EGE MECLİSİ -İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘İzmir Banliyö ESBAŞ İstasyonu-Gaziemir Yeni Fuar Alanı Monoray Hattı’ projesinin hayata geçmesi ile ilgili olarak ilk adım atıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından monoray hattı projesi ile ilgili ÇED sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Kasım ayında başlatılan dosya incelmesinde eksikliklerin tamamlanmasının ardından karar öncesi ÇED sürecinin başlatan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 'ÇED gerekli değildir' kararı verirse monorayın ihalesine çıkılacak. 

İZBAN’a entegre olacak olan ve sadece Gaziemir’deki yeni fuar kompleksine ulaşımı sağlayacak 2.2 kilometrelik monoray sistemi, gidiş-dönüş çift hat olacak. İki istasyonun olacağı monorayda 3 vagonlu 3 tren seti ile hizmet verilecek. Proje kapsamında inşa edilecek monoray hattı, bir metal hat yolundan ziyade, beton bir hat yoluna sahip olacak. Monoray sisteminde lastik tekerlekli, bindirme tipi monoray teknolojisi kullanılacak. İnşaat çalışmaları kapsamında her biri yaklaşık 10 metre x 6 metre ölçülerinde 89 adet viyadük ayağı inşa edilecek.

Araç depolama ve bakım onarım tesislerinde kurulacak olan işletme kontrol merkezinden (OCC) işletilecek. Monoray trenler sürücüsüz işletilecek ama gerekirse manuel olarak da sürülebilecek.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Yükseltilmiş kolonlara yerleştirilecek kirişler üzerinde çalışacak monoray sistemi, İZBAN’ın ESBAŞ istasyonundan başlayacak ve Akçay Caddesi’ni keserek çevreyolu-Gaziemir Kavşağı-çevreyolu paralelinden devam ederek Fuar İzmir’e ulaşacak. Banliyö ve İzmir dışından hava yolu ile yeni fuar kompleksine gelmek isteyen yolcular,  İZBAN ile ESBAŞ istasyonuna geldikten sonra monoray sistemi ile Fuara ulaşabilecek. Ziyaretçiler, fuar dönüşünde de yine aynı sistemi kullanabilecek. Dünyanın gelişmiş kentlerinde örnekleri görülen monoray, Türkiye’de ilk kez İzmir’de kurulmuş olacak.

2020’DE HİZMETTE 

Projenin inşaat çalışmaları etap etap sürdürülecek. Bu yıl başlanacak olan çalışmaların 2020 yılında tamamlanması hedefleniyor.

MONORAY NEDİR?

Kent içi ulaşım türlerinden biri olan monorayda vagonlar, mono yani tek bir ray üzerinde veya altında asılı şekilde hareket ederler. Toplu taşımacılıkta kullanılan ray sistemi, bir kolon üstüne oturtulan kirişler ve bu kirişlerin üzerinde bulunan raylar ile gidiş ve geliş aynı anda gerçekleştirilebilir. Bu sayede sefer sıklığı yolcu yoğunluğu dikkate alınarak işletilebilmekte ve sistemin verimliliği yolculuk talebine bağlı olarak arttırılabilmektedir.