EGE MECLİSİ - İzmir Barosu tarafından Fuar İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlenen uzlaştırma seminerlerine Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Uzlaştırmacı-Arabulucu Uzman Pakize Pelin Özşahinli ve Cumhuriyet Savcısı Nazan Pekcan konuşmacı olarak katılırken onları 850 avukat dinledi. İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, yasal mevzuatta değişiklik yapıldığını ve artık uzlaştırma yapacak kişinin hukukçu olması şartı arandığını, bu nedenle bu seminerler dizisine başladıklarını, yaklaşık üç yıldır uzlaştırma görevini sadece avukatların yapması konusunda her türlü girişimi yaptıklarını belirterek, buna rağmen bu görevlendirmelerin ısrarla avukatlara verilmediğini belirti. Özcan, şunları söyledi:

“Bu anlayışla mücadele ettik, hala ediyoruz. Emniyet mensuplarının, adliye personellerinin hatta adliye banka müdürlerinin tercih ediliyor olması kabul edilemez bir durum. Yapılan bu yasal değişikliği fırsat bilerek bu seminerler düzenliyoruz. Amacımız bundan sonra uzlaştırma dosyalarının istisnasız meslektaşlarımıza verilmesidir. Uzlaştırmacı olarak görev almak isteyen meslektaşlarımızın sayısı bin 200'leri aşmış durumda. Asıl amacımız dosyaların meslektaşlarımıza verilmesi ve hukuksuzlukların ortadan kaldırılması. Burada dağıtılacak sertifikalar sonunda bir listemiz olacak, bu listeye aynı CMK'da olduğu gibi adliyede ilgili Cumhuriyet savcıları ile paylaşacağız. Asıl hedefimiz uzlaştırma görevlendirmelerinin bilgisayar ortamında yapılması. Bununla ilgili de çalışmalarımız var."

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, uzlaştırma kapsamına giren suçlar konusunda yeni değişiklikleri anlattı. 

Erdem, “Etkin pişmanlık uygulanan suçlar bakımından da uzlaştırma mümkün hale gelince eskiden şikayete bağlı suçlar olduğu halde uzlaştırma kapsamına girmeyen bazı suçlar da uzlaştırma kapsamına girmiş oluyor" dedi. Cumhuriyet Savcısı Nazan Pekcan gerek ücretler gerekse uygulama anlamında İzmir modelinin uygulanması gerektiğini belirterek, 2009 yılına kadar kolluk tarafından olay yaşanır yaşanmaz mağdurun önüne uzlaşma isteyip istemediğini soran bir form uzatıldığını ancak olay daha sıcak olduğu için çoğunlukla olumsuz geri dönüşler alındığını ifade etti. İzmir modelinde ise kolluğa uzlaştırmanın anlattırılmadığını, olayın üzerinden bir süre geçtikten sonra ve uzlaştırmacı tarafından gerçekleştirilen uzlaştırma önerilerinde daha olumlu geri dönüşler alındığını söyledi.(Bahri KARATAŞ /DHA)