EGE MECLİSİ - Sakız Adası Damla Sakızı Üreticileri Birliği ortaklığında Necmi ve Ebru Çalışkan çifti tarafından  kurulan Mastika Damla Sakızları Ürünleri A.Ş'nin tanıtım yemeği Bortar Event Hall'da yapıldı.Müzik dinletisi eşliğinde gerçekleşen tanıtım yemeğine, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt ve İZSİAD üyeleri ile İzmir'in iş dünyasından birçok tanınmış ismi de yoğun ilgi gösterdi.İlk olarak sahneye çıkan Necmi Çalışkan açılış konuşmasını yaparken, şirketin hedefinden bahsetti. Çalışkan, Türk ve Yunan mutfağında sıklıkla kullanılan 'sakız'ı Türkiye pazarında yaygınlaştırmak istediklerini belirtti.

SAKIZ ÜRÜNLERİNİ TÜRKİYE PAZARINA SOKACAĞIZ


Şirket kurucularından olan İzmir Ticaret Borsası eski Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Çalışkan, yaptığı konuşmada dünyada sakızın sadece Sakız Adası'nda yetiştiğinin altını çizerken, "Sakız, bir yerel ürünün dünya markası haline gelmesinin hikayesidir" ifadelerini kullandı. Sözlerine devam eden Çalışkan, "Yunanistan Sakız Üreticileri Birliği'nin ilk olarak yatırım yaptığı yer Türkiye ve Türkiye'ye çok önem veriyorlar. Bizde şirketimizi kurduk. Önümüzdeki dönemde de, Sakız ürünleri Kooperatifi'nin sakızını, Türkiye pazarına sokacağız.Amacımız, tarihi ve coğrafi olarak zorunlu komşu olduğumuz Yunanistan ile kardeşlik bağını ve ticareti arttırmaktır" ifadelerini kullandı.

MASTIHA'NIN (SAKIZ) FARKLILIĞINI ORTAYA KOYMAK İÇİN BU PROJEDE BİRLEŞTİK


Necmi Çalışkan'ın ardından konuşan şirketin Yunan ortağı Yannis Mandalas, Necmi Çalışkan'la yaklaşık 10 senelik bir dostluklarının olduğunu dile getirirken, "Necmi Bey ile düşlerimizi ve hayallerimizi Mastiha üretmek ile gerçekleştirmek üzere bir araya geldik. Mastiha'nın aslında iki ülke içinde çok güzel hikayeleri var. Bugün her iki ülkede benzer olan deneyimlerimizi birleştimek hem de Mastiha'nın farklını ortaya koymak için bir projede birleştik" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

DAMLA SAKIZI (MASTIHA) NEDİR? 

Ege Denizi'nin doğusunda, Doğu ile Batının birleştiği kavşak noktası olan Chios adasında, efsanelere konu olmuş bir ürün olan damla sakızı ekimi antik çağlardan bu yana gelenekler, tarihi olaylar ve kültürel değişimler ile bağlantılı olarak yapılmakta olup, o zamandan bu yana el değmeden kalmış ve Doğu Akdeniz kültürüyle şekillenmiştir. Bugün, bilimsel olarak kanıtlanmış faydaları ve eşsiz tedavi edici özelliği ile her zamankinden çok daha güçlü bir ürün olarak piyasada yerini almaktadır.

Damla Sakızı, mastik ağacından (Pistacia Lentiscus var. Chia, bir tür sakız ağacı) üretilen reçineli bir bitki özünün ismidir. Bu ürün tamamen doğal ve gözyaşı biçiminde bir aromatik reçine olup yetiştiricileri tarafından ağacın gövdesinde ve ana dallarında keskin aletlerle yapılan yüzeysel çiziklerden damla damla akıtılarak toplanır.

Damla sakızı yetiştirilmesi hakkında know-how (nasıl yapıldığı bilgisi), UNESCO'nun İnsanlığın Manevi Kültürel Miras Listesi içerisine dahil edilmiştir.