıs ayında değerlendirileceği belirtilmiş ve kadroya geçiş konusunda bir tarih verilmesinden kaçınılmıştır. Bu bağlamda;

1. Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan ve aileleriyle birlikte toplamda yaklaşık 3 milyonu yakından ilgilendiren 750 bine yakın taşeron işçinin kadroya geçirilmesi konusunda bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?

2. 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde hükümetinizin en önemli seçim vaatleri arasında yer alan kadro sözünün 2 yıldır sonuçlanamamasının nedenleri nelerdir?

3. Taşeron işçilerin kadroya geçirilmeleri ile ilgili ana kriterler belirlenmiş midir? İşçilerin tamamının geçirilip geçirilmeyeceği, kadro için hangi koşullar arandığı, geçişlerin bir anda mı yoksa kademeli mi olacağı, sektörler arasında hangi  işkollarına öncelik tanınıp tanınmayacağı ve izlenecek yol haritası konusunda bir netliğe ulaşılmış mıdır? Kadro konusunda öngörülen bir tarih var mıdır?

4. Kadroya alınmayla ilgili sürecin Nisan – Mayıs aylarına atılmasının taşeron işçiler arasında referanduma yönelik bir oyalama olduğu yönündeki algı oluşturmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?”